Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 9.8.2013

Erdély 10 természeti csodája: a felfele guruló autóktól a hihetetlenül szép természeti látványosságokig

Összeállításunkban azokat az erdélyi természeti csodákat mutatjuk be, amelyeket mindenképp érdemes meglátogatni. A számos különleges látványosság közül azokat válogattuk most össze, amelyekről talán még nem hallottál, de itt vannak a közeledben, és egy hétvégi kirándulás vagy túra úti céljai lehetnek. A lista természetesen tovább bővíthető.

Vörös-árok


Fotó: wikipédia

Szászsebestől 3 kilométerre található Erdély legérdekesebb felszíni eróziós jelensége, amely mintegy 800 méteres hosszúságú és helyenként 100 méteres magasságú, vöröses és zöldes-szürke törmelékkúpokból áll. A Vörös-árok egy törmelékes-üledékes kőzetrétegben alakult ki, valószínűleg egy hatalmas földcsuszamlás következtében. A területre egy sajátos mikroklíma is jellemző, a növényzet a sztyeppéhez hasonló.

Detonáták


Fotó: Bagyinszki Zoltán

Az Abrudbánya és Verespatak közötti vulkanikus tevékenység következtében kialakult bazaltszirtek szinte egyedülállóak Európában. A bazaltra jellemző sokszögű oszlopok képződése a bazaltláva lassú hővezető tulajdonságának köszönhető. Az egykori vulkánkitörések során a láva nagyon lassan keményedett meg a kráterben, majd az ezt követkő kitörések kinyomták a megszilárdult lávadugót, újabb oszlopsort hozva létre. A mintegy 300 méteres hosszúságú és a legkiemelkedőbb pontján 100 méteres magasságú bazaltképződményeket alkotó négy-, hat- és nyolcszögletű oszlopokat zuzmók, mohák, páfrányok és lucfenyők borítják.

Ördög-tó


Fotó: panoramio.ro

A Néra-völgy Erdély leghosszabb mészkő-szorosa, amelyet számos forrás, barlang, alagút, vízelnyelő, zsomboly és mészkőfal alkot. A völgyben meghúzódó tavak gyönyörű kékes-zöldes színükről híresek. Itt található Erdély legmélyebb karszttava, az Ördög-tó is, amely mintegy 8 méter mély. A sziklakatlanban meghúzódó tóról a helyiek úgy tartják, hogy aki fürödni merészel benne, azt örökre elnyeli.

Feleki gombkövek


Fotó: wordpress.com

A Kolozsvár környéki kirándulóhelyek (Medve-árok, Őzek-völgye, Malom-völgy Szelincsei Magura, Feleki-gerinc) a különleges, gömb alakú kőképződményeikről híresek. A szarmata időszakban (a felső miocén része) a területen egy folyó deltája volt itt, ahova a hegyvidéki patakok márga- és mészkődarabokat is besodortak. A terület szárazfölddé válása után szubtrópusi erdők borították a vidéket, a talajon átszivárgó vizek telítődtek szén-dioxiddal, ez lépett reakcióba a karbonátos kőzetdarabokkal, és e köré cementálódtak a deltai homokszemcsék. Az így kialakult gömbkövek az erózió során kerülnek folyamatosan a felszínre. A környék azonban nem védett terület, így a kivételes geológiai képződmények számos példánya végzi lakások díszítőelemeként, és házakat vagy kerteket burkoló homokkő lapokként.

Hétlétra-vízesés


Fotó: infoturism.ro

Brassótól 16 km-re, a Nagykőhavas természeti ritkaságának számít a Hétlétra-vízesés. A 160 méter hosszú mészkőszurdok a Sipoly-patak mentén alakult ki, amely utat tört a meredek peremi gerincen. Minden vízlépcsőt kisebb-nagyobb vízesések kötnek össze, ezek magassága 2,5 és 15 méter között váltakozik. A szoros nevét a látogathatóság megkönnyítésére felszerelt létrákról kapta, ezek segítségével teljes hosszában bejárható.

