Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.1.2013

900 napig elegendő ivóvíz = 1 db. póló

Végre egy jó érv arra, hogy nem kell vasalni – a National Geographic és a WWF kampányvideója többek közt arra biztat, pamutpólóinkat ne tegyük szárítóba és ne vasaljuk ki, ezzel is csökkentve a textilgyártás roppant környezeti terhelését.

A gyapotültetvények a legnagyobb vízfogyasztók, és a gyapot a textilipar alapanyagainak 40%-át teszi ki. Egyetlen póló elkészítéséhez 2700 liter vízre van szükség, ez pedig egy embernek elég lenne 900 napra ivóvízként. Fogyasztóként az a felelősségünk, hogy csak annyi pólót vásároljunk, amennyire valóban szükségünk van, részesítsük előnyben a használt ruhákat, és csak akkor mossuk ki őket, ha már valóban koszosak. A vasalást és az elektromos szárítóban való szárítást pedig lehetőleg felejtsük el.

A WWF Better Cotton Initiative nevű kezdeményezése keretében egyébként 75.000 termelőnek segített abban, hogy 39%-kal csökkentse a termelés miatti vízfogyasztását, ugyanakkor 11%-kal növelje profitját. A textilfeldolgozók is kezdik felismerni a problémát, a H&M például egy hároméves partnerséget kötött a WWF-fel, amely során felmérik teljes körűen a vállalat vízlábnyomát.

Forrás: totb.ro

Címkék: , , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: dick dale
    Közzétéve: 28.1.2013, 9:53 pm

    mindig is a kenderre vagy lenre, esetleg gyapjura szavaztam, a gyapottaru masodlagos minoseg es szar

Szólj hozzá!