Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 19.11.2013

A nagy szászalmádi kábeltelenítés

Szombat, fél kilenc. Zsúfolásig telt autókban, ködben indulunk Kolozsvárról Szászmuzsna felé, Willy Schuster, a nagyvállalati térfoglalás ellen a földjeit védő szász termelő felhívására: a Nagy Kábeltelenítésre.

Kulcsár Árpád


Willy Schuster ugyanis egy reggelen, földjeit járva, ahol bionövényeket termeszt, fekete és narancssárga kábeleket talált. Meg dinamitot. Azt gondolván, hogy ez az őszi termés ilyen furára sikeredett, begyűjtötte, még mielőtt a fagy kikezdené, hazavitte az udvarára. Azelőtt telefonon értesítette a rendőrséget, akik nem voltak hajlandóak kimenni. Nem telt el sok idő, terepjárók vonultak végig a falun, egyenesen Willy háza elé. A Prospecțiuni S. A. nevű vállat autói szépen sorban leparkoltak, és a kiszállók arról tanakodtak, hogy a házba ugyan be nem mehetnek, de megvárják, míg onnan kijön annak tulajdonosa. Willy följelentést tett. A cég is följelentést tett. Willyt többször kérték/fenyegették, ugyan adná már vissza azokat a kábeleket, hiszen nem is az ő földjén voltak. Willy szerint az ő földjén voltak, és palagáz felderítésére szolgálnak. A palagáz-kitermeléssel pedig tönkreteszik nem csupán az ő, de a falu jelentős részének is a megélhetését.

Willy Schuster

A Facebookon közölt információk szerint a program reggel kilenckor kezdődik, reménykedünk, hogy nem maradunk le semmi fontosról. Útitársaim rutinos tiltakozók már, a 150 km-nyi úton szó esik verespataki kalandokról, kit hányszor állítottak elő a rendőrök, hogyan szórtak a Mócvidéken felvilágosítás céljából sajtóanyagokat, hogyan késztették meghátrálásra Pungești-en a Chevron gépjárműveit. Willyt személyesen senki nem ismeri, de az ügy, amiért harcol, kiállást érdemel. És a politikusok aljassága is azt indokolja, hogy amikor kell, saját költségen útnak induljanak. Néha el-elsütnek egy viccet, hogy a Soros Györgytől való támogatás azért ezt is fedezi, sőt, többet.

Medgyes közelében hívják egyik társunkat telefonon: a rendőrség blokádot állított fel Szászmuzsna és Szászalmád között (ahová a tulajdonképpeni, délutáni demonstráció szól) és nem engedik tovább az embereket. Hiába magyarázom, hogy képtelenség bárkit is nem engedni közúton tovább, meg a sajtóigazolvány csak segít, nem hittek nekem, Muzsnán eligazítást kértünk, merre lehet földúton megközelíteni a szomszéd falut, milyen az út? Mivel mindenki azt mondta, hogy simán járható, nekivágtunk ott. Öt perc után kiderült, nem járható, de legalább az események közepébe csöppentünk.

Szombaton reggel, néhány, az ország minden szegletéből összesereglett tiltakozóval Willy kiment a földjeire, és újra ott találtak egy terepjárót, benne magával a Prospecțiuni S.A. szejzmikus munkálatokért felelős igazgatójával, Gheorghe Daianuval. A közelben a cég több biztonsági embere állt. A szemtanúk elmondása szerint Daianu igencsak heves vérmérséklettel próbált párbeszédet kezdeményezni a környezetvédőkkel: megfenyegette őket, hogy amennyiben nem mennek el, 400 embert fog odarendelni. „Olyan volt, mint egy csatatér, álltunk a völgy két oldalán, és kiabáltunk, fenyegetőztünk” – meséli később Willy. Daianu, látva, hogy kevesen vannak a győzelemhez, autóba pattant, és kevesen múlott, hogy néhány demonstrálót el ne üssön. Egy másik demonstrálót később el is ütött a cég teherautója, szerencsére nem sérült meg súlyosan.

Ekkor értünk tehát oda, a földúton gyalogolva néhány elfedett arcú fiatal egy céges autót vett körbe, és nem engedték elmenni, nehogy mások ellen támadhasson (a rendőrség kérésére aztán elengedték). A falu nagyja a falu apraját tette éppen az autók elé, a pungești-i mintára, a Kolozsvárról érkezettek pedig tüzelték a falu nagyját, menjenek, keressék meg a polgármestert és tiltakozzanak a magánbirtok megsértése miatt. Ők el is indultak, de a polgármestert nem találták meg. Szászmuzsnára visszaérve Willy éppen kijött a házból, a három-négy ácsingózónak odakiáltotta: „Ma vesszük vissza Romániát!”, és elindult a rendőrségre megtenni ki tudja hányadik feljelentését azzal a fiatalemberrel együtt, akit elütött az autó.

Szászmuzsna polgármestere nem kerül elő, így átmegyünk Szászalmádra (útközben legalább öt terepjáró áll lesben, s kezdek hinni Willynek, aki azt állítja, megfélemlítik a lakosságot), ahol még kevesen vagyunk, de legalább van idő megnézni az evangélikus erődtemplomot, felmászni a toronyba, meg egyáltalán, a sok kiabálás után csendben lenni. A csendet néha a cég biztonsági szolgálatának járőrei törik meg ugyan, de kellemes a délután. A falubeliek jönnek-mennek, láthatóan kevesük akar az itt zajló eseményekben részt vállalni.

