Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.1.2014

Győzött a WWF a törpe vízerőművek kapcsán

Megállapodást kötött a WWF és a környezetvédelmi minisztérium az uniós követelményeknek megfelelő, a természetvédelmi elveket betartó vízenergia-termelés előmozdításáról – derül ki a WWF közleményéből. A minisztérium vízügyi osztálya jogszabályt készít elő erre vonatkozóan.

A vízenergiáról úgy gondoljuk, olcsó, tiszta és biztonságos, ám az utóbbi években a Kárpátok hegyi folyói és védett területei megszenvedték a törpe vízerőművek építését és beindítását, sok patak kiszáradt, az építkezők robbantottak, feltúrták a medreket, a legtöbb esetben súlyosan megsértve a vonatkozó európai irányelveket. Ezt a kétértelmű romániai törvénykezés is lehetővé tette, hiszen nincsen országosan érvényes előzetes tervezési stratégia, amely jól meghatározott kritériumok szerint előírná, hol lehet hasonló erőműveket építeni és hol tilos.

“Ma megtettük az első lépést annak érdekében, hogy koherens stratégiája legyen Romániának a hegyi folyók védelmére” – értékelte a megállapodást Csibi Magor, a WWF romániai igazgatója. Lucia-Ana Varga vízügyekért felelős megbízott miniszter az aláírást követően közölte, a természeti kincsek fenntartható és felelős kezelésének híve, és bár jó dolog, hogy legyen energia, de az energiatermelést a természetet tiszteletben tartva kell végezni, annak érdekében, hogy “gyerekeinkre egy zöld Romániát hagyjunk, nem szennyezett folyókkal”.

A WWF Románia 2013 novemberében kampányt indított a hegyi folyók védelmében, egy petíciót is indítottak a környezetvédelmi minisztériumhoz címezve, amelyben az értékes, tiszta vizű, jó vagy kiváló ökológiai állapotú, természetvédelmi területeken található folyók védelmét kérték, olyan szakaszok kijelölésével, ahol tilos lenne törpe vízerőművek építése. A petíciót több mint 18 ezren írták alá. A minisztérium vízügyi osztálya elfogadta, hogy figyelembe kell venni a vízenergia-termelés során a környezeti hatásokat.

A megállapodás értelmében 2014 május végéig elfogadnak egy jogszabályt, amely kijelöli a tiltott zónákat: a védett területek folyószakaszait, valamint a jó és nagyon jó ökológiai állapotú szakaszokat, ahol tilos lesz vízerőműveket építeni. Február végéig megalakul az érintett felek képviselőiből álló munkacsoport, amely 2015 január elsejéig kidolgozza az előzetes tervezési mechanizmust, valamint egy jogharmonizációs javaslatot. Mindaddig, amíg a fentiek nem teljesülnek, leáll a vízerőművek engedélyeztetése és építése.

A WWF már tett egy javaslatot a tiltott zónákra, ugyanakkor részt vett a tavaly júniusban elfogadott Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság Útmutatója (ICPDR) kidolgozásában. Az útmutató a fenntartható vízenergia-termelésről tesz ajánlásokat a Duna-konvenciót aláíró országok számára. Románia az első ország az aláírók közül, amely elfogadja az ICPDR ajánlásait és elkezdi azok gyakorlatba ültetését.

Forrás: WWF

(Címoldali festmény: Munkácsy Mihály: Tájkép folyóval)

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!