Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 6.11.2014

Tíz éven belül Dánia lemond a szénről

Dánia bejelentette, tíz éven belül szénmentesíti energiaiparát. Még nem tudják, pontosan hogyan, de dolgoznak a stratégián, elemzik a tiszta energiaforrásokra való áttérés lehetőségeit – nyilatkozta Rasmus Petersen energia- és klímaügyi miniszter.

Jelenleg az elektromos energia 20%-át állítják elő széntüzeléssel Dániában. Eredetileg 15 éven belül mondtak volna le teljesen a legolcsóbb energiahordozó használatáról. Egyrészt környezetvédelmi szempontok miatt csökkentették az átállási időt tíz évre, másrészt erős üzenetet akarnak ily módon közvetíteni a világ országainak.

Dániában 2050-re 100%-ban megújuló energiaforrások használatát irányozzák elő; fűtésre és áramtermelésre már 2035-re kizárólag megújuló energiaforrást használnának; 2020-ra 40%-kal csökkentenék a háztartások üvegházhatású gázkibocsátását. Ugyancsak 2020-ra az elektromos energia 50%-át szélenergiából fedeznék.

Forrás: Motherboard, The Copenhagen Post, IH via totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!