Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 16.8.2013

Mit tartalmaz a McDonalds sült krumplija?


Forrás: bleepit.org

A McDonald’s átláthatósági kampányt indított tavaly, abból a célból, hogy egy egészségtudatosabb képet alakítson ki magáról, és hatékonyabban használja az online közösségi hálózatokat, ám ennek az lett az eredménye, hogy rengetegen bírálták a gyorsétteremláncot az általa indított fórumokon. Futótűzként terjedt el az a hivatalos információ is, hogy mit tartalmaz valójában a McDonald’s sült krumplija. Az alapösszetevők persze az olaj és a krumpli, mint ahogy a házi készítésűnél – ám a mekis változatban összesen 17 összetevő van.

A krumpliból kivonják a természetes cukrokat, ami elszíneződést okoz, ezért hogy egységes színük legyen, szőlőcukorban áztatják őket. Van egy olyan hozzávaló is, ami megelőzi a szürkésedést. A krumplit megszárítják és maximum egy percig elősütik, utána fagyasztják és csomagolják. A sült krumplivá váláshoz még sokféle összetevő szükséges, köztük génmódosított kukorica-, szója-, repceolaj is van, a szójaolajat hidrogénezik is; van ugyanakkor habzást megelőző és vegyi tartósítást célzó (terc-butil-hidrokinon – THBQ, citromsav, dimetil-polisziloxán – E900), valamint mesterséges színezék (dinátrium-dihidrogén-difoszfát) is köztük.

Forrás: bleepit.org

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: aker
    Közzétéve: 16.8.2013, 7:59 pm

    Ha jól tudom az olajba természetes húsaromát is kevernek ami miatt gyakorlatilag nem is vegetáriánus.

  2. A hozzászólás szerzője: dr. Szieberth Dénes
    Közzétéve: 21.9.2013, 5:39 am

    Jónéhány gyárban jártam, ahol gyártanak sültkrumplit – hasábburgonyát is, csipszet is. Persze ahhoz, hogy egy ételből áru (élelmiszer) legyen, sok hókuszpókuszt kell rajta bemutatni. Ez azért van, mert a vevő mindig kitalál valami okot, amiért nem tetszik neki amit elé tesznek, vagy talál valamilyen tulajdonságot, amiért jobban tetszik, mint a másik. Ezek közül egy apróság: “kivonják a természetes cukrokat”. Ennek két oka van. Egyrészt, amit a tepsiben annyira szeretünk, hogy szép piros, meg barna lesz a megsült krumpliszelet. Ha ugyanezt zacskóban kapjuk és ott vannak a szép sárga hasábok is, akkor rájövünk, hogy az elszíneződött hasábok keserűek, rosszízúek a karamellizálódás miatt – a zacskóban nem fedi el ezt az égett ízt a fűszerezett pecsenye íze. A másik ok, amiért kivonják egyszségügyi. A redukáló cukrok a forró zsírba dobva polimerizálódnak és a keletkezett polimerek rákkeltő hatásúak. (Nesze neked tepsi aljáról felvakart jó kis tunk!) Amúgy látványak is szép,ahogy a malacnyi krumplikat mossák, 500 fokos gőzben lerobbantják a héját, 250 km óránkénti sebességű vízsugárban átlövik a késeken. Aztán a hasábokat áztaják, előfőzik (ezt nevezik fehérítésnek, azaz, kivonják a cukrokat). A többi – említett – varázslat ezután jön, mignem az egész a hűtőházba kerül és elindul a hűtőlánc bonyolult logiszitkai labirintusában. Szóval, hogy miután fogyasztási cikk vált az egyébként nagy gonddal kiválogatott fajtából nagy gonddal termesztett, nagy gonddal gyártott egyszerű krumpliból, el is fogyjon. Próbálja meg valaki ugyanezt a folyamatot az erkélyen vagy az utcasarok aszfaltján indítani! (Erre is van módszer, de nem lesz belőle meki.)

Szólj hozzá!