Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.5.2013

Vagy sör vagy palagáz: tiltakoznak a német sörfőzők

beers
Fotó: Lisa B via Flickr.com

Váratlan akadály gördült a palagáz-kitermelés útjába. A sörfőzők szövetsége hivatalosan is a hatóságokhoz fordult, mivel aggódik, hogy a fűtőanyag kitermelése során alkalmazott technológiák negatívan befolyásolják a víz, és ezzel a termékük minőségét is.

A sörfőzők szerint még az Európa szintű palagáz-felmérésről is le kell mondani, hiszen a felméréseket csak a kitermelés követheti, ami pedig szennyezheti a vizet – írja az Oroszország Hangja Rádió honlapján közölt hírben. Szergej Pikin, az Energetikai Fejlesztési Alapítvány igazgatója szerint a kitermelés során alkalmazott vegyi anyagok összetételét nem hozzák nyilvánosságra, mivel felmerül az ökológiai helyzet lényeges megváltozásának lehetősége. Hangsúlyozta, hogy számos ország számolva a negatív környezeti hatásokkal be is tiltotta a kitermelést, nem akarnak kockáztatni.

Jelenleg Németországban a palagáz feltárásával és kitermelésével kapcsolatos valamennyi munkálatot leállították. Folyik az ökológiai aspektusok vizsgálata. Aktívan ellenzi a palagáz kitermelését Franciaország, Olaszország, Ausztria és Dánia is. Hollandia és Luxemburg is lemondott a fúrásokról. Moratórium van érvényben Csehországban és Bulgáriában. Ugyanakkor mind nagyobb reményeket fűz a palagáz kitermeléséhez Lengyelország, Románia, Ukrajna és Litvánia. Igaz, a hatóságok lelkesedését nem osztják azoknak a körzeteknek a lakosai, ahol a palagáz kitermelése várható. Elég, ha a hazai országos szintű tüntetésekre gondolunk, de tiltakozások voltak Ukrajnában is.

A palagáz-kitermelés területén az Egyesült Államoknak van világszinten a legnagyobb tapasztalata. Ott a palagáz kitermelése révén csökkentek a gázárak, de a fúrások hatására megváltozott a természet, és a mezőgazdaság is átstrukturálódott. Lényegében a kitermelés következtében területek váltak sivataggá.

Forrás:hungarian.ruvr.ru

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!