Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 17.5.2010

1199 liter olajat adtak le az összehangolt gyűjtés során

Csíkszeredában, a legrégebbi helyszínen gyűjtötték a legtöbbet, 720 litert; Kézdin a legkevesebbet, ehhez talán a kevésbé forgalmas gyűjtőpont is hozzájárult. A Zöld Székelyföld Egyesület szerint minden elvárást fölülmúlt a szombati akció. Következő gyűjtés mintegy három hónapon belül lesz, remélhetőleg ugyanígy több városban egy időben.

A hat székelyföldi városban megszervezett május 15-i Nagy Olajgyűjtésen 1199 liter olaj gyűlt össze, a következő megoszlásban:

Csíkszereda – Zöld SzékelyFöld Egyesület – 720 liter
Székelyudvarhely – Orbán Alapítvány – 262 liter
Kézdivásárhely – Zöld Nap Egyesület – 43 liter
Gyergyószentmiklós – Gyergyói Nőkért Egyesület – 45 liter
Sepsiszentgyörgy – Tega Rt. – 73 liter
Székelykeresztúr – Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület – 55 liter

A többi hulladéktípusról nincsenek még pontos statisztikák, de amúgyis az olaj az, ami igazán nagy szennyezést jelent, és aminek nincs más megoldás a begyűjtésére, csak hasonló akciók által. Egy liter csatornába öntött étolaj ugyanis egymillió liter vizet, egy ember 14 éves össz-vízszükségletét szennyezi meg. „Azokban a városokban, ahol már egy ideje gyűjtjük, egyre rutinosabb, egyre több embert vonzunk be az akcióba” – értékelte a TOTB-nek az eredményt Miklós Júlia, a Zöld Székelyföld Egyesület projektfelelőse.

>> Hova kerül az összegyűjtött olaj? >>

A kézidvásárhelyi gyűjtőpontnál, a Sport motel előtt a Zöld Nap Egyesületnek egy zacskó elemet, hét zsák üveget és 4 zsák PET palackot sikerült begyűjtenie. Az egyesület szeretett volna együttműködni az 1. Székelyföldi Termékkiállítás és Vásár szervezőjével, a CIVEK Egyesülettel, és a jóval forgalmasabb sportcsarnok előtt felállítani a standot. Bár előzőleg a CIVEK ebbe beleegyezett, utólag visszakozott, és elzárkózott attól, hogy a zöldek a sportcsarnok előtt gyűjthessék az olajat.

Bereczki Kinga CIVEK-elnök kérdésünkre elmondta: azért nem lett volna jó ötlet a két rendezvényt összekapcsolni, mert „két fontos esemény hatása egymást semlegesíti”. „A környezetvédelem egy nagyon fontos probléma, legalább olyan súllyal van jelen, mint a saját piacunknak az erősítése. Az volt a meglátásunk, hogy aki ide eljön, az ne mellékesen betévedjen, mert olajat szeretne semlegesíteni és utána bejön a vásárba, hanem az eseményre odafigyelve tegye meg ezt a látogatását, mert azért fektettünk akkora erőt és energiát bele, hogy konkrét üzenetet tudjunk megfogalmazni a látogatók felé. Ha ezzel párhuzamosan más fontos, hasonló rendezvény zajlik, akkor egyik a másiknak a jelentőségét kisebbíti” – magyarázta Bereczki. Hozzátette, egy következő olajgyűjtésbe azonban ők is szívesen bekapcsolódnak.

Címkék: , , ,

8 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: csongormeister
  Közzétéve: 17.5.2010, 11:17 am

  Diesel autóban a kiégett sütőolaj üzemanyagként használható. Alapos szűrés (prézli, panír, mócsing leválasztása) után azt nyugodtan elhasználhatnák a kukásautókban, amik a szemetet gyűjtik be a lakótelepekről.
  Szívesebben szagolnék nálunk a negyedben bundáshús-illatot a diesel-korom füstje vagy a szúrós szemétszag helyett. A szemétbegyűjtés valószínű jelentésen olcsóbb lenne így, és a begyűjtő vállalat költségei is jelentősen csökkennének (~0 lej költséggel futna a kukásautó). Egyedül a pénzügyőrség nem örülne ennek (a jövedékadó kiesése miatt). Egy jól átgondolt jogszabály azonban az ő sebükre is gyógyírt nyújthatna…

