Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 18.2.2013

Új külföldi önkéntesek a Zöld Napnál: tunningolják a Nemere Útját


Fotó: zoldnap.info

Telefonra letölthető, GPS-koordinátákkal ellátott térkép készül a felső-háromszéki Nemere Útja zöldútról – tudtuk meg Ráduly Attilától, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesült elnökétől. A szervezethez az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) jóvoltából ismét külföldi önkéntesek érkeztek, akiknek a feladata többek közt az lesz, hogy a bemutatóportált feltunningolják és többnyelvűsítsék. A Nemere Útja által összekötött települések jellegzetes ételei, illetve a fontosabb állat- és növényfajok is felkerülnek a portálra.

Az On the green road projektet Ráduly Attila koordinátor és Derzsi Katalin mentor sajtótájékoztatón mutatta be. A fő cél a Nemere Útja továbbfejlesztése, valamint a környezettudatos nevelés fontosságának hangsúlyozása. A környezeti nevelés hatást gyakorol a környezet minőségét érintő döntéshozatalra, személyiségformálásra, és egy széles értelemben vett viselkedésmód kialakítására – áll a Zöld Nap közleményében.

Az egyesülethez ezúttal három külföldi önkéntes érkezett, Franciaországból Emmanuelle Baillet, Elaine Ivassenko és Spanyolországból Gema Puerma Castillo. Emmanuelle és Gema jövő januárig marad Kézdivásáráhelyen, Elaine pedig szeptemberig. A lett és örmény nemzeti estek mintájára addig is újabb országok, kultúrák bemutatása is következik majd Kézdivásárhelyen. Ugyanakkor az önkéntesek ingyenes non-formális nyelvkurzust tartanak majd az érdeklődőknek, a jelentkezés feltétele a meglévő jó angol nyelvtudás. Március közepétől heti rendszerességgel lesznek a Zöld Nap Egyesület irodájában a spanyol és francia nyelvórák.

Az elkövetkező hetekben, hónapokban a Zöld Nap továbbra is figyelmet fordít az EVS által kínált lehetőségek népszerűsítésére is. A három külföldi önkéntes természetesen a fogadó egyesület többi programjába is besegít, többek közt a csíkszeredai Sapientián előadást tartanak az önkénteskedési lehetőségekről, készülnek a február 23-i Hóbulira, illetve március utolsó hétvégéjén a Tavaszi Zöld Napokra – tájékoztatta a TOTB-t Ráduly Attila. Idén minél több kerékpártúrát szerveznek majd a Nemere Útján, hogy minél több helyi tudjon a zöldútról, ahol forgalomtól védetten tekerhetnek, és felfedezhetik a vidék értékeit.

A projektet a Fiatalok Lendületben (Youth in Action) program Európai Önkéntes Szolgálat nevű második alpontja támogatja.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!