Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.5.2013

Buycott: okostelefon-alkalmazással bojkottálhatod a multikat


Tudatos vásárlónak lenni sokkal nehezebb, mint gondolnánk. Ha vásárlásainkkal csak a kistermelőket szeretnénk támogatni, elég nehéz dolgunk van, mert bármelyik egyszerű cégnév mögött egy multinacionális vállalat állhat. Ha nem szeretnénk meggyőződésünkkel ellentétben a multikat támogatni, akkor megvan a megoldás: a Buycott alkalmazás okostelefonokra. Az alkalmazás működési elve egyszerű, a termék beolvasott kódja alapján információkat szolgáltat a termelőről, és megtudhatjuk, ha az kapcsolatban áll valamelyik multinacionális céggel.

Az alkalmazás ötlete Darcy Burner aktivistától származik, aki egyben számítástechnikai szakértő, és jelenleg az amerikai Demokrata Párt tagja. A kivitelezés azonban már más névhez kötődik. Ivan Pardo 26 éves szabadúszó programozó másfél évet töltött a Buycott alkalmazás kivitelezésével. Jelenleg csak az iphone-os alkalmazás tölthető le, de hamarosan már az Androidos is elérhető lesz.

Amint telepítettük az alkalmazást a telefonunkra, a megvásárolandó termék kódját beolvasva megtudhatjuk, milyen céghierarchiában szerepel a termelő cég. Például egy egyszerű kukoricakonzerv is kapcsolatban állhat a Monsanto céggel, amely tápanyagokban szegény génmódosított kukoricát árusít. Ugyanígy ha egy egyszerű müzlit akarunk vásárolni, megtudhatjuk, hogy olyan cégek állnak-e a termék gyártásának hátterében, akik rengeteg pénzt fektettek abba, hogy megakadályozzák annak a törvénynek az elfogadását, amely kötelezi a termelőket a génmódosított organizmusok feltüntetésére. Ezt az alkalmazást használva, elég nehéz lesz a hiper- és szupermarketekből vásárolni, ahol a legtöbb termék, ha kerülő utakon is, de a nagy multinacionális vállalatoktól származik, mint a Nestle, Coca-Cola, Kraft, Heinz, Unilevel.

A Buycott alkalmazás nem más, mint bojkott a multik ellen. Ugyanakkor felhívja a figyelmet a vásárlói erőben rejlő hatalomra, és arra ösztönöz, hogy ne támogassuk azokat a cégeket, amelyek nem etikus úton állítják elő termékeiket. A Buycott a cégek adatai mellett még más információkkal is segíti a tudatos vásárlókat, hiszen a felhasználókat arra buzdítja, hogy a meggyőződéseik mellett kiállva kampányokat szervezzenek, mások figyelmét is hívják fel az adott termékekre és cégekre.

Forrás: TOTB.ro

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!