Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 10.12.2013

Az emberi jogok napján is tüntetni kellett Verespatakért


fotók: Miron-Vilidár Vivien

Reggel fél tíz óta tüntettek a Verespatakra tervezett aranybánya ellenzői, akik ma elfoglalták a PSD székházának erkélyét és lépcsőházát. December 10-én órákig a hidegben skandálni nem gyerekjáték, még ha néha ugrálós is lesz a hangulat.

A fél tízes találkozóra, annak ellenére, hogy gyakorlatilag az éjszaka alatt kellett megszerveződnie a tüntetésnek, szép számban jelentek meg a résztvevők. A szónoklatokat rendszeresen magára vállaló Cornel Vâlcu szerint vérlázító a titokban meghozni kívánt bányászati törvény, s ez válaszlépéseket követel, úgyhogy utolsó figyelmeztetést küldenek a kormány számára, fejezzék be a nagyvállalatok kedvére alkotott törvényhozások gyakorlatát. Vâlcu szerint Romániában megszűnt a jogállamiság, minősíthetetlen ugyanis az a csendőri brutalitás, amellyel a pungești-i lakosokkal szemben léptek fel, míg ők a földjeiket és ivóvízüket védik. Akkor még több százan voltak a tüntetők, így, amikor a PSD, PD-L és PNL közös székházához vonultak, ahol az erkélyen már szónokok sorakoztak, gyakorlatilag átjárhatatlanná tették annak udvarát.


Itt pattant ki az ötlet a fejekből, hogy a legbékésebbek verődjenek csapatokba, és induljanak delegációba az összes, a parlamentben jelen lévő párt helyi székházához. A delegációk megalakulni látszottak, aztán mégsem indult el senki (talán mert rájöttek, hogy gyakorlatilag már minden, bányatörvényt támogató párt székháza mellett ott vannak). Aztán, mivel a PNL hivatalos logója mellett egy Verespatak-logó lógott le, ezt pedig a csendőrök illegálisnak nyilvánították, megpróbáltak maguk is feljutni az erkélyre. Csakhogy a lépcsőház tömve volt tüntetőkkel, akiknek eszük ágában sem volt odébb állni onnan. Néhány rendőr feljutott ugyan az irodahelyiségek elé őrködni, a csendőrök azonban több ízben is visszafordultak, a tüntetők lelkes tapsai között.

A többféle szónoklat mellett volt egy kiáltvány is, amely több ízben is elhangzott, s amely azt sérelmezte, hogy Verespatak 14 éve kénytelen állni az RMGC ostromát, s hogy ebben a harcban a kormány nem az állampolgárok harcát támogatja, hanem a vállalatot és a korrupt politikusokat. A kiáltvány említést tesz arról is, hogy az emberi jogok világnapján egy olyan törvényt készülnek elfogadni, amely lábbal tiporja a magántulajdonhoz való jogot a magánvállalatok javára, s ez a törvényjavaslat a kormánypártok támogatását élvezi, a PDL hárítja a felelősséget, a PPDD és az RMDSZ pedig többértelmű üzeneteket küldözget.

Az akciónak a Deák Ferenc (Eroilor) utca forgalmassága miatt igen nagy figyelemfelkeltő hatása volt, a járókelők igencsak elcsodálkozva álltak meg megnézni, mi is folyik a pártszékház erkélyén/udvarán/előtt. Voltak, akik számon kérték a tüntetőktől, hogy miért nincsenek munkában/egyetemen, erre a tüntetők nyugalommal válaszolták, hogy csak bátran nézzenek be, a politikusok irodájában dolgozik-e értük valaki? Ezután az összegyűltek több ízben skandálták a kolozsvári képviselők neveit, kérve őket, hogy szavazzanak nemmel a törvényre.

Az idő teltével fogyott a létszám ugyan, de még mindig félszáznyi ember skandált kitartóan a székház előtt, az erkélyen lévők pedig, amikor éppen nem szónokoltak, vagy a csendőrség szolidaritását kérték, élőben közvetítettek a parlamentben zajló szavazásról. 15 órakor lelkes felkiáltások közepette jelentették be, hogy nem gyűlt össze a szükséges szavazat a törvény elfogadásához. Ölelkezések, nevetések, az erkély elhagyása, négy és fél óra hidegrázás után újabb győztes csatát könyvelhet el a Mentsétek meg Verespatakot! mozgalom.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Aris
    Közzétéve: 10.12.2013, 9:14 pm

    Nos, egy nagy űgy Udvarhelyen!
    Ma Székelyudvarhelyen nagy botrány zajlott a rendőrség és Szász Jenő és csapata között, akik megpróbálták titokban eltemetni Nyírő Józsefet.
    Ez megint Jére munkálkodása, aki rendőrfőnök akar lenni és megmutatja, hogy köztünk, magyarok között is vannak árulók!

Szólj hozzá!