Think Outside The Box

Transindex rovatok


Strandajánló | 17.7.2010

A maroshévízi Urmánczy fürdő

Ismersz egy különleges, kiemelkedő szolgáltatásokat nyújtó vagy csak egyszerűen szép és kellemes standot? Ha igen, írd meg nekünk július 31-ig, és nyerj kétszemélyes hétvégét Tusnádon! Most strandajánló nyereményjátékunk negyedik pályamunkáját közöljük.

Titanilla

A Hargita megyei Maroshévízről legtöbb alkalmi látogatónak valószínűleg a nagy múltú, híres termálfürdő, ‘a Bánffy’ ugrik be elsőre. A szintén nagy múltú, de hosszú ideig kényszerszünetelő Urmánczy-fürdőről valószínűleg kevesen hallottak, bár már két éve (mióta a tulajdonosok leszármazottai visszakapták) felújítva működik.

A régi-új fürdő a Maros város felőli oldalán, az állomás és a központ között fekszik, a főútról, az állomásról, a központból útjelző táblák segítségével lehet ide találni. Jó esetben csak úgy idetéved az ember, és kellemesen meglepődik.:)

A fürdő a Bánffyhoz hasonlóan (mezo)termál-forrásokra épül. A langyos, 26 fokos víz egy olimpiai méretű (50 méteres) medencében, és egy kisebb medencében élvezhető, borús időben is kellemes. A medencében folyamatosan cserélődik a víz, nem klórszagú, és mivel soha nincs ‘tülekedés’, remekül lehet úszni benne! Állítólag télen sem fagy be, előszeretettel melegszenek rajta a vadkacsák.:) A kismedencében viszonylag mély a víz (1,40 m), alja kavicsos, és egy széles falépcsőn lehet benne üldögélni, lazítani. Érdekessége, hogy a forrásvíz egy része egyenesen a talajból tör fel a gömbölyű kavicsok között, és ahol a széndioxid-buborékok a felszínre törnek, ott a kavicsok is melegek.

A kétnyelvű tájékoztató tábla szerint a víz gyógyhatása már a 18. században ismert volt, összetétele a budapesti Gellért és Rudas fürdő vizéhez hasonlítható. Ennek ellenére többnyire nem a gyógyulni vágyók, hanem a helyi és környékbeli, no meg a Gyergyó környéki fiatalok, gyerekes családok járnak ide. A gyerekek a felfújhatós medencében pancsolhatnak, de jól elvannak a homokozóban, a mini-játszótéren, a hintákon és libikókákon is.

A fürdő területe elég nagy, tömeg sem a medencékben, sem a pázsiton nem szokott lenni. Árnyék is van bőven, sok az asztal, a felnőttek számára is vannak hinták. A víz, az öltözők tiszták. Sok a virág, és van egy kisebb kerti tó is, sziklakerttel.

Nagyon hangulatos a büfé és a sörterasz! Lehet enni miccset vagy grillezett húsokat, finom a kávé, koktélokat is lehet kapni. Az árak valóban ‘a földön járnak’, a büfében a csapolt sör 2.50, a miccs 2 lej, a capuccinó 3, a jeges italok (shake-ek, frappé) 4 lejbe kerülnek; 3 lejért lehet napozóágyat kölcsönözni. A beugró felnőtteknek 7, gyerekeknek/egyetemistáknak/nyugdíjasoknak 5 lejbe kerül, a heti bérlet 20 lej. Kedd szünnap.

Hévíz erdei túrák jó kiindulópontja, a Kelemen- és Görgényi havasok lábánál fekszik. A havasi levegő a strandon is érezhető, a távolban a Tárnica sziklái látszanak. El lehet kirándulni Borszékre, a szárhegyi Lázár kastélyhoz, Gyergyó régi főtere is megér egy sétát. Innen már csak egy lépés a Gyilkos-tó és a Békási szoros.
Az Urmánczy olyan, mint egy oázis a város közepén.:) Én személy szerint csak bánni tudom, hogy ritkán jutok el oda, mivel 100 km-nyire lakom.

Környékbeli fiatalok, valamint kispénzű, családos emberek számára ideális kis strand!

Címkék: , , , , ,

6 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Kis Piroska
  Közzétéve: 18.7.2010, 3:40 pm

  Én kiválonak tartom a Parajdi strandot mivel nagy a gyogyhatása évek otta tapasztalom meg se lehet fizeni a Tusnadi strand is nagyon jo bevált mintha az ember ujra születne azt tapasztaltam.

  Tisztelettel üdvözlök mindenkit! Piroska

 2. A hozzászólás szerzője: titanilla
  Közzétéve: 20.7.2010, 11:18 am

  További hasznos infók a fürdő honlapján: http://www.urmanczyfurdo.marosheviz.info/index.php

 3. A hozzászólás szerzője: tata
  Közzétéve: 20.7.2010, 6:56 pm

  Én kb. 10 éve voltam az urmanczyban, úszni akkor is remekül lehetett, de a fejlődés azóta fantasztikus, ha Maroshévízre vetődök, okvetlenül elmegyek

  • A hozzászólás szerzője: Csáki
   Közzétéve: 26.7.2010, 10:13 am

   Én Gyergyóból járok haza Hévizre lubickolni. Nagyon jó a víz, tényleg természetes és tiszta. Jó a hangulat a strandon, és jó látni, hogy folyamatosan fejlesztenek valamit. A sziklakertet még nem láttam, de majd megnézem. Nekem már a tavaly is tetszett. Úszni még a zsúfolt napokon is lehet mert nagy a mednce, de érdemes korán kezdeni.

 4. A hozzászólás szerzője: Strandajánló nyereményjátékunk eredményhirdetése! » Think Outside The Box
  Közzétéve: 3.8.2010, 8:56 am

  […] győztes A maroshévízi Urmánczy fürdő! Szerzője, Titanilla tehát egy kétszemélyes hétvégét tölthet el Tusnádfürdőn a Fortuna […]

 5. A hozzászólás szerzője: Delinke
  Közzétéve: 22.6.2016, 6:11 am

  Valaki tudja, hogy most nyitva van a az Urmanczyi furdo?
  Es hol lehet megszallni? Kisgyerekeink vannak es jo lenne ezeket elore tudni. Vagy valami elerhetoseget ha tud valaki azt is megkoszonnem.
  Elore is koszonom szepen.

Szólj hozzá!