Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 10.3.2010

A misztikus mikrohullámú sütő

A mikrohullámú sütővel kapcsolatos rémhírek – és cáfolataik – mindig aktuálisak, mindig akad valaki, aki megmondja a tutit, hogy dobd ki a mikrót, ha jót akarsz, vagy éppen azt, hogy ismét egy tömeghisztéria van születőben.

Rácz Tímea

A sütőt valóban rengeteget használjuk, direkt vagy indirekt módon. Sütni-főzni is lehet benne, de sokaknak kényelmesebb mikróban melegíteni, mint gázon. Gyorsan kitapasztaljuk, hogy egy adag étel mennyi idő alatt melegszik meg, és így nem kell mellette állni, nehogy odaégjen. A vízmelegítés pedig hozzátartozhat a reggeli szertartáshoz: csészét elő, vizet tölt, be a mikróba, kerek egy perc múlva kávé.

Ha valaki elvből nem használja, vélt vagy valós hatásait legfennebb akkor nem tapasztalhatja, ha sohasem járt olyan lakásban, ahol van, soha nem evett egy falat gyorséttermi, vagy egyetemi büfés ételt. A mikró ellenzői ugyanis az ételekbe beleivódó, vagy közel húszméteres távolságokra is kiható sugárzásokat is emlegetnek.

Vegyük sorra a mikrohullámú sütővel kapcsolatos, elsősorban internetes fórumokon olvasható félelmeket. Kérdéseinkre ezúttal dr. Simon Alpár egyetemi docens, a BBTE Fizika Karának tanára és dr. Szőcs Ottó dietetikus válaszolt.

A mikrohullám nem természetes hatás, ezért az emberi szervezetre mindenképpen káros.

Simon Alpár a mikrohullámok természetével kapcsolatban a következőket mondta el: „Közönséges elektromágneses hullámok, egy családba tartoznak a látható fénnyel vagy a „láthatatlan” rádióhullámokkal. A különbség és a melegítésre való alkalmazás a hullámhosszban rejlik. A szabad térben a háztartásban használt mikrohullámok hullámhossza jó megközelítéssel 12 cm (a rádióhullámoknál ez több métert, a fénynél pedig a méter milliomodrészét jelenti). Annak függvényében, hogy egy tárgy milyen anyagból készült, képes egyszerűen átengedni vagy elnyelni a mikrohullámokat. A műanyagon, az üvegen és a porcelánon a mikrohullámok áthaladnak és nem okoznak semmiféle hatást. A fémek jól vezetik, illetve visszaverik a mikrohullámokat, ezért jelenlétük a sütőben látványos lehet, de ez a látvány visszafordíthatatlanul károsíthatja a készüléket.”

A mikróban melegített étel magába szívja a sugarakat, így fogyasztás után rákkeltő.

„A víz és ennek következtében minden vizet tartalmazó tárgy (tehát az élelmiszerek is) elnyelik a mikrohullámokat. Ez az elnyelés nem jelent elraktározást és egy esetleges későbbi kiszabadulást, ugyanis a sütő kikapcsolásával a mikrohullámok eltűnnek. A 12 cm-es mikrohullámok frekvenciája 2,45 GHz, azaz 2 milliárd 450 millió rezgés másodpercenként. Az ezeket elnyelő anyagok molekulái ezzel a frekvenciával fognak rezegni. A rezgések következtében súrlódás jelenik meg és hő termelődik. Ez a hő belülről melegíti fel az ételt (a hagyományos elektromos főzőlap vagy gáztűzhely ezt kevésbé ennyire hatékonyan, kívülről teszi). A mikrohullámoknak nincs rákkeltő hatásuk. Sem közvetlenül, sem közvetett módon a felmelegített vagy kiolvasztott ételek révén nem váltanak ki rákos elváltozásokat” – nyilatkozta a docens.

A sütő önmagában is káros sugárzás forrása.

Ezt a kijelentést több változatban is olvashatjuk. Egyesek szerint ez akkor következik be, ha megsérül a készülék, mások szerint akkor is kiszabadulnak a mikrohullámok, ha működés közben kinyitjuk az ajtaját. Megint mások a működő sütőtől legalább egy méterre, a legelszántabb ellenzők húsz méterre való tartózkodást ajánlanak.

Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a mikrohullámok, amennyiben kiszabadulhatnak a sütő belsejéből, könnyen tovaterjednek és az ételen kívül bármi másra kifejthetik melegítő hatásukat. Ez a belülről történő melegítés káros hatást is jelenthet az élő szövetre. De nincs semmi okunk a félelemre, mert a készülék ajtajának belső felén egy árnyékoló rács található, amely nem engedi át a mikrohullámokat és amint a gyakorlatban is tapasztalhattuk, a mikrohullámú sütők úgy vannak megtervezve, hogy nyitott ajtóval ne működhessenek.

A nemzetközi szabványok által megengedett sugárzási érték, amely kiszabadulhat a sütőből 0,005 W négyzetcentiméterenként, a sütő ajtójától mintegy 5 cm-re. A nyári napsütés eredményeként, ugyanannyi idő alatt bőrünk négyzetcentimétereit kb. 20-szor több (és károsabb UV) energia éri. A tovaterjedés következtében ez az érték a távolság négyzetével csökken, egy karnyújtásnyira (kb. 50 cm) a sütő ajtajától ez az érték már 100-szor kisebb lesz, 1 m-re pedig 10000-szer csökken.


Fotók: Bakk-Dávid Tímea/TOTB

A mikróban melegített ételek vitamin-és tápanyagtartalma (egyes szóhasználatban bioenergiája) jelentősen elpusztul. Ebből következik az az állítás is, miszerint a gyerekeknél fejlődési rendellenességeket vált ki az így melegített étel.

Szőcs Ottó elmondta, a táplálkozástudomány álláspontja ezekkel kapcsolatban az, hogy a mikrohullámú sütőben való melegítés folyamata elvileg nincs milyen károsodást okozzon a táplálékban, illetve eddig még nem jelent meg olyan komoly tanulmány, amely valamilyen elváltozást mutatott volna ki akár a mikrohullámú sütőben melegített ételben, akár az ilyen ételt fogyasztók szervezetében.

Ennek ellentétét is olvashatjuk, vagyis hogy a mikrohullámú sütőben egészségesebb melegíteni, mert így nem sülhet oda az étel, illetve a hagyományos konyhai eljárások károsítják jobban az ételek tápanyagtartalmát. Erről a dietetikus azt közölte, hogy ez a melegítés valóban kémiailag kevesebb módosulást eredményez, mint a klasszikus sütés, főzés. Különösen azoknak ajánlott, akiknek tartózkodniuk kell a klasszikus sütéskor keletkező pörzsanyagoktól, pl. gyomor- és epebetegeknek.

Ezek tehát a leggyakoribb “veszélyek”, amelyeket a mikrohullámú sütő ellenzői emlegetnek. Mind a fizikatudomány, mind a táplálkozástudomány határozottan elveti ezeket a feltételezéseket. Vannak azonban valós kockázatok, amelyekre gyakran a gyártók is felhívják a figyelmet, de kellő óvatossággal ezeket is elkerülhetjük. Ilyen a fent említett hirtelen felmelegedés, az esetleges kiáramló gőz miatti forrázás, valamint a különböző sebességgel felmelegedő anyagok „felrobbanása”. Szőcs Ottó arra is figyelmeztetett, lehetséges, hogy az így melegített étel egyik helyen jéghideg, egy centiméterrel arrébb pedig égetően forró, ezért különösen, ha kisgyermeknek adjuk, figyelmesnek kell lennünk.

Simon Alpár azt is hozzátette: “Mindenképp megjegyezhetjük azt, hogy bár már több mint 60 éve használjuk, a mikrohullámú sütő hosszú távú hatásairól (legyenek azok károsak vagy hasznosak) nem mondhatunk el semmi biztosat, hiszen egy emberélet alatt sokkal több káros hatás érhet és ér is minket. Ezért igen elhamarkodott és szubjektív lenne valamit is kizárólagosan a mikrohullámok használatának rovására írni. Ugyanakkor nyugodtan kijelenhetjük azt, hogy a sütő melegítőterébe zárva, a biztonsági szabványok és előírások betartásával, a mikrohullámoknak nincs káros hatásuk.”

