Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.5.2013

A növények kihalnak a wifi-router mellett

Milyen hatása van az élő organizmusokra a wifi-routerek vagy mobiltelefonok áltak kibocsátott sugárzásának? Dániai diákok kísérlete érdekes eredményekkel szolgál. A kilencedikes lányok eredetileg a sugárzás emberekre gyakorolt hatását akarták vizsgálni, de erre nem volt lehetőség, így maradtak a növényeknél.

A kísérlet ötlete akkor merült fel a lányokban, amikor megfigyelték, ha a mobiltelefonuk közelében alszanak éjszaka, akkor másnap koncentrációs problémáik vannak az iskolában. A dániai Hjallerup Iskola felszerelése azonban nem volt alkalmas egy ilyen jellegű kísérlet embereken való kivitelezésére. Végül egy kicsit módosították az alapötletet, és a sugárzás hatását növényeken tesztelték.

A diákok hat tálca kerti zsázsát (Lepidium sativum) helyeztek el egy sugárzás nélküli szobában, és hat tálcával ugyanabból a növényből egy olyan helyiségbe, ahol két wifi-router is működött (számításaik szerint a két router sugárzása megegyezik egy mobiltelefonéval). Ezt figyelték 12 napon keresztül, dokumentálva a változást fotókkal is. A végeredmény pedig magáért beszél, a router közelében levő növények egyáltalán nem nőttek, vagy elpusztultak.

A kísérlet egy helyi iskolai tudományos versenyen is nyert, de világszerte felkeltette tudósok érdeklődését. A svédországi Karolinska Intézet meg akarja ismételni azt professzionálisan ellenőrzött körülmények között.

Fotók és forrás: mnn.com

Címkék: , , , ,

8 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: PTK
  Közzétéve: 31.5.2013, 12:14 pm

  “A végeredmény pedig magáért beszél” … és azt mondja, hogy nem megfelelően ellenőrzött körülmények között bármit ki lehet mutatni és az ellenkezőjét is. Pár ötlet:
  – a két helyiségben azonos volt-e a fény, hőmérséklet, páratartalom, légmozgás, porkoncentráció, levegő összetétele, stb.
  – a növények, talaj, stb. között volt-e bármi különbség
  – az emberek akik locsolták, stb. tudták-e hogy melyik a wi-fis és melyik a sima szoba
  – hányszor ismételték meg a kísérletet
  stb. stb. stb.
  A Karolinska megismétli, valószínüleg nem talál semmit, a közvélemény meg marad a “wi-fi = fű se nő” véleménnyel.

  • A hozzászólás szerzője: Cs.
   Közzétéve: 16.7.2013, 7:04 am

   Esetleg el kellene olvasni a gyarto altal kiadott SPECIFIKACIOKAT, amit a retek mobilhoz mellekelnek. Ha megvan kerdezd meg magadtol, hogy miert nem ajanljak azoknak a hasznalatat (foleg 3G-telefonoknal es feljebb), akik 175 cm-tol es 75 kg-tol alacsonyabbak es kisebbek.

 2. A hozzászólás szerzője: Okoska
  Közzétéve: 14.7.2013, 12:12 am

  Tisztelt PTK!
  Már nagyon régóta köztudott az elektro-szmog káros hatása! Ennek ellenére mindig is azon lesznek a gyártók, hogy elbagatellizálják a mobil, mikro, TV…. stb. élőlényekre gyakorolt káros hatásait! Sajnos a szervezetet romboló termékek listája minden egyes percben növekszik, azonban egy profit-orientált világban mindenkinek MAGÁRA KELL VIGYÁZNIA! :-)
  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy végképp semmit, de amit lehet, csak MÉRTÉKKEL! :-)

 3. A hozzászólás szerzője: Timejacska
  Közzétéve: 14.7.2013, 10:28 am

  Nekem a wifi mellet közvetlen egy gyönyörű pálma van. Folyamatosan nő és új leveleket hoz. Egyébként még emellett ugyanabban a helyiségben 11 növény van.Még élnek…., pedig több éve így vannak.
  Nem állítom, hogy nincs sugárzása, de túlzásokba ne essünk.
  Mint tudjuk a paradicsom is rákkeltő és anyósom szerint megmérgezem a családot, ha nem szarvasi rizst, hanem más milyet főzök nekik. Jelentem még élünk. A wifi a nappaliban, paradicsom a hűtőben és szarvasi rizs nincs is itthon…

 4. A hozzászólás szerzője: GT
  Közzétéve: 14.7.2013, 10:00 pm

  Kedves PTK.
  Miből gondolja,hogy a profi labor eredménye nem ugyanaz lesz?
  Jövőbe lát?netán ilyen überokos sugárzás fiziolögiából?

 5. A hozzászólás szerzője: Peter
  Közzétéve: 15.7.2013, 11:55 pm

  Nálunk is a router mellet éldegél az egyik növényünk és köszöni jól van :)
  Viszont úgy olvastam,hogy közvetlen közelségben tesztelték a magok kicsíráztatását amiket talán jobban befolyásol a sugárzás.

 6. A hozzászólás szerzője: Pesti Sándor
  Közzétéve: 20.7.2013, 12:59 pm

  “Jelentem még élünk. A wifi a nappaliban, paradicsom a hűtőben és szarvasi rizs nincs is itthon…”

  – Struccmentalitás. Dugjuk homokba a fejünket akkor nem érhet semmi baj. De hogy élnek? Mennyire van ellugosodva/savasodva a szervezetük? Mikor voltak utoljára rákszűrésen? Mert attól, hogy most éppen nincs erős tünet még elég sok más rejtett betegsége lehet amiről csak később fog tudni, amikor már nehéz ügy. Nem ezt hívják struccpolitikának?

 7. A hozzászólás szerzője: Pesti Sándor
  Közzétéve: 20.7.2013, 2:04 pm

  A növényeknél minél érzékenyebb növényeket kell használni sugárzás detektornak. Az okosabb oroszok is így vették észre, hogy menekülni kell a sugárfertőzött helyekről.

Szólj hozzá!