Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 14.11.2013

Túl az Óperencián! Két magyar srác 70 napig kajakozik az Atlanti-óceánon


Forrás: farfaraway.hu

Közel két évig tartó előkészület után Kovácsik Levente és Szabó Norbert Ádám hétvégén elindulnak, hogy egy speciális páros kajakkal keresztülevezzék az Atlanti-óceánt. Ezzel világelsőként kerülnek bejegyzésre, valamint Guinness bizottság által minősített rekordot állítanak fel. Céljuk, hogy Spanyolországból 6500 kilométert megtéve 70 nap alatt a nyílt óceánon keresztül, megállás és külső támogatás nélkül eljussanak a Karib-szigetekig.

2012 novemberében mutatta be hivatalosan „A világraszóló vállalkozás, avagy: FarFarAway-Túl az Óperencián!” projektet Levente és Norbert. A két fiatal azóta minden akadályt leküzdve azon dolgozott, hogy a megálmodott kaland idén novemberben valósággá váljon, vagyis hogy egy kifejezetten a számukra készített kajakkal, megállás és külső támogatás nélkül jussanak el Spanyolországból a Karib-szigetekig, a nyílt óceánon keresztül.

Történetükkel nem csupán családjukat és barátaikat, hanem a magyar sajtót is elvarázsolták. „Nagyon sokan érdeklődtek a projektről, és szerencsére rengetegen álltak mellénk támogatóként, még az utolsó pillanatokban is” – mondja Norbert. Nélkülük valóban nem jöhetett volna létre a projekt, hiszen a hajó technikai felszerelésétől a fiúk ruházatáig rengeteg mindenhez szponzorok segítségével jutottak hozzá.

Az elmúlt néhány hétben beszerelték a hajó valamennyi tartozékát, és tesztelték azokat az élelmiszereket, amelyeket az expedíció alatt fogyasztanak majd.

„Az elmúlt időszak főképp szereléssel telt, ugyanis mindennek meg kellett találni a megfelelő helyet. Mostanra azonban a helyére került az utolsó darab fogkrém is” – meséli Levente. „Az úton leginkább vízben oldható magkeverékeket eszünk majd, valamint egy magyar gyártmányú tablettás melegíthető ételt” – folytatja Norbert.

Magyar szabadalom alapján készült a hajó

Levente és Norbert szeptemberben mutatta be és avatta fel a Kele nevű hajót, amely több mint két hónapon át szolgál majd otthonként számukra. A két beülővel és egy kabinnal rendelkező speciális, óceáni kajak tervei Réder Ákos hajótervező, kivitelezése pedig Juhász György hajóépítő vezetésével jött létre.

A hajó teste a magyar szabadalmú EasyPlank technológiával készült, így előállítása költséghatékonyabb volt, míg a hajótest csavarási ellenállása erősebb lesz. A hajó külső felét gyanta és szénszál szövet-rétegekkel vákuumozták.

„Ennek köszönhetően még az acélnál is erősebb és rugalmasabb is lesz a hajó. A szénszál és a gyanta ugyanis úgy dolgozik együtt, mint az acél és a beton a vasbetonban. Ezt a folyamatot megismételték a hajótest belső felén, majd ezt követően ugyanígy a hajó felső részének a külső és belső felén is” – magyarázta Levente.

„A tervezés során a legfontosabb szempont a biztonság, a gyorsaság és csak utolsó sorban a komfort volt. A hajó kicsi. Ennek ellenére úgy kellett megtervezni, hogy 2 ember, 300 kilogramm étel, az összes technikai, ruházati és biztonsági felszerelés elférjen benne” – mondta Norbert.

Az indulás

Levente és Norbert a hétvégén indul Spanyolországba, azonban a pontos nap és időpont még számtalan tényező függvénye. Mielőtt elhagyják az országot, a budapesti Felvonulási téren még megmutatják a hajót, és ugyanitt lehetőség lesz velük beszélgetni, elköszönni.

A projekt Facebook-oldalán a fiatalok jelezni fogják az indulás pontos helyét és idejét.

Forrás: közlemény

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!