Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 19.3.2013

Méreggel vadásszák a tigriseket Thaiföldön

Warning!!!...Tiger in training...:O))
Fotó: law_keven/flickr

Orvvadászok méreggel átitatott csalikkal vadásszák a még szabadon élő tigriseket, ezáltal veszélyeztetve a thaiföldi tigrisrezervátumok állatállományát.

A tigris a Washingtoni Egyezmény különösen veszélyeztetett fajokat tartalmazó I. számú függelékében szerepel, nemzetközi kereskedelme tiltott. Ennek ellenére orvvadászok az értékes bőréért, csontjáért és fogaiért vadásszák.

Legfeljebb 7000 szabadon élő tigris van Ázsia-szerte, de a legújabb kimutatások valószínűsítik az állomány felére csökkenését. Thaiföldön a legpozitívabb becslések szerint 200 szabadon élő tigris van, ebből 50-60 a Huai Kha Khang rezervátumban.

A Huai Kha Khang tigrisrezervátumban adottak a legjobb körülmények a tigrisek túlélésére, de itt is komoly harcot kell vívni az orvvadászok ellen. Az erdőőrök folyamatosan ellenőrzik a 3000 km2 területet, azonban még így is előfordulhatott, hogy az orvvadászok méreggel átitatott húsokat raktak ki csaliként. Legutóbb két tigriskölyök evett a mérgezett húsból, már nem lehetett megmenteni őket, szörnyű fájdalmak között haltak meg.

Dr. Anak Pattanavibool, a Thaiföldi Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) vezetője szerint csak az erdőőrök lankadatlan munkája szoríthatja vissza az orvvadászatot. Ha akár 3 hónapra szünetelne a rezervátum felügyelete, akkor az állomány egyharmaddal csökkenne (15-20 tigrissel).

A tigrisrezervátumban egy „okos őrjárati” rendszert alkalmaznak – a tigrisek és orvvadászok minden nyomát térképen rögzítik -, ezáltal próbálnak egy lépéssel az orvvadászok előtt járni. Az erdőőrök viszont nagyon kevesen vannak, ráadásul nem rendelkeznek modern felszereléssel, míg az orvvadászok igen. Pattanavibool szerint csak az erdőőrök szüntelen járőrözésével lehet visszaszorítani a tigrisek orvvadászatát, meg kell próbálniuk még többet és még jobban dolgozni, hiszen “az orvvadászok sohasem pihennek”.

Forrás: BBC

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!