Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 3.12.2013

Kőszáli kecskék sétálnak egy majdnem függőleges gát falán

Olaszországban az alpesi kőszáli kecskék rendszeresen megmásszák a Gran Paradiso nemzeti parkban található Pian Telessino gát szinte függőleges kőfalát, és a kövekre rakódott sókristályokat nyalogatják.

A jelenségről már néhány évvel ezelőtt is elkezdett keringeni néhány fotó és videó, az újabb anyagokat a nemzetközi sajtó is átvette.

A gát az ötvenes években épült, és 2000 után feljavították. 80 méter magas, és közel 2000 méterrel a tengerszint fölött található.

Az alpesi kőszáli kecskét a kihalás szélére juttatta az 1800-as években a túlzott vadászat. Összetett és hosszas természetvédelmi munka kellett ahhoz, hogy mostanra már mintegy 20 ezer példányra nőtt meg ismét az állomány – derül ki ebből a szakértői dokumentumból. A megmaradt állatok egy részét fogságban szaporították, majd visszatelepítették őket természetes közegükbe, és lassan-lassan teljes egykori alpesi élőhelyüket újra birtokba vették.

“Egyetlen más kérődző sem vált alkalmassá annyira a legmeredekebb hegyek megmászására, mint a kőszáli kecskék általában és különösen az alpesi kőszáli kecske bakja. Ez a bak gyorsan, kitartóan és csodálatraméltó ügyességgel mászik és hihetetlen biztonsággal és gyorsasággal kúszik fel olyan sziklafalon is, amelyen semmilyen más emlősállat nem tud megkapaszkodni. A sziklafal legapróbb egyenetlensége, amelyet emberi szem közelről is alig vesz észre, elegendő neki, hogy arra biztonsággal rálépjen. Egy sziklahasadék vagy egy kis lyuk számára szinte lépcsőfokként szolgál. Patáját ezekben a résekben olyan biztosan és szilárdan helyezi el, hogy a legkisebb helyen is fenn tudja magát tartani. Ilyenkor annyira szét tudja feszíteni csülkeit, hogy talpfelületét az eredeti háromszorosára növeli” – írja a fajról a Wikipedia.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!