Szőcs Ottó szerint ha rendszeresen fogyasztunk napi legalább fél kiló gyümölcsöt, néhány gramm diófélét vagy olajos magot, valamint főleg fekete kenyeret eszünk, és kerüljük a zsírt és a sok állati terméket, a táplálkozás terén már összehasonlíthatatlanul többet teszünk az egészségünkért, mint akkor, ha a mikrosütő vélt vagy valós ártalmaira koncentrálunk, függetlenül attól, hogy a mikrosütők pártolóinak vagy ellenzőinek adunk-e hitelt.

Címkék: ,

10 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Sebők Botond
  Közzétéve: 10.3.2010, 12:40 pm

  Ha már ezen elterjedt háztartási eszköz lehetséges veszélyeit megismertük, érdemes lenne némi figyelmet fordítani a környezetünkben létező egyéb sugárforrásokra is, mint például a mobiltelefon, WiFi, Bluetooth vagy az elektronikus cikkek elektromágneses zajszennyezése. Ne felejtsük el hogy ezek is az 1.8 – 2.5 Ghz tartományban sugároznak. Remélem nemsokára erről is írni fogtok.

  üdvözlettel, Boti

 2. A hozzászólás szerzője: Bernad Denes
  Közzétéve: 10.3.2010, 10:04 pm

  Kozel tiz evig a mikrohullamok ipari alkalmazasaval kapcsolatos tervezomunkat folytattam Kanadaban.

  Diohejban: a mikrohullamu sutovel melegitett etel tudtommal semmilyen karosodast nem szenved. Sot, pozitiv hataskent egy bizonyos idon tul (kb. 30 sec.) minden bakteriumot elpusztit (ebben rejlik az ipari alkalmazasnak a titka). Igy fertotlenit is. Ha viszont meghibasodik a keszulek es valaki egeszen kozelrol belenez a mikrohullamokba ideiglenes vagy vegleges vaksagot szenvedhet (a szemben talalhato viz “felforr”). Ezert en pl. nem engedem a gyerekemet, hogy kozelrol nezze, hogyan melegszik a mindennapi betevo kakaoja…

  Denes

  • A hozzászólás szerzője: Gábor, a Nagy
   Közzétéve: 14.3.2010, 5:09 pm

   Igen de ez csak a kanadai mikrohullámokra érvényes.

  • A hozzászólás szerzője: Gábor, a Nagy
   Közzétéve: 14.3.2010, 5:11 pm

   Az erdélyi mikróhullámok képesek kanyart venni, sőt, kikerülik az ajtót. Én láttam..

 3. A hozzászólás szerzője: Denes Bernad
  Közzétéve: 14.3.2010, 6:25 pm

  Gabor, ha lattad volna most nem latnal… :o)

  • A hozzászólás szerzője: Attila
   Közzétéve: 15.3.2010, 10:40 am

   Biztosan TV -ben nézte 😀 (mikrohullamú antennával továbbított műsoron) 😀

 4. A hozzászólás szerzője: gavril eremia
  Közzétéve: 15.3.2010, 12:44 pm

  A kobalta is veszeljes volt (csak a nagy formatumu, a megalithos) mert be tudta torni a koponyat…

 5. A hozzászólás szerzője: Bereczki Csilla
  Közzétéve: 15.3.2010, 9:15 pm

  Nos hasznos informaciok, eddig sem aggodtam , hogy karos lenne, es ha karos is kicsit, akkor vannak ennel sokkal karosabb hatasu dolgok amikre komolyabb figyelmet kene forditani. Remelem en is, hogy esetleg irnak a mobiltelefonokrol meg a Bluetooh hatasairol.

 6. A hozzászólás szerzője: szabó judit
  Közzétéve: 25.2.2015, 4:10 pm

  Érdekes…Csak arról senki nem beszél, hogy a terhes nőnek szigorúan tilos a mikró közelébe menni. Ha nem káros, akkor vajon miért??? Miért is? Különböző országokban miért oda van betiltva a reklámozása???

 7. A hozzászólás szerzője: szabó judit
  Közzétéve: 25.2.2015, 4:11 pm

  Érdekes…Csak arról senki nem beszél, hogy a terhes nőnek szigorúan tilos a mikró közelébe menni. Ha nem káros, akkor vajon miért??? Miért is? Különböző országokban miért van betiltva a reklámozása???

Szólj hozzá!