Rozsda-szakadék


Fotó: blogspot.ro

A Bihar-hegységben levő Pádis Nemzeti Park egyedülálló természeti képződményei közül a Rozsda-szakadék nyújtja a legérdekesebb látványt. A Magyarremetétől 35 kilométerre található, hátráló erózió következtében létrejött árokképződmény a Galbena völgyében található. A vízmosás következtében létrejött 600 méter átmérőjű és 100 méter mélységű szakadék a vöröses alapkőzetről kapta a nevét.

Bálványosfürdő


Fotó: panoramio.com

A Tusnádfürdőtől mintegy 20 kilométerre levő település és környéke a Büdös-hegy utóvulkáni működését bizonyító jelenségekről híres. Kénhidrogén tartalmú fortyogók, mofetták, száraz gázkiömlések és borvízforrások találhatóak itt. A barlangok egyike az európai hírű természetes mofetta, a Torjai-büdösbarlang. Gyógyhatása bizonyított hűléses, reumatikus és ízületi bántalmak esetén, de javasolják bőr- és szembetegségekre is. A változó összetételű források vizét is hasznosítják a gyógyászatban. A szénsavas, vasas és sós meleg fürdők reumás betegségekre, a hideg-fürdők pedig szív és érrendszeri megbetegedésekre javasoltak.

Dédácsi arborétum


Fotó: wikipédia.com

A Dévától mintegy 10 kilométerre levő Piskitelep különlegessége a 18. század elején alapított arborétum. A 70 hektáros területen az angolparkokra jellemző szabálytalan kialakítás társul a Maros-menti táj eredetiségével és változatosságával. Rendkívüli növényi gazdagság jellemzi, több mint 250 fa- és cserjefaj található itt, köztük ritkaságszámba menő tűlevelűek, bambuszok és magnóliafélék, de az itt fellelhető fák kora sem elhanyagolható. A park természetesnek ható megtervezettsége, gazdag növényzete és kiterjedése egyedülálló Erdélyben.

Fordított gravitáció Szovátán

Habár Szováta hallatán mindenkinek a Medve-tó jut eszébe, egy érdekes gravitációs jelenséget is megtapasztalhat az oda utazó. A környékbeli Répás-tető egyik kisebb dombjánál megfigyelhető a „hegynek felfele gurulás” (rolling uphill) jelensége, vagyis ha az autót üresben hagyjuk a domb aljában, az felfele kezd gurulni. Bihar és Máramaros megyében is tapasztalták a jelenséget, de a világ minden táján hallani hasonló esetekről. Nem parajelenségől van szó, a tudósok gravitációs anomáliáról beszélnek, de a szkeptikusok érzékcsalódásként magyarázzák a furcsa jelenséget.

Videó itt.

Sárkányok kertje


Fotó: wikipedia

Az Almás völgyében található Sárkányok kertje mindössze 9 kilométerre van Zsibótól. A földcsuszamlások következtében létrejövő változatos formájú tornyok és gombaalakzatok 10-12 méter magasak, de a századeleji feljegyzések 30 méteres oszlopokat is említenek. Az agyag- és márgarétegekből álló alakzatok folyamatos változásban vannak, erózió következtében pár évtized múlva csak néhány méteres tornyok maradnak majd belőlük.

Forrás: Erdély száz csodája

Címkék: , , , , , , , , ,

12 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Sebők Csaba
  Közzétéve: 11.8.2013, 10:27 am

  Annyi más, még sokaknak ismeretlen szépsége van szűk hazánknak, amelyek elsikkadnak, az ismeretlenség sötétségébe vesznek. Szomorú az, hogy a tágabb értelembe vett Erdélyt sokan csak a Székelyfölddel azonosítják, megfeledkezve(vagy nem ismerve) sok földrajzi-történelmi látványosságot…
  Felkérek mindenkit, aki ezen kincsek nyilvánosságra hozásában, a külhoniak elé tárásában segíteni tudnak, tegyék meg ezt!

