Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 11.12.2014

Van-e elég hazai és biotermék a szupermarketek polcain?

top

A WWF Románia harmadszor készítette el a Retalier Scorecard nevű felmérését, amely a 11 legnagyobb áruházlánc környezettudatosságát mérte fel. A tanulmány rámutat arra, hogy amint fenntarthatóság témája egyre mediatizáltabb lett, elkezdtek megjelenni az első eredmények is: minden áruház jobban teljesít, mint az előző években. Mindezzel együtt: még egyetlen nagy szupermarket sem árusít hazai biozöldséget vagy -gyümölcsöt, egyetlen cégnek van biotejterméke a polcokon, és csak három nagy áruház ad el ökotisztítószert.

A Retailer Scorecard (amelyet itt lehet böngészni) a nagy áruházak teljesítményét vizsgálja hét olyan területen, amelyek kulcsfontosságúak környezeti és társadalmi szempontból: zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek, tojás, hal, tisztítószerek, egyszer használatos papírok és az üzletek környezettudatossága. Az értékelések úgy születnek, hogy mindegyik vállalat képviselői kitöltöttek egy-egy kérdőívet, valamint a WWF szakértői helyszíni szemlét tartottak.

A vizsgálatok a 11 legnagyobb üzletben zajlottak: Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro, Profi, Penny Market és Selgros.

Míg a 2013-as felmérésben mindössze egy vállalat érte el a maximálisan adható 84 pont felét, idén már kettő volt ilyen, további kettő pedig 45% fölött teljesített.

De nézzük őket sorban: a helyi termelőket legjobban a Penny Market vonja be (55%-ot kapott), második a Kaufland (50%), de szépen teljesített a Mega Image (46%) és a Billa (45%) is. Őket a Cora (26%), a tavalyi legjobb Carrefour (24%), az Auchan (23%), a Lidl (23%), a Selgros (19%), a Metro (18%) és a Profi (12%) követik.

A tavalyi sorrendben való változások abból adódnak, hogy csupán négy vállalat töltötte ki a kérdőívet (a Penny Market, a Kaufland, a Billa és a Mega Image), ez pedig 50%-ot számít a végső értékelésben. Mind a négy vállalat maximális pontszámot kapott ezért az átláthatóság kategóriájában. A hitelességben azonban így ronthattak, ugyanis a válaszokat leellenőrizték a WWF megbízottjai is. A hitelesség kategóriájában a maximális pontszám 3 volt, ebből a Kaufland 2,12-t, a Mega Image 1,98-at, a Penny Market 1,82-t, a Billa 0,84-et kapott.

„Amennyiben a tavalyi tanulmány azt mutatta meg, hogy a nagy áruházaknak figyelni kell a környezetre – nem a társadalmi haszon, hanem a hosszú távon fenntartható profit miatt –, az idei tanulmányból az derül ki, hogy bátrabb lépéseket kell tenniük. A releváns fejlődés hiánya azt mutatja, hogy még távol vagyunk a kívánt fenntarthatóságtól, holott kommunikációjukban minden nagyvállalat és intézmény hangoztatja ennek fontosságát. Ahogyan az Élő bolygó jelentésben is megjegyeztük: a készletek fogynak, a fogyasztás nő, és a nagykereskedések hatalmas szerepet játszanak a vásárlói magatartás kialakulásában, ezért fontos kérdés, hogy hogyan fognak eljárni” – mondta el Csibi Magor, a WWF Románia elnöke.

A Retailer Scorecard-tanulmány kimutatja, hogy növekszik a nagykereskedésekben a hazai gyümölcs- és zöldségfelhozatal (55%), de a 11 vállalat közül egyetlen egy sem árusít biogazdaságból származó hazai terményt.

Az árusított tejtermékeknek mintegy 56,5 százaléka származik Romániából, ez 2013-ban 54,43% volt. Azonban zöld tanúsítvánnyal csak a termékek 7,8%-a rendelkezik, és egyetlen hazai brand képviseli a biotermékeket.

top2

A tojások 99,5%-a hazai, de mindössze 9,8%-a bio. A bio- és hagyományos termékek listája itt található meg.

Ami a fa- és papírtermékeket illeti: mindegyik áruház javulást ért el az FSC-tanúsítvánnyal (Forest Stewardship Council) rendelkező termékek terén (főleg két áruház, amelyek újrahasznosított fát használnak promóciós termékekhez). Egy enyhe javulás észlelhető az MSC-tanúsítvánnyal (Marine Stewardship Council) rendelkező, halászatból származó termékek terén is, míg az ökotisztítószerek terén tavalyhoz képest változatlan a helyzet. Mindössze három áruház ad el ilyet, de ők is kis pontszámot kaptak a lehetséges 6-ból: Carrefour (1), Cora (1,5) és Auchan (1).

2014-ben a tanulmány a kaviár-árusítást is vizsgálta, azaz hogy a polcokra kerülő termékek rendelkeznek-e kötelező CITES-címkével (Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről). Fontos, hogy a vásárlók rákeressenek erre a címkére is, mert Romániában például a Duna-delta vizái válnak az illegális kereskedelem áldozatául.

via totb.ro

Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Helga
  Közzétéve: 11.12.2014, 1:48 pm

  Az ökotisztítószerek területen megírtak nem stimmeltnek: ugyanis a Lidl-ben is kapni ilyeneket.

 2. A hozzászólás szerzője: b
  Közzétéve: 11.12.2014, 10:10 pm

  Van egy beszélgetés a tanulmány szerzőivel és ott említetik, hogy nem mindig töltötték ki a kérdőívet a cégek. Segítőkészebbek voltak, mint eddig, de nem volt tökéletes az együttműködés.

 3. A hozzászólás szerzője: kati
  Közzétéve: 12.12.2014, 1:49 am

  a kauflandban egy fél polcot tesz ki a lengyel tojás, ne mondják, hogy 99,5%-a hazai.

 4. A hozzászólás szerzője: b
  Közzétéve: 12.12.2014, 1:21 pm

  Itt a felvétel: http://www.gandul.info/stiri/cat-de-eco-sunt-hipermarketurile-in-care-iti-faci-cumparaturile-si-cate-produse-cu-adevarat-romanesti-gasesti-in-ele-13695521

Szólj hozzá!