Aztán nagy csinnadrattával érkezik a demonstrációs autókonvoj, egy kis skandálás kint, az őszi repertoárból. A „minden párt egykutya” (toate partidele, aceasi mizerie) skandálásnál Willy átveszi a szót leszögezni, ennek a megmozdulásnak semmi köze a politikusokhoz, az egyetlen célpont a Tender vállalat (alájuk tartozik a Prospecțiuni), akiket le kell csukni. Ami ezután következett, azt bármelyik szélsőséges párt rétora megirigyelné: Willy Schuster beszélt a szent föld kizsákmányolásáról, a hazafias öntudat eltűnéséről, a korrupcióról, és hogy ma fejek fognak hullani, és ha lehulltak azok a fejek, akkor végig fogunk masírozni az összes kizsákmányolt területen, hogy újabb fejek hulljanak, mert ha a nemzet egyszer egyesül, senki nem állhat az útjába.

E csipetnyi megalomániával fűszerezett beszéd igencsak felpaprikázta a (maximum) kétszáz emberből álló tömeget. Erre még rátett egy lapáttal a Lumină Lină együttes, akik a román himnusz összes szakasza után az összes ismert és nem ismert hazafias nótát eldanolták a közönségnek. Ekkor pattant fel a színpadra Cătălin atya, a szászmuzsnai prédikátor, aki a hírek szerint maga is a gázkutatás heves ellenzője. Az atya története az, hogy az ortodox egyházi felettesek megtiltották neki mára a fellépését, és megdorgálták az aktivizmusa miatta, de most a történelmi pillanat hevében nem hagyta cserben társait, és harsányan zengte a dalokat, lévén ő az együttes frontembere. Schuster későbbi elmondása szerint mindezekkel nem kívánt semmilyen nacionalista felhangot megütni, hanem úgy látja, ezzel lehet egységbe kovácsolni egy ügy érdekében az összes ott élő nemzetiséget.

A kultúrába belefáradt közönségnek ebédet szolgáltak fel, valamilyen gulyásfélét meg bájglit, a csendőröknek is adtak, gyűjtsenek erőt, ha verekedni akarnak. A nap fénypontja kétségkívül a falu határának kábeltelenítése volt. Bár az előzetes koncepció az volt, hogy a falu népével együtt indulunk neki a domboknak, s kinek-kinek a magánterületéről összeszedjük a kábeleket, a falu népe ebben nem vett részt (de örült neki). Másrészt embereket nem láttam még ilyen lelkesen loholni dombon fölfele, s azt sem nézték, hogy magánterületről szedik-e a kábeleket, összegyűjtöttek egy kilométernyit belőle, s vitték lefele, vissza a faluba (a cég nyilatkozata szerint 50 000 eurós kárt okozva ezzel). Tulajdonképpen számos jogsértés történhetett: nem csupán az állami területekről való begyűjtés miatt, hanem azért is, mert a faluban számos lakos szerződést kötött a vállalattal, ezzel engedélyt adva nekik a kábelezésre.

Visszaérve a faluba, nagy volt az öröm. Willy a kábelrakáson szónokolva jelentette be a győzelmet: fölhívta őt Ovidiu-Ioan Sitterli, Szeben megye prefektusa, és tudtára adta: a Prospecțiuni S.A. el fogja hagyni a területet. Az ünneplés nem tartott sokáig: Daianu igazgató úr megjelent, nem tudni milyen megfontolásból, bár ezelőtti tettei nem túl sok megfontolásról árulkodnak. Mindenesetre a „zöldek” zokon vették a jelenlétét, és rátámadtak, a csendőrség próbálta fékezni őket, s lett ebből negyedórányi dulakodás, míg Daianunak sikerült ugyan egérutat nyernie, de nem sokáig. A nagy izgalomban ugyanis pár száz méter után nekihajtott egy oszlopnak, de ő is megúszta sérülések nélkül.

A tüntetők vehemenciája sokáig kitartott még, míg végre elkezdődhetett egy, Lengyelországban történt palagáz-kitermelésről szóló dokumentumfilm, majd vendégség Willy Schuster rezdienciáján Muzsnán. És lőn éjszaka. Reggelre Medgyesen 17 céges terepjárónak szúrták ki a kerekeit ismeretlen tettesek. A rendőrség nyomozást indított.

No para? Nem pala a gáz? Kajakra, metán?

Gehrig Schultz, a Prospecțiuni S.A. vállalat igazgatója, egy, a cég honlapján közölt interjúban beismeri, hogy vannak problémák az engedélyek megszerzésével, mert országszerte mintegy 5000-6000 tulajdonosi engedélyt kell beszerezniük (érdekes, hogy eddig mindössze 24-et szereztek be), ugyanakkor cáfolja, hogy palagázt szeretnének kitermelni. Elmondása szerint a Romgaz megbízásából keresnek metángázt a talajban, s ezen felmérésekhez szükségesek a mostani munkálatok. Ugyanezt hangoztatja a Tender vállalat is egy hivatalos közleményben, szó nincs palagázról a térségben, a muzsnaiakat félreinformálták, az általuk használt módszer több mint hatvan éves, és eddig nem volt rá panasz.

Másrészt Willy Schuster azt állítja, dinamitot talált a földjén, őrizetlenül, bárki hozzáférhetett volna, beleértve a gyakran arra játszó gyerekeket. Sajnos a dinamitról nem készült felvétel, a rendőrség elkobozta (mi sem találtunk a kábeltelenítés során), de amennyiben igaz, úgy a vállalatnak birtokháborításon kívül másért is felelnie kell.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Arm
    Közzétéve: 19.11.2013, 10:34 am

    nincs olyan település ,hogy Szászmedgyes és soha nem is volt

Szólj hozzá!