Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.10.2013

Tájékoztatják az alcsíkiakat a Natura 2000-es területek értékéről

A helyi közösségeket informáló/tudatosító karavánt szervez az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet Alcsíkon.

Az érintett települések: Csíkszentkirály (Csíkszentkirály falu), Csíkszentimre (Csíkszentimre falu), Csíkszentsimon (Csíkszentsimon és Csíkcsatószeg falvak), Tusnád (Újtusnád, Nagytusnád és Csíkverebes falvak) és Tusnádfürdő. A karaván keretén belül informáló/tudatosító anyagok (szórólapok, brosúrák, növény- és állatvilág atlaszok, ökoturisztikai térképek) kerülnek szétosztásra, terjesztésre. A célcsoportot az említett közösségek képviselői (minden kor, nemi és nemzetiségű csoport) és a helyi hatóságok képezik.

A cél az Alcsíki-medence Natura 2000 terület természeti értékékeinek bemutatása, a lakosság tájékoztatása a biodiverzitás megőrzésének fontosságáról. A kampány révén a szervezet azt reméli, eltántorítja a lakosságot a fenntartható fejlődéssel összeférhetetlen tevékenységektől. Fotókiállítást is szerveznek, amely bemutatja a Natura 2000 terület közösségi jelentőségű fajait és élőhelyeit. A kiállítás helyszínei a fent említett települések iskolái, és a célcsoport ezen iskolák diákjai.

A tevékenységek a Menedzsment terv, információs kampány, oktatás és tudatosítás az Alcsíki-medence Natura 2000 ROSCI0007 területnek című projekt részét képezik, amelyet az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet kezdeményezett, partnerségben a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel és Tusnádfürfő Polgármesteri Hivatalával. A projektet társfinanszírozza az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a projekt összértéke 1.954.972 lej, amelyből az elszámolható érték 1.615.500 lej. A projekt általános célkitűzése „az Alcsíki-medence Natura 2000 terület (ROSCI0007) természetes állapotának és a közösségi jelentőségű fajok/élőhelyek állapotának a megőrzése, számottevő javítása egy nyitott, konzultatív, átlátható és részvételi folyamat keretén belül, amelynek célja a management terv elkészítése és az érdekeltek informálása/felvilágosítása a Natura 2000 terület megőrzésének előnyeiről”.

Forrás: közlemény

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!