Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.9.2014

Veszélyes ütemben fogy az állatvilág

Az Élő Bolygó Index (Living Planet Index) új jelentése szerint veszélyes ütemben fogy az állatvilág, 40 év alatt átagosan 52%-kal csökkentek az emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek és halak populációi.

A London Zoological Society (ZSL) által kiadott jelentés szerint az édesvízi fajokat különösen érinti a populációfogyás: 76%-os a csökkenés.

A jelentés megjegyzi, az erdőket az emberiség nagyobb ütemben vágja ki, mint ahogyan képes lenne visszaültetni, több halat fog ki az óceánokból, mint amennyi újra tud szaporodni, több édesvizet használ el a folyókból, víztározókból, mint amennyit az esőzése pótolni tudnának, és több széndioxidot bocsát ki, mint amennyit az óceánok és erdők fel tudnak dolgozni.

Ghánában az oroszlánok száma 90%-kal csökkent az utóbbi négy évtizedben, Nyugat-Afrikában az erdei elefántok egykori területük 6-7%-ára szorultak vissza, globálisan a tigrisek száma az egy évszázaddal ezelőtti 100 ezerről mindössze háromezerre esett vissza.

A biodiverzitásra a legnagyobb veszélyt az élőhelyvesztés és élőhelydegradáció kombinációja jelenti, vagyis az, aminek gyökerében a WWF által fenntarthatatlan emberi fogyasztásnak nevezett jelenség áll.

Forrás: BBC

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!