Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 14.2.2013

Vill jú bí máj Válentájn? Zöld tippek Bálint-napra

Ha akarnánk, sem tudnánk elfelejteni, hogy mikor van Bálint-nap, hiszen február 14-én szó szerint „kivirágzik” a város. Akarva-akaratlanul rózsákkal szaladgáló emberekbe lehet botlani az utcán, egymást érik a gyertyafényes, párokkal teli kávézók. Mindenki hallott már erről a nem hivatalos ünnepről, és általában senki sem semleges vele kapcsolatban. Nagyjából két tábor létezik: a Valentin-napot ünneplők és az azt határozottan elutasító antiszivecskések.

Péter Kata

Az ünnep eredetét homály fedi, egyes mítoszok római pogány hagyományhoz kötik megjelenését, míg mások keresztény eredetét erősítik. (A képen egy vintage Bálint-napi üdvözlőlap látható.) Népszerűvé az 1800-as évektől vált, amikoris az édességipar és virágipar ráeszmélt arra, hogy mekkora bevételi lehetőség rejlik benne, és elkezdte intenzíven reklámozni. Mára már szinte minden kultúrában megajándékozzák egymást a szerelmesek ezen a napon (Finnország kivétel, mert ott Valentin-napkor a barátságot ünneplik).

Úgy gondolom, ha már átvettük ezt a szokást, nem feltétlenül a határozott elutasítás a helyes hozzáállás. Másképp is lehet ünnepelni, mint giccses, porfogó plüss-szívecskéket halmozni évről-évre. Inkább a másikra való odafigyelés kellene hangsúlyozottabb legyen ezen a napon, és ezt élményszerű ajándékokkal kifejezni, amelyek ráadásul nem terhelik annyira a környezetet, mint a tonnaszámra ajándékozott virágok, képeslapok és a már említett fölösleges plüssök.

Íme néhány tipp a hagyományos Bálint-napi ajándékok előállítására környezettudatosabban és giccsmentesebben:


Forrás: http://picturetherecipe.com/index.php/tips-and-tricks/how-to-make-heart-shaped-cupcakes/

Mivel az egyik legnépszerűbb „meglepetés” ezen a napon az édesség, készítsük el saját finomságunkat úgy, hogy a nap jelképe, a szív se hiányozzon. A muffin az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és legváltozatosabban elkészíthető süti. Temérdek receptet találunk interneten. Én a csokis, meggyes változatát javaslom, főleg erre az alkalomra.

Ha nincs otthon szívformájú sütőnk, megoldhatjuk úgy, hogy a papír és a forma közé behelyezünk egy kis golyót, ami akár alufóliából is lehet.

A sütemény mellé, szomjoltónak, összedobhatunk valamilyen koktélt, de a gyümölcslé is tökéletesen megfelel, amit nem akármilyen formájú jégkockával hűthetünk.

Alkalomhoz illő koktél az Axis Kiss vagy a Blushing Lady. Az előbbihez mandulára, feketeribizlire és pezsgőre van szükségünk. A „Pirulós Hölgy” gránátalma, pink grapefruit és vodka keveréke.

A jégkockáinkat színezhetjük is úgy, hogy a vízbe valamilyen szörpöt csepegtetünk (pl. áfonya). Előnye, hogy a formát nem kell kidobni, örülni fogunk neki a meleg nyári napokon is.

Hogyha mindenképpen a virágot tartjuk a legmegfelelőbb ajándéknak, akkor javasoltabb cserepest választani, hiszen az tartósabb, több alkalommal is emlékeztethet az ajándékozóra, és személyesebbé is tehető azáltal, hogy mi magunk díszítjük a tartóját. A képen látható díszítés nagyon egyszerű, hiszen csak ragasztóra, len zsinorra és némi kreativitásra van szükségünk.


Forrás: blog.makezine.com

A gyertyafény hangulatteremtő tud lenni akár Bálint-napkor, akár egy hétköznapi estén. Gyertyatartónak felhasználhatjuk a lakásban felgyűlt borosüvegeket, sörösüvegeket, pezsgősüvegeket, csupán az aljuktól kell megszabadulnunk (kép forrása itt).

Ehhez nem kell semmilyen ördögi eszköz, néhány egyszerű, a lakásban is megtalálható “szerszámmal” megvalósítható.

Szükségünk van körömlakklemosóra (vagy alkohol), valamilyen vastagabb zsinegre (a virágtartó díszítésére felhasznált len cérna tökéletes) és egy hideg vízzel teli edényre.

Jól áztassuk át a cérnát a lakkeltávolítóval, kössük rá az üvegre, oda, ahol szeretnénk, hogy leváljon az alja, gyújtsuk meg a madzagot és várjunk, amíg kialszik.

Gyorsan tegyük bele a hideg vízbe és hipp-hopp, levált az also része. Helyezzük rá egy mécsesre, és meg is van a hangulatvilágítás.

Végül pedig akik nem szeretik a különösebb felhajtást, de szeretnének programot Bálint-napra, meglephetik párjukat egy jó mozizással (a Die Hard legújabb részének a bemutatója éppen február 14-re esik).

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Dunai
    Közzétéve: 14.2.2013, 1:34 pm

    Vagy mindenki ajándékozzon egy jó nagy dugást a másiknak! Az környezetkimélő!

Szólj hozzá!