Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.4.2013

Augusztusra készülhet el a Maros megyei hulladéklerakó

Románia egyik legnagyobb környezetvédelmi problémája, hogy az országnak nincs hatékony hulladékgazdálkodási rendszere. A szigorúbb uniós szabályozás miatt sok településen be kellett zárni a korábbi hulladéktárolókat, az EU-konform lerakókból azonban csak nagyon kevés készült el mostanáig, így a legtöbb önkormányzat arra kényszerül, hogy illegális lerakókat használjon.

Erdély FM

Az Európai Unióhoz való csatlakozásakor Románia azt vállalta, 2009 nyaráig felszámol 78, a városok közelében létrehozott hulladéklerakót és több mint 7 ezer kisebb, falusi szeméttelepet. A határidő lejártáig azonban csak 19 városi és 1300 falusi lerakót zártak be a hatóságok.

Maros megyében jelenleg egyetlen EU-konform hullaéklerakó működik Segesváron, a 2009-ben bezárt régi szeméttelepeket azonban még mindig használják. Az új regionális lerakó Kerelőszentpálon épül, és a kivitelezők szerint legkésőbb augusztusra készül el.

A Geodában ezúttal a Maros megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszerről számolunk be, arról, hogy hol tart ez a projekt, és milyen lépések vannak még hátra addig, amíg használható lesz. Emellett az is kiderül a műsorból, hogy hogyan kezelik a védett területeket Borneóban, és mi az amit gyakorlatba ültethetünk az ottani erdőgazdálkodásból itt, a Kárpát-medencében.

Hallgasd meg a műsort itt:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!