 2. A hozzászólás szerzője: Véghely Tibor
  Közzétéve: 15.8.2013, 2:16 am

  Csodálatos képek. Több tucat hazai és a világon szétszóródott családtagnak,
  barátoknak és ismerősöknek továbbítottam. Többek között egy Ottawában élő
  magyar fotósnak, Hadházy Évának is küldtem. Milyen lehetőségek vannak vá-
  sárlásra?

  Minden elismerésem Önnek a sok szép magyar vonatkozású képhez

 3. A hozzászólás szerzője: bagyinszkiné győri Ilona
  Közzétéve: 18.8.2013, 11:05 am

  Valóban így van, sajnos mindent nem ismerhetünk, de a sok természetkedvelő
  -aki megosztja másokkal is élményeit- segít abban hogy azok is megismerhessék mindazt a csodát amit érdemes látni, ha másképp nincs erre lehetősége csak ezeken a fotókon keresztül! Köszönöm sokak nevében, akikkel
  én is megoszthatom majd.Ilona

 4. A hozzászólás szerzője: A-né Sz.IBOLYA
  Közzétéve: 28.8.2013, 5:42 pm

  CSODÁLATOS már csak azért is mert az én szülőhazám imádom minden zöldjét ,kopárságát lelket nyugtató varázsát ,érzem illatát mint ahogy egy anya érzi a gyermeke illatát és az érzés örökre meg marad szívemben,lelkemben és erőt ad ,hogy elviseljem a most gonoszságát.

 5. A hozzászólás szerzője: Huszár Ágnes
  Közzétéve: 18.10.2013, 1:23 pm

  ééés még én nézegettem az olcsó repjegyes oldalakat, hogy utazgassak mindenfelé a világban .. ahahaaaa.. csak mindezek után! 😀

 6. A hozzászólás szerzője: Nemes Kata
  Közzétéve: 18.10.2013, 3:08 pm

  A hegyen felfele guruló autó…, hasonló látványosság van Nagybánya mellett is. Csodalkozva néztük, ahogy az aszfaltra öntött viz felfele folyik, aztán elővettük a szintezőt és a mérőmüszereket. Kiderült, hogy optikai csalódás. A környzeő domborzat miatt.

 7. A hozzászólás szerzője: Gulyas Istvan
  Közzétéve: 18.10.2013, 8:47 pm

  Nyuzsog Romania a szebbnel szebb termeszeti adottsagoktol. Kanada ugyanennyi adottsagbol nagy turizmus bevetelt hoz be!

 8. A hozzászólás szerzője: Polcz Tibor
  Közzétéve: 19.10.2013, 8:22 pm

  attól tartok, unokáink sem fogják már őket meglátni, a hatalamasok gondoskodnak róla, hogy minden kincsét kiaknázzák (belülről), hogy kívül milyen holdbéli táj fog maradni, az nem lényeges nekik

 9. A hozzászólás szerzője: JÓZSEF KISS
  Közzétéve: 13.12.2013, 10:01 am

  Az itt feltett képek közül, a köv. láttam,illetve ott voltam
  1– Detonáták, Felmásztam a legmagasabb szikla csúcsra, ahonnan csodálatos kilátás van(ekkor 83 éves volam)
  2–Rozsada szakadék, ott voltam a szak.szélén, s lenéztem a szkadékba.
  3– Sárkányok Kertje. Itt is voltam
  Mindezeket az Erdélyi Kárpát Egyesület (E.K.E.) révén láthattam melynek tagja vagyok,Ebből a Vlágból csak annyi a mienk, amit látunk belőle!. Ezért járjunk minél többet, Barangoljunk, hogy m,inél többet láhhassunk.
  Tarsd meg Istenünk a mi szép Erdélyünket! Ennél szebb sehol a világon nincsen!

 10. A hozzászólás szerzője: Szüts László 12. 01.2014,18:42
  Közzétéve: 12.1.2014, 7:47 pm

  Bízom benne,hogy valamikor láthatom ezeket a csodálatos helyeket

 11. A hozzászólás szerzője: Lengyel Miklós
  Közzétéve: 29.9.2016, 9:30 pm

  Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország!!!

Szólj hozzá!