Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.5.2013

Bálnahúsból kutyakaja: tiltakoznak a japán környezetvédők

Whale
Fotó: Loren Sztajer via Flickr.com

Izlandról származó, veszélyeztetett bálnák húsából készült kutyaeledelt dobott piacra egy japán cég a helyi környezetvédők tiltakozása ellenére.

A tokiói székhelyű Michinoku Farm cég “alacsony kalória- és zsírtartalmú, fehérjében gazdag” eledelként hirdeti a veszélyeztetett észak-atlanti-óceáni barázdásbálnából készült, kilogrammonként 7500 jent kóstáló kutyaeledelt. A cég emellett kenguruból és mongóliai lovakból készült snacket is árusít, hasonlóan borsos áron – jelentette szerdán a japán sajtó.

Japán környezetvédő szervezetek szerint az elkényeztetett háziállatoknak kínált, védett fajok húsából készült luxuseledelek piacra kerülése az eddigi legízetlenebb formája a vagyonukkal felvágni akaró kutyatulajdonosok presztízsigényének kielégítésére. “A bálnából készült kutyaeledellel minden valószínűség szerint a vagyonos, gazdagságukat ekképpen mutogatni akaró japán kutyatulajdonosokat célozzák meg” – közölte az IKAN japán zöldszervezet, amely három más csoporttal együtt tiltakozott a bálnasnack ellen.

Az eledelt piacra dobó cég az AFP hírügynökségnek azt ígérte, hogy felfüggesztik a termék forgalmazását a felháborodás miatt, habár alapvetően nem láttak kivetnivalót a bálnasnackkel kapcsolatban. “A zöldszervezetek értékes állatokként tekintenek a bálnákra, de szerintünk a kutyák ugyanolyan fontosak. A kutyák sok ember számára családtagok Japánban. Mi csak újfajta eledeleket akartunk kínálni a kutyák számára” – nyilatkozta a cég vezetője.

Japán gyakran kerül nemzetközi bírálatok középpontjába, mivel egy nemzetközi jogi kiskaput kihasználva a bálnavadászati moratórium ellenére “tudományos céllal” halássza a ceteket, amelyek húsa a szigetországi éttermekbe is eljut. Izland ezzel szemben nem írta alá a vadászati moratóriumot, így szabadon és megkötések nélkül halássza a bálnákat.

Forrás: MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!