Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.1.2015

15 éve történt a tiszai ciánkatasztrófa

hattyuk
Hattyúk a Tisza egyik holtágában Tiszadada közelében. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Idén lesz 15 éve, hogy az Aurul ausztrál-román tulajdonú bányavállalat egyik tározójának átszakadását követően több mint 100 ezer köbméternyi ciánnal szennyezett zagy jutott a természetes vízrendszerbe, köztük a Tiszába.

A tiszai ciánszennyezés több ország területét érintő környezeti katasztrófa volt, amelyet az okozott, hogy 2000. január 30-án a nagybányai Aurul bányavállalat létesítményéből 100 ezer m³ cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába.

A halálosan mérgező hatású anyag koncentrációja 180-szorosan haladta meg a megengedett határértéket, így hatalmas pusztítást végzett az élővilágban. A legsúlyosabb károk a Tisza élővilágában keletkeztek, ahol a 40 km hosszan elnyúló ciánfolt két hét alatt vonult le. A csernobili atomkatasztrófa óta történt legnagyobb környezeti katasztrófának is nevezték.

A folyó ökológiai katasztrófáját követően a magyar Országgyűlés 2000. június 16-án elfogadott határozata szerint február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.

cian3

cian2

cian1

Forrás: MTI, Wikipedia

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!