Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.1.2013

Házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtési rendszer Magyarországon


Fotó: 350.org/flickr

A kommunálisan gyűjtött szemét díja jelentősen növekedni fog az elkövetkező években, ezért anyagilag is megtérülhet a szelektív gyűjtés azoknak, akik odafigyelnek a hulladék szétválasztására – áll a magyarországi Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés (IKSZ) közleményében.

A következő évek során várhatóan egész Magyarországon kiépül az a “házhoz menő” szelektív gyűjtési rendszer, amelynek segítségével a gyűjtőszigetes szelektív gyűjtés háttérbe szorul, ezután a legtöbb fajtát, így a fémet, a papírt és a műanyagot, valamint a tejes és gyümölcsleves dobozokat a társasházakban kihelyezett kék és sárga színű kukákba, vagy családi házak esetében különböző színű zsákokban fogják gyűjteni – mondta el Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

A magyarországi önkormányzatok már több régióban elkezdték kiépíteni a házhoz menő gyűjtéshez szükséges infrastruktúrát, Budapesten már márciusra átalakulhat a korábbi rendszer. A kommunálisszemét-díj növekedésének hátterében az évek alatt egyre növekvő hulladéklerakási járulék áll, amelyet a lerakók üzemeltetői az elhelyezett szemét mennyisége és fajtája alapján fizetnek. Így a szemétdíj szinten tartása vagy csökkentése csak a szelektív hulladékgyűjtés révén érhető el – vélik a szakemberek.

“Intenzív kommunikációs tevékenység mellett évi két-három százalékos növekedést értünk el az italos kartondobozok szelektív gyűjtésében, így a kilenc évvel ezelőtti két százalékról 21%-ra nőtt Magyarországon a szelektíven visszagyűjtött tejes és üdítős, többrétegű kartondobozok aránya” – mondta el Baka Éva.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) adatai szerint ma Magyarországon 9,1 millió embernek van lehetősége szelektíven gyűjteni a csomagolási hulladékokat, mégis csupán 1,1 millióan élnek ezzel a lehetőséggel rendszeresen. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a szelektív hulladékgyűjtés eddig mindössze lehetőség volt a lakosság számára, ám ez sok esetben kényelmetlen megoldásokkal járt. Ezt az Európai Unió irányelveinek megfelelően a technikai feltételek megteremtése után Magyarországon is a kötelező szelektív gyűjtés váltja fel. Magyarországon a háztartási hulladékból származó üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladék újrahasznosításra történő előkészítésének és újrahasznosításának mértékét a jelenlegi 50 százalékról 80-ra kell növelni 2020-ig az irányelvek szerint.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) és a Zöld Ipar Magazin támogatásával megrendezett szelektív hulladékgyűjtési kommunikációs szakmai konferencián Budapesten mintegy 60 meghívott helyi kommunális közszolgáltató vállalat, civil és környezetvédő szervezet több mint 100 képviselője vett részt. Az esemény keretében a szakemberek előadásokat tartottak, és megosztották egymással a szelektív hulladékgyűjtés kommunikációja terén elért tapasztalataikat.

Forrás: MTI

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!