Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.7.2014

Nemcsak a burgere, a krumplija sem éppen egészséges a McDonald’s-nak. Sőt!

McDonalds-French-Fries

Emlékeztek arra, hogy a McDonald’s hamburgerei egyszerűen képtelenek megromolni? Ennek ellenére még mindig jártok a Mekibe? Nem kellene! A Wired magazin most a gyorsétteremláncban árult krumplikat vette górcső alá. És az eredmény ebben az esetben is ijesztő.

A McDonald’s főleg a Russet Burbank fajtát használja, amely ovális alakú, és tökéletes egyensúlyban van benne a keményítő és a cukor. A túlzott cukortartalom megbarníthatja a krumplikat ott, ahová a cukor koncentrálódik, étkezéskor égett, karamellízalt ízt okozva. Hogy ez ne történjen meg, a felvágott krumplit először megfőzik, így tüntetve el a cukorfölösleget. A színük azonban még így is kellemetlenül hathat, a krumpli által tartalmazott fémek reakcióba léphetnek a fenolos vegyületekkel, ez pedig elszínezheti. Ezért az iparág nátrium-pirofoszfátokat használ, a foszfátionokkal blokkolva le a fémeket, fehéren tartva így a krumplikat.

A McDonald’s-krumplit kezdetben marhazsírban sütötték, a kilencvenes évek elején azonban a kliensek körében kezdett elterjedni az egészséges táplálkozás igénye, így az étteremlánc is növényi eredetű olajra váltott. Különböző zsírtartalmú olajok váltogatták egymást, hogy a marhazsír hatékonyságát megpróbálják elérni: repceolajat (8% zsiradékkal), szójaolajat (16%), hidrogénezett szójaolajat (94%) és „természetes marha-aromásat” használtak, amely búzából és hidrolizált tejből származó proteineket, illetve húsra emlékeztető ízű amonizákumokat tartalmazhat.

A krumplik kétszer kerülnek növényi eredetű olajba, egyszer a gyárban, ahol részlegesen sütik meg őket, anélkül, hogy megpirulnának, másodszor pedig az étteremben, ahol felszolgálják őket. Másodszor már kukoricaolaj is van a sütőanyagban, amely terc butil hidrokinont tartalmaz. Ez egy igen erős antioxidáns hatású szerves vegyület, amelynek előnye, hogy vas jelenlétében sem színeződik el, valamint sem az élelmiszer színét, sem az ízét nem változtatja meg, ellenben az eltarthatóságot jelentősen megnöveli. Nagyobb dózisban pedig májtumort okoz, legalábbis a patkánykísérletek ezt igazolták. A McDonald’s ezt az olajat használja minden megsütendő termékéhez, így az anyag nagy méretű tartályokban tárolódik. Ezzel az a baj, hogy a tárolóhordók nyitogatásakor az oxigén kivonja a folyadékból a hidrogént, az avasodni kezd, és akkor elkezd a fent említett módon antioxidánsként működni.

A Wired szerint a krumplikat ráadásul rövid időre beáztatják egy kukorica-alapú cukros oldatba, hogy visszanyerjék a forrázáskor elveszített cukortartalmat. Az eredmény egy homogén bevonat, amely egyenletesen pirított. Ehhez hozzájárul még egy jelentős cukormennyiség, amikor a fogyasztók ketchuppal eszik meg. Plusz a só, természetesen, amit a krumplira szórnak.

Wired

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!