Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.5.2010

Zöld turkáló a kolozsvári Studházban

Szombat délután fiatalok lepték el a Diákművelődési Ház előcsarnokát, hogy ruhatárukat felfrissítsék a környezettudatos életmód egyik elemét, az újrafelhasználást hasznosítva. A Turkálósdi zöld okosan rendezvény első kiadása igen népszerűnek bizonyult, úgy tűnik, lesz folytatás.

Az RMDSZ Programiroda, a Zöld Erdély Egyesület és a Magyar Ifjúsági Értekezlet közös programján mintegy 150 résztvevő válogatott ezer ruhadarabból. A rendezvény elsősorban a fiatalokhoz szólt, ám néhány idősebb is ellátogatott, hogy régi-új ruhadarabot szerezzen be magának.

Barabás Melinda főszervező szerint a rendezvény – amely a túlfogyasztás káros hatásaira kellemes hangulatban hívja fel a figyelmet – külföldön már nagy népszerűségnek örvend, és nálunk is sikeres lehet. Bodor László, az RMDSZ Programiroda vezetője pedig egy focimezt hozott magával, így jelképezve, hogy a környezettudatos életmód és a sportolás összefüggnek egymással.

A rendezvény elején a szervezők és szerzők a Zöld Okos füzetet ismertették, amely a Piros Okossal 2006-ban indult sorozat legújabb darabja. A füzet fiatalos hangnemben ismerteti a környezettudatos életmód néhány lehetséges aspektusát, tippeket ad egy zöldebb élethez, valamint egy ökológiai lábnyomot kiszámoló kis tesztet is tartalmaz. Az újrahasznosított papírra nyomtatott kiadványt Tóth Szabolcs jópofa karikatúrái illusztrálják.


Bodor László, Barabás Melinda és Kovács Csongor ismertették a rendezvényt és a Zöld Okos kiadványt.

“Mit tehet a világméretűvé dagadó – és a globális piacgazdaság profitorientált lendületétől egyre fokozódó – környezeti problémák megoldása érdekében egy erdélyi magyar fiatal, akinek jelen kiadvány íródott? Minden problémát valószínű nem tud megoldani, azonban a környezetünk védelme apró lépések összessége, mely során minden egyéni döntés számít.” – írja Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke a kiadvány bevezetőjében.

Az apró lépések egyike pedig a túlfogyasztás elkerülése. A rendezvény üzenete is ez: megunt ruhadarabjaink másoknak örömet szerezhetnek, és mi is találhatunk kincsre mások szekrényében, így mi és a környezet is egyaránt “jól járunk”. Aki pedig eljött, az egyszerre új ruhára talált, szórakozott és jótékonykodott is, ugyanis a rendezvény végén a megmaradt ruhadarabokat a szervezők a kolozsvári Artemis – Nők az erőszak ellen egyesületnek ajánlották fel.


Volt amiből válogatni.

Fotók: Sebők Botond

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: mv
    Közzétéve: 24.5.2010, 1:13 pm

    németországban elég sok ingyen bolt van, valaki valamit bevisz, ami neki nem kell, a másik meg elviszi, akinek kell… nem biztos, hogy itt is így működne, de azért meg lehetne próbálni. csak sajnos, egy hét alatt kiürülne és zombaton mindent az ószeren árulnának… pech

Szólj hozzá!