Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 6.11.2014

Megközvitatták a vásárhelyi szemetelő fákat: 300-at ki is vágnak

vasarhely

Tegnap a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal közvitát szervezett a fakivágásokról, amelyen jelen voltak a civil szervezetek képviselői, a lakóközösségek elnökei és a környezetvédelmi hivatal szakemberei is.

Az ülés elején Anca Teban, a fakivágásokért felelős igazgatóság aligazgatója ismertette az idei fametszési és kivágási tervet. Ebben 39 utcai fasor, 15 iskola és 162 lakótársulás fái szerepelnek, azaz összesen 300 fát vágnak ki. Ebből 19 egészséges, idéntől ezeket csak a környezetvédelmi hatóság engedélyével vághatják ki. Meglátása szerint elsősorban a szilvafák kivágásának szükségszerűsége van napirenden, illetve a diófáké is, amennyiben abba a mezőgazdasági igazgatóság is beleegyezik. „Ezek a gyümölcsfák nagyon szemetelnek, nincs keresnivalójuk a tömbházak között” – jelentette ki Teban, hozzátéve, hogy a parkokban egyelőre maradhatnak, ott kevésbé zavaróak

A lakótársulási elnökök ezzel szemben elégedettek, főleg azzal, hogy az idén a fakoronák rendezése, az arra ítélt fák kivágása szakszerűen, rendezetten történik, holott eddig a szakemberek kaotikusan járták a várost. Most megkezdik egy negyedben, vagy utcában és előbb ott befejezik a munkát, csak azt követően haladnak tovább. Egyik lakóbizottsági elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekért a munkálatokért a városháza törvénytelenül kér pénzt, ugyanis a 26-os számú törvény szerint a közterületeken a városháza költségén kell mindenféle munkálatot elvégezni. A felszólaló lakóközösségi képviselők közül többen is azt kérték, vágják ki a tömbházakhoz túl közel levő fákat. Ábrán Péter, a környezetvédelmi hivatal képviselője azt mondta, minden indokolt kérést jóváhagytak. Claudiu Maior alpolgármester közölte, a napokban megkezdik a fametszéseket is, a munkát a Tudor negyedben kezdik.

A vitán szemléletmódváltást sürgetett Szakács László mérnök, a Rodhodendron környezetvédelmi egyesület vezetője. Szerinte ugyanis nem szabadna egyformán dönteni valamennyi fa megnyírásáról vagy kivágásáról, ugyanakkor szakszerűen kellene ápolni a fákat, hogy egy-két év alatt ne jussanak olyan állapotba, amikor már a kivágásuk elkerülhetetlen.

A marosvásárhelyi fakivágásokról és fakorona-igazításokról szubjektív és emocionális vita folyik, mondta el Ábrán Péter, a környezetvédelmi hivatal munkatársa, aki elmondta, a város lakói nem élnek azokkal a lehetőségekkel, hogy szakemberhez forduljanak, engedélyt kérvényezzenek, aláírásokat gyűjtsenek egy-egy eset kapcsán. „Összegyűlnek és siránkoznak” – mondta a szakember.

A fákról, azok kivágásáról, igazításáról ugyanis szakemberek döntenek, és mielőtt hozzákezdenének a munkálatokhoz, a környezetvédelmi hivatallal is láttamoztatják a terveket. Ha pedig egy-egy fa kapcsán a lakók nem értenek egyet, a legdemokratikusabb forma az aláírásgyűjtés, vagy szavazás, mert ilyenkor a többség véleménye a döntő.

Forrás: ErdelyFM/maszol.ro

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!