Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 7.2.2013

Gyűjts szelektíven kevesebb szemétdíjért!

A Tega Rt. február 1-től kezdődően lehetőséget biztosít a Sepsiszentgyörgyön, valamint a hozzá tartozó falvakon lakó polgárok számára arra, hogy csökkentsék a hulladékelszállítási számlák értékét. Az értékesíthető hulladékokért kapott összeg 70%-át jóváírja, vagyis levonja a hulladékelszállítási számla értékéből; érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hiszen lényeges pénzösszegeket lehet megtakarítani – áll a vállalat Facebook-oldalán közölt tájékoztatóban.

Ez annak az összegnek a 70%-át jelenti, amennyiért a vállalat el tudja adni a hulladékokat. A most érvényes árszinten a vállalat 1 kg PET palackért 58 banit, 1 kg üvegért 26 banit, 1 kg papírért 21 banit, 1 kg elektromos/ elektronikus hulladékért 2,45 lejt ír jóvá. Például egy háromtagú család esetében a 180 lejes évi számlának a 40%-át, vagyis 72,24 lejt takaríthat meg a lakó a számla értékéből, amennyiben havi 1 kg PET palackot, 2 kg üveget és 2 kg elektromos/elektronikus hulladékot ad le.


Így néz ki egy jegyzőkönyv, az ezen szereplő összeget a lakónak levonják a szemétdíjból. Forrás: Tega RT.

Jelenleg Sepsiszentgyörgyön a begyűjtött hulladéknak mintegy 6%-át lehet értékesíteni, az országos átlag csak 1% – közölte megkeresésünkre Tóth-Birtan Csaba, a Tega Rt. igazgatója. A vállalat a megyeszékhelyen kívül 36 Kovászna megyei településről szállítja el a szemetet, tavasztól Barót városa is csatlakozni fog rendszerükhöz. A szemetüket szelektíven gyűjtő és leadó lakosoknak a tervek szerint félévente számolják majd ki, mennyivel kevesebb szemétdíjat kell fizetniük.

A hulladékokat a sepsiszentgyörgyi hulladékudvarban (Teller Ede, 2-es szám) lehet leadni. A községek lakói az évente két alkalommal megszervezésre kerülő, több napos kitelepedéses lomtalanítás alkalmával adhatják le a szelektíven gyűjtött hulladékokat, a legközelebbi alkalom áprilisban lesz esedékes.

Sepsiszentgyörgy egyébként beszállt az Eco-Rom Ambalaje Rt. által szervezett, szeptember 1. és február 28. között zajló országos szelektív hulladékgyűjtő versenybe “az újrahasznosítás városa” címért.


Forrás: tega.ro

A Románia húsz városa között zajló vetélkedő főnyereménye egy tizenötezer euró értékben felszerelt kirándulóhely. Az elbírálás szempontjai a lakosság által leadott, egy főre eső hulladék mennyisége, valamint a hulladékgyűjtési szolgáltatások minősége.

Sepsiszentgyörgy lakosai már több éve leadhatják a szelektív módon gyűjtött háztartási hulladékot a rendelkezésükre álló 132 pont valamelyikén. Itt összesen 118 műanyag palack, 110 papír- és 96 üveghulladék gyűjtő konténert helyezett el a Tega Rt.


Külön rekeszekbe ürítik a szelektív gyűjtőkből a teherautóba a papírt, üveget és műanyagot

Annak érdekében, hogy Sepsiszentgyörgy elnyerhesse az újrahasznosítás városa címet, a városvezetés egyaránt számít a lakosság, valamint a közintézmények és gazdasági szereplők közreműködésére – áll a Tega honlapján közölt felhívásban.

Verseny iskolákban: jutalmazzák a szelektív hulladékgyűjtést

Az Újrahasznosítás városa címért való verseny részeként iskolai szelektív hulladékgyűjtő versenyt szervez a következő három hét folyamán Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala partnerségben a Tega Rt.-vel. A vetélkedőt a három legnagyobb iskolában hirdették meg: a Székely Mikó Kollégiumban, a Mihai Viteazul Főgimnáziumban, valamint a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban keresik a szervezők az Újrahasznosítás osztályát. Minden pénteken más-más iskolában veszik át a különválogatott hulladékot. A legtöbb papírt, üveget, pillepalackot meg alumíniumdobozt összegyűjtő osztály tagjai értékes egyéni nyeremények mellett egy kisállatot is kapnak ajándékba. Az első gyűjtőakcióra február 8-án kerül sor a Székely Mikó Kollégiumban, majd egy hét múlva a Mihai Viteazul Főgimnáziumban, és végül február 22-én a Mikes Kelemenben.

Címkék: , , , , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Kolozsvár is versenyez az újrahasznosítás városa címért » Think Outside The Box
  Közzétéve: 11.2.2013, 2:26 pm

  […] európai Év Fája versenyenMilyen mennyiségben ártalmatlanok az élelmiszeripari adalékanyagok?Gyűjts szelektíven kevesebb szemétdíjért!14. Biológus Napok: várják az előadók jelentkezését […]

 2. A hozzászólás szerzője: Hogyan lesz a szemétből kincs? » Think Outside The Box
  Közzétéve: 23.2.2013, 12:46 pm

  […] a Think Outside the Box olvasói már értesülhettek róla, Sepsiszentgyörgy versenybe szállt az Újrahasznosítás városa címért. A versenyt az Ecorom Ambalaje Rt. szervezte, amely felvállalta, hogy a Zöld Pont elképzelést […]

 3. A hozzászólás szerzője: Legalább 250 fa életét mentették meg a sepsiszentgyörgyi iskolák » Think Outside The Box
  Közzétéve: 26.2.2013, 12:25 pm

  […] iskolai szelektív hulladékgyűjtő vetélkedők az Újrahasznosítás városa címért zajló verseny kapcsán kerültek megszervezésre, amely február 28-án zárul. A címért és a nyereményért […]

Szólj hozzá!