Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.1.2013

Alulbecsülték a klímaváltozás hatásait a globális gazdaságra


Fotó: World Economic Forum/flickr

Nicholas Stern, egy 2006-os, referenciaértékű, a klímaváltozás gazdasági hatásait elemző tanulmány szerzője a davosi világgazdasági fórumon azt nyilatkozta: alulbecsülte a globális felmelegedés várható káros következményeit.

A Világbank volt alelnöke az Egyesült Királyság kormányának készített, több mint 700 oldalas jelentésben úgy ítélte meg: a globális felmelegedés tagadása felér a gazdasági öngyilkossággal. Minél sürgősebben újra kell tárgyalni az üvegház-hatásért felelős gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló nemzetközi megegyezést, a környezetszennyezés csökkentésére kell fordítani a bolygó össz-GDP-jének egy százalékát, máskülönben a károk nagysága megsokszorozódik, 5–20-szoros árat kell később fizetni az elmulasztott ráfordítás helyett. Emellett 75%-ra tette a valószínűségét, hogy hosszú távon 2-3 fokot nő a globális átlaghőmérséklet – most úgy gondolja, ez a 4 fokot is elérheti.

“Visszatekintve, alulbecsültem a rizikókat. A bolygó és az atmoszféra úgy tűnik, kevesebb szén-dioxidot nyel el, mint amire számítottunk, és a kibocsátások meglehetősen erősen növekednek. A hatások egy része hamarabb bekövetkezik, mint ahogy gondoltuk.”

A nagy kibocsátóknak, beleértve Kínát, erőteljes lépéseket kell tenniük, hogy a gazdaságukat környezeti szempontból fenntarthatóbb technológiákra állítsák át. A kérdés az Stern szerint, hogy “csak egyetlen vagy két golyóval akarunk orosz rulettet játszani”, annyira nagy a rizikó.

Jim Yong Kim, a Világbank mostani elnöke a természeti erőforrásokért való versengés miatti konfliktusok veszélyére figyelmeztetett. Harcok lesznek a vízért és élelemért mindenhol a világban – jósolta.


Fotó: World Bank Photo Collection/flickr

Ötéves mandátuma alatt a klímaváltozás elleni harcot tartja egyik prioritásának. Globális széndioxid-piacot kell működésbe hozni, és “kizöldíteni” a világ száz legnagyobb metropoliszát, amelyek a globális kibocsátás 60-70%-áért felelősek. Az ember által okozott klímaváltozás miatti extrém időjárási jelenségek közé sorolta a tavalyi amerikai szárazságot is, ami a gabonafélék drágulásához vezetett, ezt pedig a világ legszegényebbjei érezték a bőrükön.

“Klímabarát megoldást kell találnunk a gazdasági növekedés bátorítására. A jó hír az, hogy azt gondoljuk, léteznek” – jelentette ki. A magánszféra bevonása nélkül viszont ez nem lehetséges, ezért Kim felszólította a vállalatokat, ismerjék fel a profitszerzés lehetőségét, hiszen új technológiákat kell kidolgozni.

Forrás: The Guardian

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!