Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.5.2013

Tekerj a székelyföldi zöldutakon: már biciklis térképek is elérhetőek


Fotó: Bán Barna

Szeretsz biciklizni, de a hosszabb biciklis kirándulásoknak sohasem mertél nekivágni? Az autósforgalomtól zsúfolt utak tartanak vissza? Románia közdtudottan rosszul áll kerékpárutak terén, és egy összefüggő bicikliút-hálózatról még csak álmodni sem merünk. A jó hír azonban, hogy vannak erdei és mezei zöldútjaink, ahol a veszélyes gyorsforgalmi utaktól távol és a természethez közel lehet kedvenc hobbinknak hódolni.

M.R.

Civil kezdeményezések hatására, így például a Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság KORPA programjának a keretén belül, már 2008 óta térképezik fel az Erdélyben biciklizhető zöldutakat, valamint látják el azokat kerékpáros turistajelzésekkel. Az így feltárt útvonalak azonban különböző felületekre kerültek fel, már csak egy valami hiányzott, ennek a bicikliút-hálózatnak az összesítése. Bán Barna éppen ennek az igénynek tett eleget az ETDK-án bemutatott dolgozatával, amelynek végterméke a több mint 1000 km hosszúságú biciklis útvonalakat egységesítő térkép. Az ötlet nem csak nekünk tetszett, hiszen az ETDK Földrajz szekciójának első díjával értékelték a kezdeményezést.

A térkép segítségével Marosvásárhelytől Kézdivásárhelyig tekerhetünk, de tartalmazza a látnivalók bemutatását is, valamint egyéb, a turisták számára hasznos információkat. A térkép és az útikönyv-szerű leírások hamarosan elérhetőek lesznek a bikeroute.ro honlapon, de már most is letölthető innen sok útvonal, a GPS nyomvonalak mellett az útszakaszokról készült szórólapok és egyéb hasznos dokumentumok is.

Bán útikönyv-szerű bemutatója mindegy 11 útvonal részletes leírását tartalmazza, ugyanakkor megjelöli az útszakasz hosszát, a szintkülönbséget, az érintett településeket, valamit az ott található látványosságokat is. A bemutatott útvonalak a következők:

Nyárádszereda – Székelykeresztúr útszakasz
Székely-szász határút, Nyikó-mente
Gyümölcsút, Korondi körút
Só útja
Pálpataka – Székelyvarság útvonal
Barangolás a Hargitán
Borvízút
Sepsi-zöldút
Zéroo útja

A térképen feltüntetett 1000 km-nyi jelzett útvonal igen változatos domborzati körülményeket biztosít a kerékpározásra. Vannak könnyű és lankás, de extrémen meredek útvonalak is, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. A térkép egyik nagy előnye, hogy az erdőket is jelöli, így a nagy nyári melegekben is választhatunk egy árnyékosabb útvonalat.

Ugyanakkor a túrázni vágyók számára hasznos tanácsokat is kaphattunk az előadótól. Nagyon fontos, hogy indulás előtt a kerékpárunk tökéletes állapotban legyen, akár még egy szakival is ellenőriztethetjük. A személyi biztonságunk érdekében pedig elmaradhatatlan a bukósisak. Ha eddig valakit a pásztorkutyáktól vagy medvéktől való félelem riasztott el a természetközeli biciklizéstől, akkor erre is van megoldás: be kell szerezni állatriasztó sípot, petárdát, illetve bors- vagy gázsprayt. Egy- vagy többnapos túrához szükséges felszerelés részletes leírása és egyéb hasznos tanácsok, még itt.

Jó tekerést mindenkinek!

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!