Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.5.2010

Hegedű és madárdal a Botanikus Kertben: Fülemülék éjszakája

Fotó: Szabó D. Zoltán

A hideg ellenére is dalra fakadt tegnap a kolozsvári Botanikus Kert: a hegedűszóra feketerigók, vörösbegyek, pintyek feleltek. Fülemülét viszont sajnos csak felvételről hallhattunk.

Rácz Tímea

A Román Madártani Egyesület szervezte program célja az volt, hogy az énekesmadarak dalát az ember alkotta zenével összekötve mutassa be. Jópofa hasonlatokat hallhattunk a kétféle éneklésről: a madarak vagy azért énekelnek, hogy a területüket megjelöljék (mint ahogyan az emberek hazafias dalokat énekelnek), vagy a párválasztási időszakban a tojót akarják magukhoz édesgetni (a szerelmes ember is “megénekelheti” érzéseit).


János-Jakab Renáta és Zsigmond Ágnes hegedűjátéka. Fotó: Sebők Botond

A koncert alatt két madár, a vörösbegy és a feketerigó énekét hallhattuk. A feketerigóról azt is megtudtuk, hogy az egyik legkorábban urbanizálódott madár; a városban élők korábban költenek, mint erdei rokonaik és nem vonulnak el telelni. Eledelt leginkább az avarban találnak, ezért ha rigófüttyöt szeretnénk a kertünkben, ne gyűjtsük össze és ne égessük el a növényi hulladékot.


A kis vörösbegy folyton ott “téblábolt” körülöttünk. Fotó: Sebők Botond

A hegedűjáték utáni sétán csilpcsalpfüzike dalát is hallhattuk, valamint az erdei pinty “szomorkás” esőénekét. Az egyik hídon egy frissen kirepült pintyfióka kéregetett az apjától – nem akartuk fotózással megzavarni a családi idillt.

A fiókákkal kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy gyakran “kiugranak” a fészekből, még mielőtt repülni tudnának, és a földről jeleznek a szülőknek, akik táplálékot visznek nekik. Nem szabad azt hinni, hogy ezek árva madárkák, és hazavinni, “befogadni” őket, mivel ez számukra a védekezés egyik módja is: ha együtt vannak a fészekben, sokkal hangosabbak, és a ragadozók könnyebben rájuk találnak, ugyanakkor egyszerre mindet elvinnék.

Ornitológusok között viták folytak arról, hogy a madár eleve tud énekelni, vagy tanulja-e. Ennek kipróbálására elkülönítve neveltek fel énekesmadár fiókákat, és ezek csak nagyon egyszerű dallamokat voltak képesek énekelni.

Az európai madarak közül a fülemüle éneke a legváltozatosabb, mintegy 260 motívumot képes váltakoztatni, Dalában nincs rendszer, viszont kedvező körülmények között alkonyattól hajnalig kitartóan énekel. Ilyenkor viszont már tojásai, vagy akár fiókái is vannak, és tartalékolja az energiáját – ezért sajnos a hideg miatt nem hallhattuk énekelni.


Mégsem mentünk haza fülemüleszó nélkül. Fotó: Sebők Botond

A madarászok gyakran használják azt a módszert, hogy egy-egy ritkábban látható madarat saját énekének lejátszásával csalogatnak elő. Minden egyed sajátosan énekel, ezért ha ugyanabból a fajból egy másik egyed hangját játsszák le nekik, hangosabban, gyorsabban, vagyis ingerültebben felelnek. Egyes fajok felismerik szomszédaik dalát, ezért annak lejátszásakor nem reagálnak olyan “dühösen”, mint egy teljesen idegen rokon hangjára.


Hím feketerigó. Fotó: Luca Andrei Dehelean.

A Fülemülék Éjszakája után az Egyesület újabb programra készül: szombaton, május 22-én, a Biodiverzitás Napján ismét a Botanikus Kerthez várják az érdeklődőket, ahonnan több csoport indul majd madarászok vezetésével a város madarainak felmérésére.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!