Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.5.2013

33,6 millió éves az Antarktisz jégtakarója

Az Antarktisz szárazföldi jégtakarója hozzávetőlegesen 33,6 millió évvel ezelőtt, az oligocén földtörténeti korban keletkezett – derítette ki az Andalúziai Földtudományi Intézet (IACT) kutatóexpedíciója.

A kor meghatározásában planktonok segítették a tudományt. A felfedezést különböző mélységekből származó üledékminták lenyomatai tették lehetővé – írja a ScienceDaily tudományos hírportál.

Mielőtt a Déli-sarkvidék jégbe fagyott volna, a Föld trópusi éghajlatú, kellemesen meleg hely volt. Az Antarktiszon nagyszámú planktonfaj élt, míg az eljegesedés meg nem tizedelte őket. Csak azok maradtak meg, amelyek képesek voltak az új éghajlat alatt élni.

Carlota Escutia, a kutatócsoport vezetője kifejtette, hogy a nanoplanktonok lenyomatából jól követhető a fajok számának lényeges csökkenése és elkülönülése, mely a jégtakaró állandósodásával és a szezonális jégtorlasz-képződéssel és -olvadással egy időben zajlott. A Déli-sarkvidék jégsapkájának megjelenése a mai is létező planktonegyüttesek felbukkanásával egykorú. A jégsapka kialakulásával egyszerre indult meg a jégtáblák szezonális feltorlódása, majd elolvadása.

Mióta a jég elterjedt az Antarktiszon, és elindította a nanoplanktonok elkülönülését, megfigyelhető a fajok folyamatos változása és evolúciója. Az expedíció tudósai szerint a nagy változás akkor kezdődött, amikor csillagalakjukat a megváltozott klíma miatt hólyagformára egyszerűsítették.

Forrás: MTI

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!