  • A hozzászólás szerzője: Csonta Laci
   Közzétéve: 18.5.2010, 2:06 pm

   Valóban, az ideális megoldás az tudna lenni, ha anyagában újrahasznosítható lehetne és minél kevesebb szállítás, energia befektetés révén lehetne felhasználni az olajt. Egyelőre mi maradunk a jelenlegi recept mellett, de amennyiben fog lenni egy életképes, elismert alternatíva, melyet a hatóságok is elfogadnak, egyértelmű, hogy azt fogjuk támogatni. Nem foglalkoztunk mélyrehatóbban a témával, ezért nem tudom, hogy milyen kibocsájtása lehet egy ilyen járműnek a “hagyományoshoz” képest.
   Éttermeket is beleszámolva egy városkában már jelentős használt olaj termelődik, melyből egy okos vállalkozó vagy önkormányzat hasznot is húzhat.

   • A hozzászólás szerzője: Albert József
    Közzétéve: 18.5.2010, 5:13 pm

    Szervusztok! Mint tudjuk Rudolf Diesel motra szabadalmaztatásánál mogyoró olajat használt üzemanyagként (és nem kenőolajként). http://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Diesel
    Elképzelése a farmereknek kedvezett volna, mert ő is a növényi olajak felhasználását helyezte előtérbe, de a kőolajlobby erősebb volt.
    Kár szállítgatni azt az olajat. Hatásosabb propaganda lenne ha egy olyan kocsit láthatnák utjainkon gurulni amit a gyűjtögetetett decik hajtanak.
    Nem érdemes várni az adószedőkre, törvényhozókra. Mindig le vannak maradva néhány körrel. Ilyen alapon bevizsgálatlan építőanyagból se lehetne építeni (cigánytégla, szalmabála stb.).
    A kocsi nem igényel nagy átalakítást, bőven van recept, „greas car”-ként kell keresni. A több szűrőn átcsorgatott és valóban munkaigényes tisztítás után, a szalmapityi olaja mehet a motorba, persze külön tartályból. Az átalakítás néhány plusz szűrőt jelent és a nagyobb viszkozitású növényi olaj előmelegítését. Erre a legegyszerűbb a cső a csőben módszer, ami a motor hulladékhőjét használja . A hűtőfolyadékot vastagabb csőben vezetik ki majd vissza, melynek belsejében átvezetik a növényi olajas csövet, így előmelegítve az újrahasznosítandó bio-üzemanyagot. Már rákattantak a pénzcsinálók is és kész rendszereket árulnak, elektromos ellenállásokkal melegítik az olajat, de működik a cső a csőben is, legalábbis Amcsiban 2600 méteren télen is vígan száguldoztunk egy VW rabbit-tel. Az ottani hippik és környezetvédők sem várnak az állami apparátus áldására.

   • A hozzászólás szerzője: Albert József
    Közzétéve: 19.5.2010, 11:32 am

    Elnézést kérek az elírásért, helyesen “grease car”.

 2. A hozzászólás szerzője: WAGNER
  Közzétéve: 17.5.2010, 5:29 pm

  Gyerekek.. már hónapok óta gyűjtöm az olajat Váradon… de hová vigyem?? Szeredába? Valakinek van 5lete?

 3. A hozzászólás szerzője: erzsike
  Közzétéve: 19.5.2010, 7:50 am

  Nekem is van a kamrámban egy befőttesüvegnyi, Kolozsváron mi a helyzet ? Nem lehet egy gyújtóakciót szervezni?

 4. A hozzászólás szerzője: Önkéntestábor lesz Fortyogófürdőn » Think Outside The Box
  Közzétéve: 8.9.2010, 1:33 pm

  […] 18.: újabb Nagy Olajgyűjtés Kézdivásárhelyen (legutóbbiról itt olvashatsz) Szeptember 21.: performansz a Béke Világnapjára (nézd meg a tavalyi akció képeit!) […]

 5. A hozzászólás szerzője: Valaki
  Közzétéve: 8.9.2010, 9:02 pm

  “Egy liter csatornába öntött étolaj ugyanis egymillió liter vizet, egy ember 14 éves össz-vízszükségletét szennyezi meg.” (id. a cikkbol) Nem ertem h miert? valaki megmagyarazna?

Szólj hozzá!