Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 1.7.2013

Új madárfajt fedeztek fel Kambodzsa fővárosában


Fotó: wikipedia

Poszátafélék családjába tartozó új madárfajt fedeztek fel Phnom Penh városában. A kambodzsai varrómadarat (Orthotomus chaktomuk) kis termetéről, jellegzetes narancssárga, szürke és fehér tollazatáról, valamint hangos énekéről lehet felismerni.

A kambodzsai varrómadarat először 2009-ben figyelték meg, a madárinfluenza-járvány alatti rutinellenőrzések alkalmával. Az akkor még nem különálló fajként számba vett példányokról részletes tudományos vizsgálatok bebizonyították, új fajról van szó.

“Különleges eseménynek számít, hogy egy népes városban korábban nem ismert madárfajt találnak” – nyilatkozta Simon Mahood, a Wildlife Conservation Society munkatársa. “A felfedezés arra enged következtetni, hogy ismert és meglepő helyeken is találhatunk még új fajokat.”

A kambodzsai varrómadár a főváros külvárosára jellemző sík vidéket és a sűrű bokrokat szereti. A kutatócsoport javaslata szerint az új madárfaj a Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature) mérsékelten fenyegetett fajokat tartalmazó listájára kellene kerüljön, mivel élőhelyét nagy mértékben veszélyeztetheti az urbanizáció.

Forrás: BBC

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!