Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.9.2014

Ellentmondásosan ítélik meg az új erdőtörvényt

erdo
photo by chris colaczan via shutterstock.com

Szeptember 17-én a szenátus elfogadta az erdőtörvény (46/2008) módosításáról szóló módosító javaslatot, várható, hogy a napokban a képviselők is megszavazzák. A javaslatot Marian Neacșu képviselő kezdeményezte, és Doina Pană vízügyért, erdészetért és halászatért felelős tárca nélküli miniszter hathatós támogatását is élvezi.

A törvény megváltoztatására azért volt szükség, mert az ország erdőségeinek felét vissza kellett szolgáltatni eredeti tulajdonosaiknak, valamint mert a régi törvény nem volt összhangban az európai normákkal.

Az ellenzék rögtön jelezte, hogy aggódnak, mert a nemzeti erdőalapból a törvény kizárja a borókafenyő-erdőket, a fás legelőket, valamint a védett erdős területeket. Ez egy kiskapu, mondja az ellenzék, ráadásul így kártérítést sem kell fizetniük azoknak, akik a nemzeti erdőalapból termelnének ki. Doina Pană viszont úgy véli, ez a kettős besorolás ellen irányult, és bőven elég, ha e három kategóriát egyszerűen az erdők közé sorolják be.

A másik jelentős változás, hogy Romániának csupán egymillió hektárnyi területet kell visszaerdősítenie 2030-ig, holott az előző törvény ennek dupláját írta elő. „Látva, hogy mennyit sikerült visszaültetni eddig, nem gondolom, hogy elérhetetlen számokkal kellene dobálózni. Semmi kifogásom az ellen, hogy 2 millió hektárt ültessünk, csak ez a szám irreális” – így Doina Pană.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) helyi szakemberei kritizálják Pană törvénytervezetét, és saját javaslatokkal álltak elő egy közleményben. Számukra nem elfogadható sem a kétmillió hektár felére csökkentése (szerintük így a kitermelések miatt történt áradásoknak nem lehet gátat szabni). Ugyanakkor azt is elhibázottnak tekintik, hogy az új törvény lehetővé tenné az építkezéseket az erdők szélétől 50 méteres távolságra. Az AmCham szava már csak azért is számít, mert több mint 370 amerikai, nemzetközi és helyi vállalatot tömörít, és világszerte 200 000 munkahelyet teremt. Velük ért egyet Lucia Varga volt víz- és erdőügyi miniszter is.

Az Amcham hat olyan javaslatot fogalmazott meg, amelyeket szerintük be kellene illeszteni a törvénytervezetbe:

– hat hónapra függesszenek fel minden kitermelési engedélyt, és állítsanak fel egy olyan moratóriumot, amely megvizsgálná minden eddig kibocsátott engedély törvényességét;
– növelni kell a hatósági ellenőrzések számát az erdőterületeken, a tapasztalt törvénytelenségeket gyorsan és kárarányosan szankcionálni;
– azonnal fel kell lépni az illegális kitermelések és a visszaéléssel történt visszaszolgáltatások ellen;
– a nyomonkövetési rendszert azonnal ki kell terjeszteni és a faszállítmányokat valós időben nyomon követni minden megyében;
– a masszív fakivágás által érintett területeket leltárba kell venni, és egy nemzeti újraerdősítési tervet kidolgozni;
– létre kell hozni egy olyan stratégiát, programot és környezetvédelmi politikát, ami valós védelmet biztosít az erdőknek, a területek biodiverzitásának és a környezetnek; ezeket megfelelő korrekciós és végrehajtási intézkedések kísérjék, és legyen nyitottság a civil társadalommal, az üzleti szférával, a helyi közösségekkel folytatott kommunikációra.

A WWF roppant elégedett

A WWF egy közleményben adott hangot elégedettségének arra nézve, hogy a honatyák a törvénymódosításban figyelembe vették a szervezet módosítási javaslatait, és ennek megfelelően jártak el. Szerintük ugyanis egy előző javaslat – ami nem ment át a szavazáson – hatalmas kitermelésekre adott volna lehetőséget. A WWF javaslatai:

– a biodiverzitás megőrzésének fontosságára tett javaslatok, új, nemzetközileg elismert gyakorlatok alapján, például az erdei táj megőrzése, a marginális élőhelyek védelme, a holtfa kezelése (a holtfa nagyon fontos az erdei biodiverzitás szempontjából, élelmet és lakhelyet biztosít számos állat- és növényfajnak. A régi törvényben a hullotfát károsként határozták meg, és kötelező volt megtisztítani tőle az erdőket);

– az érintetlen és kvázi érintetlen erdők országos katalógusának elkészítése, amely azonnali és hatékony védelmet nyújt a régi erdőknek (ebbe új erdőségeket is be lehet vonni, amennyiben megfelelnek a WWF és a hatóságok által felállított kritériumoknak);

– a magánkézben levő, magas természeti értékekkel bíró erdők védelme;

– segítségnyújtás a biodiverzitás megőrzésére a védett területeken, a szükséges dokumentáció elkészítési összegének csökkentése a tulajdonosok számára, más érintettek bevonása ebbe (védett terület és erdők adminisztrátorai, érintett hatóságok), közös jóváhagyással történő munkafolyamatok, az erdőmenedzsment technikai feltételeinek biztosítása.

– többé nem lehet fát kitermelni az erdő biodiverzitásának felmérése nélkül;

– a fenntartható fakitermelési elvek erősítése, a társadalom igényeinek és a jövő generációk igényeinek számbavétele;

– a fakitermelések és értesítések szabályozása, ezzel megszilárdítani és fejleszteni a hazai fafeldolgozó szektort, új munkahelyeket teremtve. Prioritásokat fognak élvezni azok a bútorkészítő cégek, amelyek különösképpen „megbecsülik” a nyersanyagot, valamint a helyi közösségek érdekeit jobban szem előtt tartják.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!