Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 9.8.2010

Minden falunapra tűzijáték?! Beszéld le a szervezőket!

Több száz ezren csatlakoztak Magyarországon ahhoz a kezdeményezéshez, amely az augusztus 20-i nemzeti ünnepre tervezett tűzijátékra fordítandó pénzösszegeket inkább az árvízkárosultaknak adná. A támogatók minden idők legnagyobb magyar Facebook-csoportját hozták létre. Ám nemcsak a károsultak iránti szolidaritás szól a tűzijáték mint látványosság ellen; a népünnepélyek állandó kelléke ráadásul környezetszennyező, és az egészségre is káros lehet.

Bakk-Dávid Tímea

Manapság egyre gyakoribb, hogy falunapokon, sőt már esküvőkön is tűzijátékkal szórakoztatják a jelenlévőket. Válság idején felelőtlenség ilyesmire pazarolni, szól az egyik oldal érve. Másfelől: miért tagadjuk meg a látványosságot, a felhőtlen ünneplés perceit a hétköznapok gondjait elfeledni akaró tömegektől? Vélekedjünk akárhogyan, a tűzijátékok környezetszennyező volta kétségtelen. A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület azt javasolja mindazoknak, akik fölösleges pénzpocsékolásnak tartják a tűzijátékot, hogy egy képeslap elküldésével figyelmeztessék településük vezetőit – a polgármestert, a tanácsosokat –, illetve a falu- vagy városnapok helyi szervezőit a tűzijáték szennyező voltára.

>> Ne jelentsenek többlet légszennyezést a városnapok! Képeslap küldése itt >>

Ráduly Attila elnök a Think Outside The Box kérdésére elmondta, egyelőre nem terveznek nagyobb kampányt, aláírásgyűjtést vagy az önkormányzatok célzott megkeresését. Inkább arra biztatják az embereket, ha ők úgy érzik, akkor az egyesület honlapján elérhető tűzijáték-ellenes képeslapok elküldésével fejezzék ki véleményüket. Előbb érződjék a civilek nyomása, és ha van rá igazi közösségi igény, akkor talán kampány is indul majd.

Egy 8-10 perces tűzijáték 15 ezer lejbe kerül – hangsúlyozta az elnök. Háromszéken is több települést sújtott az árvíz, a magyarországi példához hasonlóan itt is lehetne a károsultak segítésére vagy árvízvédelmi rendszerre fordítani ezeket az összegeket. (Magyarországon, Budapesten végül mégis megtartják – igaz, csökkentett költségvetéssel – az ünnepi puffogtatást, ám a közösségi nyomás elérte, hogy több városban, pl. Miskolcon elmarad a tűzijáték.)

Az egyesület egyébként a hétvégén ünnepelte egyéves születésnapját. Fennállásuk óta több mint 70 rendezvény köthető a nevükhöz, a városi és környékbeli óvodákban, iskolákban végzett nevelői-oktatói tevékenységtől jótékonysági események szervezéséig, medertakarítástól olajgyűjtésig és kerékpárutak felméréséig. Kiemelendő, hogy nemcsak a kézdivásárhelyieket látják el rendszeresen környezetvédelemmel kapcsolatos információkkal, például heti rendszerességű rádióadásokban, hanem rengeteg falunapon is jelen vannak saját standdal, elbeszélgetnek az érdeklődőkkel.

Hétvégi kerti parti a Tóth-rezidencián, Katrosában: így ünnepeltek a zöldek

Hétfőn indult Nyár Háromszéken című fotópályázatuk; a negyedik, évszakhoz kötött tematikus pályázatra augusztus 30-áig várják a pályamunkákat. Az őszi, téli, tavaszi és a mostani pályázat nyertes fotói egy 2011-es forgatható falinaptárban jelennek meg.

Folytatódik a Nemere útja elnevezésű zöldút-felmérés a Cholnoky Jenő Földrajzi Társasággal közösen, a 230 km-nyi út 48 települést köt össze Felső-Háromszéken, egyedi természeti és kulturális értékeket érintve.

Hamarosan indul a Zöld Erdély Egyesülettel együttműködésben a helyi termékek vásárlását népszerűsítő kampányuk, Szabó Krisztina képzőművész most forgatja a kampányfilmet. A kampány keretében négy kerekasztal-beszélgetés is lesz Kézdivásárhely, Barót, Kovászna és Sepsiszentgyörgy helyi vállalkozóival, olyan témákról, mint például hogyan lehet a helyi közösséget támogatni a profit egy részével. Szeptember 17-19-én pedig Tégy a közöny ellen címmel önkéntestábort szerveznek – ez a projekt egyébként a Webeu internetes vetélkedő felhívására született, és pályázati pénzből szervezik meg. Fontos tudatni a fiatalokkal, hogy nem lehet mindent megtanulni az egyetemen, egy civil szervezetnél önkénteskedve hasznos gyakorlati tudást szerezhetnek, ugyanakkor közösségi munkát végeznek – magyarázta Ráduly Attila.

A Zöld Nap csapata a kezdeti 3-4 főről immár húszfősre növekedett az egy év alatt, de továbbra is várják mindazokat, akik csatlakoznának. Jelentkezés a zoldnapegyesulet@gmail.com címen, vagy a tagok valamelyikének elérhetőségén.

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!