Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.4.2013

Hódszafari Alcsíkon: jé, ez az állat nem irtja a halakat s a fákat!

Nyomokat, várakat, hódok jelenlétére utaló beszakadt partszakaszokat fotózva, előadásokat hallgatva számoltak le a hódokkal kapcsolatos előítéletekkel az alcsíki iskolások. A visszatelepített védett faj életformájával az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet programja keretében ismerkedtek meg.

Az Alcsík 6 általános iskolájában („Arany János” Csíkszentimre, „Endes József” Csíkszentsimon, „Imets Fülöp Jákó” Újtusnád és Nagytusnád, „Jókai Mór” Tusnádfürdő és „Vitos Mózes” Csíkszentkirály) tartott előadásokon szó esett azokról az időkről is, amikor a hódok még jelen voltak vidékünkön, majd kipusztultak. A visszatelepítést is tanumányozták, majd megismerték a hódokat közelebbről és részletesen; rájöttek, hogy a hód rágcsáló és nem halat eszik. (Ez egy olyan tévhit, amely miatt sok hód esett a horgászok áldozatául.)

Az iskolások megtudták azt is, hogy a hódok ma már szinte minden számukra megfelelő élőhelyet elfoglaltak a Csíki-medencében. Aktív tevékenységükkel környezetüket alakítják, járatokat, gátakat, felszíni várakat építenek. A hód születése után 2 órával már úszik és 3 hetesen már fakéreggel táplálkozik.

A részletes ismerkedés látványelemekkel volt színesítve (hódkoponya, különböző megrágott fafajok stb.), majd az előadás végén megismerhették az iskolások azokat a szakmai megoldásokat, melyeknek köszönhetően ésszerű megoldásokat kereshetünk olyan esetekre, amikor a hódok tevékenységüknek köszönhetően konfliktusokba keverednek az emberrel.

Az előadásokat követően terepmunka zajlott. A diákok könnyen megtalálták a hódokra utaló jellegzetes nyomokat: lábnyom, lerágott fák, beszakadt járatok a parton stb. Ezeket közelről megvizsgálták és fényképeket is készítettek. A legtöbb esetben az Olt partján történt a terepszemle, ahol viszont sok kellemetlen jelenséggel is találkoztak a „felfedezők”: szemethegyek tornyosultak a partokon, és eddig nem látott mértékben voltak letarolva a partmenti fák. Mindezzel párosult a közeli kaszálók füsje, hisz’ az egyre nagyobb hagyománynak örvendő tavaszi égetések épp akkor zajlottak. Nehéz az iskolapadban a jó útra terelni a jövő nemzedékét, ha az iskolát elhagyva annak teljes ellentétét tapasztalja a diák – áll az ACCENT közleményében.

Sikerült egy újabb tévhitet elosztlatni, miszerint a hód a parti növényzetet irtja és neki köszönhetően lassan elfogy a partról a fa. Kiderült, hogy valójában azért következik be ez a jelenség, mivel 10 kidöntött fából 9-et az emberek azonnal elvisznek, ezzel pedig azt idézik elő, hogy a hód kénytelen újabb és újabb fákat kidönteni, hogy táplálékot és faanyagot bíztosítson családja számára. A kivételek onnan adódnak, hogy a nap folyamán csak egy pillanatképet kapunk a hódok tevékenységéből: félig kirágott fa, félig lehántott kéreg. Ezért azt gondolhatjuk, hogy a hód pazarol és kárt okoz. De ha hetekig figyelnénk, hogy mi történik egy kidöntött fával, abban az esetben, ha azt nem viszi el az ember, akkor más vélemény alakulna ki bennünk.

Az iskolások feladatot is kaptak: 2-3 héten keresztül hódnyomokat, kirágott fákat, járatokat vagy akár magát az állatot kell fotózzák a partokon, majd május 5-ére az ACCENT mindenkitől 1 fényképet gyűjt be, és fotóversenyt hirdet hivatalos Facebook-oldalán. Mindenki a legjobb fotójával száll be a versenybe, amely 3 hétig népszerűsíti a hódokat, az iskolákat, a diákokat és az Alcsíki-medence Natura 2000-es területet.

A program az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet „Közös munkával sokat tehetünk a természetért!” című projektjének első fő tevékenysége volt, amelynek célja pozitív hozzáállás kialakítása az Alcsíki-medence Natura 2000 területet érintő községek lakói körében a nemrégiben visszatelepített eurázsiai hóddal (Castor fiber) szemben. A projekt támogatója a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia, partnerek a fent említett alcsíki iskolák.

Forrás: közlemény

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Az Alcsíki-medence hódjai fotókban » Think Outside The Box
    Közzétéve: 8.5.2013, 2:18 pm

    […] eloszlatása, valamint egy pozitív hozzáállás kialakítása a környéken lakók körében. A projekt első tevékenységét, amelynek során iskolákban tartottak előadásokat a hódokról, valamint a diákok terepen is […]

Szólj hozzá!