Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.5.2010

Székelyföldi Kerékpáros Körverseny: érezd magadénak!

Nem versenyszerűen kerékpározók jelentkezését is várják a szervezők a július 22-25. között tartandó Székelyföldi Kerékpáros Körversenyre, az amatőr és nyílt kategóriákba. Emellett idén is több mint száz profi kerékpáros részvételére számítanak a negyedik alkalommal megrendezett versenyen, amely a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI – Union Cycliste Internationale) versenynaptárában is szerepel.

A versenyt Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Csíki Sportegylet és Hargita Megye Sportigazgatósága szervezi, társszervezők: a Hargita és Kovászna Megyei Tanács, valamint Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós polgármesteri hivatalai.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a mai kézdivásárhelyi sajtótájékoztatón kiemelte, idén négynaposra bővült a verseny időtartama. Három országúti szakasz lesz, első nap Gyimesközéplokról indulnak a kerékpárosok, 157 km megtétele után a Pongrácz-tetőre futnak be. A háromszéki szakasz többnyire sík terepen zajlik, 183 km hosszú, a versenyzők Tusnádról indulnak a Nyergestetőn át, Kézdivásárhelyen keresztül Sepsiszentgyörgyig, majd visszafele, és Csíkszeredába érkeznek vissza. A szombati versenynap lesz a leginkább erőt próbáló, négy „komoly hegyet” kell ugyanis megmászni, Csíkszeredából indulnak Tekerőpatak felé, majd Parajd, Székelyudvarhely, Szentegyháza érintésével ugyancsak a megyeközpontba érkeznek vissza 192 km megtétele után. Akik versenyben maradnak, vasárnap egyéni időfutamon, illetve a városi zárószakaszon vesznek részt Csíkszeredában.

Az amatőr és nyílt kategória versenynapjai július 24. és 25., helyszín: Sepsiszentgyörgy, illetve Csíkszereda. Ennek megszervezésével az a cél, hogy ne csak a hivatásos kerékpárosok érezzék magukénak a rendezvényt – mondta Ráduly Róbert. Az amatőr és nyílt kategóriákba Ábrahám Elődnél lehet jelentkezni az office@dsjhr.ro e-mail címen, vagy a 0742-046677 telefonszámon; az amatőr kerékpárosok, illetve csapatok emellett az öt megyei jogú város polgármesteri hivatalaiban is jelezhetik részvételi szándékukat.

Korábbi években augusztusban szervezték meg a körversenyt, ám mivel idén augusztusban lesz a paralimpia, ahol az olimpiai érmes Novák Eduárd versenyzik, ezt a júliusi időpontot jelölték ki a szervezők. „Novák Ede a verseny arca, nekünk és a Tusnad Cycling Teamnek is fontos volt, hogy Ede is résztvehessen a körversenyen” – szögezte le Ráduly Róbert Kálmán. (A tavalyi csapatgyőztes Románia egyedüli kontinentális csapata, a Tusnad Cycling Team volt.)

Rácz Károly kézdivásárhelyi polgármester a város további támogatásáról biztosította a főszervezőket, és reményét fejezte ki, Kézdivásárhely idén is megtartja a nyílt verseny vándortrófeáját. Idén egy Csíkszék és egy Háromszék Kupával jutalmazzák a csíkszeredai, illetve sepsiszentgyörgyi nyílt versenyen győzteseket, a legjobb csapat kapja a Székelyföld Kupát. Ráduly Róbert szerint kevés olyan program van, amely az önkormányzatok valós összefogását mutatja, de a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny mindenképpen ebbe a kategóriába tartozik.

Romániában még nem volt példa ilyen népes részvétellel zajló kerékpáros versenyre, mint amilyen a tavalyi megmérettetés volt, ezt a szintet idén is igyekeznek tartani. Az első három napon 4-4 órás televíziós közvetítés lesz a szakaszversenyekről, utolsó nap pedig élőben közvetítik a futamot.

Csíki András, a Hargita Megyei Sportigazgatóság vezetője technikai részletekre hívta fel a figyelmet: a városokon áthaladó karaván útvonalát le fogják zárni az érintett önkormányzatok, számítani kell arra is, hogy a bicikliseket 40-50 autó kíséri. Tavaly egyes szakaszokon szamarat, legelésző juhsereget vagy rendezetlen területeket is láthatott a helikopterből filmezett versenyt követő néző, ezt elkerülendő a városi és vidéki lakosság is igyekezzen rendbetenni a portáját.

A verseny főtámogatója a Tusnad Ásványvíz Rt., a finanszírozásból az önkormányzatok is kiveszik a részüket. 20-20 ezer lejt biztosít a két megyei tanács, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely és Székelyudvarhely 5-5 ezer lejjel, Sepsiszentgyörgy 10 ezer lejjel, míg Csíkszereda 65 ezer lejjel járul hozzá a költségvetéshez. Ráduly Róbert Kálmán szerint idővel ötnaposra bővítenék, és Marosszéket is bevonnák a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny szervezésébe.

Fotók: Tusnad Cycling Team

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Tamas
    Közzétéve: 27.5.2010, 3:30 pm

    Ez maraton:
    http://ontheroad.blog.hu/

Szólj hozzá!