Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.4.2013

Mikroszkopikus nagyságú új légyfajt fedeztek fel Costa Ricában


Fotó: phys.org

Mikroszkopikus nagyságú új légyfajt fedeztek fel Costa Ricában kanadai kutatók, akik a parányi rovart a Pán Péter-mese apró tündérének, Csingilingnek az angol neve után Tinkerbella nanának nevezték el.

A légy a parányfürkészek közé tartozik, és alig 250 mikrométer. (Egy mikrométer a milliméter ezredrésze.) Családjának többi tagjához hasonlóan parazitának számít, mert más rovarok tojásai és lárvái szolgálnak számára táplálékul. Nem véletlen, hogy akadnak gazdálkodók, akik tudatosan bevetik őket a növényeket pusztító rovarkártevők ellen.
A LiveScience tudományos hírportál szerint a parányfürkészek több más faja is rendkívül apró. Például a hawaii Kikiki huna hossza éppen hogy csak eléri a 0,13 millimétert – akkora, mint egy rajztoll hegye.

Mikroszkóp alatt a Tinkerbella nana igencsak fura szerzet képét mutatja. Hosszú, vékony szárnyai vannak, amelyek hajszerű bojtban végződnek. A tudósok szerint ez a szárnyforma repülés közben segít a rovaroknak a turbulencia és a légellenállás leküzdésében – ehhez azonban az kell, hogy szárnyukat másodpercenként több százszor mozgassák.

A Natural Resources Canada kutatói Costa Rica Alajeula tartományában bukkantak az apró teremtményekre: leveleken és avarban elhelyezett rovartojások vezették célhoz őket. Vezetőjük, John Huber úgy nyilatkozott: tulajdonképpen a tudósok nemigen tudják, hogy milyen a legparányibb rovar, ám valószínűleg közel lehetnek a megtalálásához – ha esetleg nem lelték volna még meg.

Az új légyfajról a felfedezők a Journal of Hymenoptera Research című kiadványban számoltak be.

Forrás:MTI

Címkék: ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Bálint
    Közzétéve: 26.4.2013, 6:47 pm

    Sajnos nem légyfaj, hanem darázsfaj, ami a rovarok szempontjából legalább akkora különbség, mintha egy hüllőt hirtelen a kétéltűekkel kevernék össze. Ez a baj a hírügynökségi hírekkel. Amúgy, nem akarok ünneprontó lenni, de egy új parányfürkész felfedezésében semmi új nincs valójában, hiszen százával fedeznek fel rovarfajokat minden évben, sőt, akár Erdélyben is írnak le új fajokat, ehhez bizony nem kell Costa Rica-ba szaladni.

  2. A hozzászólás szerzője: tekercsmackó
    Közzétéve: 27.4.2013, 1:13 pm

    Egyetértek az előző hozzászólással. Manapság igen könnyen le lehet ellenőrizni, hogy egy adott faj milyen csoportba sorolható. Sőt, a magyar nyelvben a legtöbb állatcsaládnak igen hangzatos neve van. Pl. a Mymaridae család magyarul parányfürkészek névre hallgat és semmi köze a legyekhez, ha csak azt nem tekintjük, hogy mindkettő rovar. Amúgy az eredeti Index-es cikkben követték el a hibát, nem kellene ez tovább gyűrűzzön. Amúgy a “smallest insect” keresésre az első találat: http://en.wikipedia.org/wiki/Fairyfly.

Szólj hozzá!