Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 6.3.2014

Egyre korszerűbb és népszerűbb turisztikai célpont a Mézgedi cseppkőbarlang

meziad1

A Bihar megyei Mézgedi barlangot valamikor Európa egyik legnagyobbikaként tartották számon, annak köszönhetően, hogy gróf Czárán Gyula már akkor feltérképezte, amikor ez a műfaj még gyerekcipőben járt. 1929-ben Emil Racovița 3,5 km-nyi járatot tárt itt fel, mostanra már 4774 m van feltérképezve.

A barlang Belényesről (Beiuș) közelíthető meg, az Élesd (Aleșd) felé tartó utat követve kell letérni Magyarremetén, ahonnan még hat kilométernyire az út. A cseppkőbarlang egyedülálló hazai látványosság, belsejében barlangi medve maradványait is megtalálták, ugyanakkor régészek i. e. 3000 környéki, bronzkori kultúra nyomait fedezték fel benne.

A barlang bejárata már maga is impozáns méretű: a 397 méteres magasságban fekvő barlangbejárat 16 méter magas, és 10 méter széles. Kétszintes barlang, a felső szint 1542 méteres, az alsó pedig 3208, ahol a két szint találkozik, a természetes hídnál 35 méter magas.

Bár 2002 előtt is látogatható volt, nem igazán volt turistavonzó hely, hiányzott ugyanis minden olyan komponens, ami a látogatók kényelmét szolgálta volna. 2002 júliusában aztán a barlang adminisztrációját a Védett Területekért és Hosszútávú Fejlesztésekért Központ (Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă) vette át, akik jelentős mennyiségű pályázati összeget hívtak le, és korszerűsítették a barlangot és környékét. A turisztikai és régészeti szempontok mellett a hely környezetvédelmi szempontból is fontos része a Natura 2000 hálózatnak: egyrészt otthont nyújt nemzetközileg is védettnek számító denevérkolóniáknak, másrészt olyan mikroszkopikus organizmusok élnek itt, amelyek sehol máshol a világon. Geológiai vonatkozásban sem csak a cseppkő-képződmények miatt érdekes, hanem a guanó és a kőzetek keverékéből kialakul különböző ásványok miatt is.

A befektetéseknek köszönhetően számos megvalósítás készült el. Például 2002 óta Led-es rendszerrel van kivilágítva a barlang, valamint kiterjesztették a látogatható részt is: jelenleg mintegy 1500 méteres földalatti járatrendszer nézhető meg biztonságosan, hidakkal, lépcsőkkel, korlátokkal ellátva.

meziad3

Időközben újabb befektetéseket eszközöltek, amelyekkel tovább javult a barlang állapota. A bejáratához ezután épült fel a tirolin, készült egy kis koncertterem, ahol előadásokat, kisebb koncerteket és színházi eseményeket lehet tartani . Ezen felül 3D-s vetítő segítségével mozizni is lehet majd a közeljövőben. Ekkor került sor a földalatti pihenőhely kialakítására is, így a turisták számára a barlang maximális kényelmi feltételeket biztosít.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy a barlangot az elektromos hálózatra kössék. Amennyiben ez megtörténik, riasztórendszerrel és videókamerákkal látják el a barlangot, hogy megelőzhessék az esetleges kártételeket. A közeljövő tervei közé tartozik egy fogadóház kialakítás is a barlang bejáratánál. Itt már áll egy régi faház, ami felújításra kerül, ugyanakkor lesz egy ajándéküzlet, egy információs- illetve jegyfülke is.

„A Romanian-American Foundation és a Polgártárs Alapítvány segítségével kezdődtek el a felújítások, az első fázisban 150 000 lejjel támogattak minket. Aztán az UniCredit is beszállt a NESsT Románián keresztül a finanszírozásba, ők 7000 eurós összeggel támogatták a munkálatokat. Jelenleg ismét az elsőként említett két szervezet segíti őket 19 600 lejjel” – mondta el Paul Iacobaș, a CAPDD ökoturizmussal foglalkozó projektfelelőse.

Kalandpark is van. Egyrészt a barlangon kívül ott a már említett tirolin, amely egyszerre biztosít remek kilátást is az erdő fölött a hegyekre. Másrészt a barlangrendszer egy részében csak a falhoz rögzített drótok segítségével lehet közlekedni, úgyhogy azok turisták, akik több kalandra vágynak, igénybe vehetik ezt a szakaszt is – természetesen a védőfelszerelések igénybevételével.

meziad2

A 2012-s adminisztrációs átvételig évente körülbelül 4800 látogató járt a barlangban, de tavaly, a korszerűsítéseknek köszönhetően, majdnem megtriplázódott a látogatók száma: 2013-ban körülbelül 13 000 turista volt kíváncsi a cseppkőbarlangra.

Ideális célpont tavaszi kirándulásra és egyáltalán nem drága: felnőttek 15, gyerekek 10 lej ellenében léphetnek be. A kalandparkért (értve ez alatt a tirolinon való lesiklást) újabb 10 lej a tarifa.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!