Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.11.2013

Ne vásárolj semmit nap: a kapitalizmust vagy a Földet választjuk?

November 30. a nemzetközi Ne Vásárolj Semmi Nap (Buy Nothing Day). Az Adbusters által kezdeményezett kapitalizmus-ellenes nemzetközi akciónapon arra buzdítanak mindenkit, hagyjon fel a vásárlással, legalább erre az egy napra.

Az esemény mottója egy Fawzi Ibrahim-idézet: “Ma az emberiség kemény választással szembesül: megmenti a bolygót és felhagy a kapitalizmussal, vagy megmenti a kapitalizmust és felhagyja a bolygót.” A kapitalizmus elvei, miszerint a gazdaság folyamatos növekedése mindennél előbbrevaló, és a fogyasztók érdekeit ki kell szolgálni, válsághoz vezettek, és a kihívás abban áll, meg tudjuk-e oldani a helyzetet, szembesülni a kihívással, és meg tudjuk-e tenni a megfelelő lépéseket a fenntarthatóbb jövő felé – írják a kezdeményezők. Ezen a napon több mint 60 országban a civil aktivisták különböző akciókat is szerveznek, például “zombisétát” vagy Whirl-Martot a helyi szupermarketekben, ez utóbbi forgatókönyve szerint egy csoportnyi egyformán öltözött személy némán, üres bevásárlókosarakkal okoz dugókat a vásárlók tömegében. Egy további extrémnek tűnő akció, hogy karácsonyra nem vásárolnak ajándékokat, így próbálva leválasztani az ünnep fogalmáról a vele immár összefonódott konzumerizmust, és visszaadni a karácsony lényegét az embereknek. További ötletek a kapitalizmus elleni civil engedetlenségre az Adbusters oldalán.

Kolozsváron 13 és 16 óra között meleg vega kajára és beszélgetésre invitálják az érdeklődőket a Kolozsvári Autonóm Piac mozgalom aktivistái. Helyszín: Széchenyi tér (Mihai Viteazul), további infó az esemény Facebook-oldalán.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!