Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.4.2013

Expedíció a mesterséges hetedik kontinensre


Fotó: cesarharada via Flickr.com

Az Ocean Scientific Logistic szervezésében május végén expedíció indul “a hetedik kontinens” felkutatására, amely egy India nagyságú lebegő hulladéksziget a Csendes-óceánon. A kontinens a különböző tengerben eldobott szemetekből, főként műanyagból alakult ki.

Az egyhónapos expedíció célja felhívni a figyelmet a műanyag szennyezés problémájára, valamint feltérképezni a szemétkontinenst és minél több adatot gyűjteni erről a típusú szennyezésről.

A le nem bomló műanyag hulladék nemcsak a tengeri élővilágra, hanem az emberekre is veszélyt jelent. Számos tengeri madár pusztulását okozzák a műanyag darabok, ugyanis táplálékként fogyasztják, sőt a fiókákat is azokkal etetik. Ugyanakkor a mérgező anyagokat is tartalmazó hulladékot a medúzák megeszik, majd azokat a nagyobb halak, így végül a toxikus hulladék közvetve a tápláléklánc csúcsán lévő emberek asztalára kerül.

A „Hetedik kontinens” expedció és a hasonló kutatások végső célja a hulladéksziget és mérgező anyagainak jövőbeni semlegesítése, valamint a szemét további szétszóródásának megakadályozása.

Forrás: www.gandul.info

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!