Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 12.1.2015

Elegük lett a szászsebesieknek a légszennyezésből, és tüntettek egy nagyot

Fotók: totb.ro

Fotók: totb.ro

Több mint 2000 ember tüntetett tegnap, január 11-én a Fehér megyei Szászsebesen (Sebeș) az Állítsátok meg a szászsebesi szennyezést! témájú tüntetésen. A tüntetés oka a Kronospan nevű osztrák gyár tevékenysége, amely a civilek szerint súlyosan megszegi a törvényeket azzal, hogy a formaldehid gyártásával ellenőrizetlen mennyiségű szennyeződést bocsát a levegőbe. A tüntetést a helyi Civil Kezdeményezési Csoport és a Prima Natura civil szervezet tagjai szervezték. Szerintük a cég túl könnyen kapta meg a környezetvédelmi engedélyt, és a termelés megnöveléséhez szükséges új épületekhez az engedélyeket.

A levegőbe bocsátott szennyeződések közül a formaldehid az egyik legkárosabb, a helyiek elégedetlenségét pedig az váltotta ki, hogy a Kronospan cég Szászsebesen bővítené a gyárat, ahol ezt gyártja, növelve a termelési kapacitást. A tüntetés békésen zajlott le, és a Ziarul Unirea szerint ez volt a legnagyobb Fehér megyei ilyen jellegű megmozdulás.

A Civil Kezdeményezési Csoport szónokai a tüntetésen elmondták, hogy régóta megkérdőjelezik az évi 60 000 tonna formaldehidet termelő gyár építésére kiadott környezetvédelmi engedély törvényességét, amelyet a Kronospan 2014. december elején szerzett meg a Fehér Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől. A Szennyeződés nélküli Szászsebest kezdeményezői kérik a helyi hatóságoktól, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, hogy a Kronospan gyár addig ne termelhessen, míg be nem tartja a vonatkozó EU-s környezetvédelmi szabályokat. Tekintve, hogy a román államnak – melynek kötelessége lenne betartani ezeket a szabályokat – nem rendelkezik a szennyeződés mértékét megállapító modern eszközökkel, a sebesi lakosok nem csupán azt kérik, hogy a gyárban tervezett új fejlesztéseket állítsák le, hanem szüntessék be a mostani munkálatokat is, míg ki nem derül, pontosan milyen mennyiségben kerül szennyeződés a város levegőjébe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tüntetésen nemcsak sebesiek voltak, sokan érkeztek Kolozsvárról és Szászrégenből is. Olyanokat skandáltak, mint „Kronospan, ne feledd, Szászsebes nem a tied!”, „Nem akarunk ragasztógyárat!”, „Aprópénzért halsz meg a Kronospanért!”. Többen egészségügyi védőmaszkot viseltek, hogy felhívják a figyelmet mindazon léguti megbetegedésekre, melyek miatt a formadelhid okolható. A tüntetők elmondták, hogy az Egészségügyi Világszervezet rákkeltőnek titulálta a kémiai anyagot, ezért is érthetetlen a hatóságok hozzáállása az ügyhöz. A formadelhid rendszeres belégzése jelentősen megnöveli a rák kialakulásának kockázatát. Használata nagyon elterjedt különböző műanyagok, ragasztók, üvegek, textilek és más anyagok gyártásánál.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

sebes8

A TOTB megkérdezésére Ana Monica, a Prima Natura helyi civil egyesület elnöke, a megmozdulás egyik fő szervezője elmondta, Fehér megyében van a legtöbb rákos megbetegedés az országban, és gyanítható, hogy ehhez a Kronospannak is köze van. Szerinte nem csupán a szászsebesiek vannak veszélyben, hiszen a 40 km-re levő Gyulafehérvárra is nagyon könnyen elér a füst. Monica szerint a hatóságokat nem érdekli a helyi állampolgárok jóléte, így a figyelemfelkeltő megmozdulást tartja az egyetlen megoldásnak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Kronospan ellen nem ez az első hazai megmozdulás: 2011-ben már fölhívta magára a civilek figyelmét. Akkor a Koalíció a Környezetért csoport, amely 69 civilé szervezetet számolt, küldött egy nyílt levelet Borbély László környezetvédelmi miniszternek, amelyben kérték, vonja vissza azt az elismerést, amellyel az ország egyik legzöldebb vállalatának titulálta a vállalatot. A Kronospan különböző gyanús ügyeleteiről a totb.ro írt remek összefoglalót, amely itt olvasható.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!