Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.1.2013

Delfinek próbálták újraéleszteni halott társukat


Fotó: mikebaird/flickr

Első ízben figyelték meg kutatók, hogy a delfinek csoportosan próbáltak egy haldokló társuknak segíteni. Dél-Korea partjainál öt fokföldi delfin a testével próbálta fenntartani a vízben és levegőhöz juttatni a sérült delfint.

Eddig csupán arra láttak példát, hogy egy sérült újszülött vagy fiatal példányt egy, maximum két felnőtt delfin próbál támogatni hasonló módon. Az ulsani Cetkutató Intézet munkatársai Kyum J. Park vezetésével azt dokumentálták, hogy a tengeri emlősök egy 400 példányból álló közösségében tucatnyi felnőtt delfin lassabban úszott a többieknél, sebesült társukat felváltva támogatva: tutajszerű formációba tömörülve a hátukon vitték, egyikük az orrával a fejét próbálta a felszínen tartani.

Néhány perccel később az erőfeszítéseik ellenére a sebesült delfin kimúlt, ám öten továbbra is vele maradtak, időről időre hozzádörzsölődtek, megérintették, sőt levegőbuborékokat próbáltak fújni belé. A próbálkozást a hullamerevség beállta után is folytatták – számoltak be a dél-koreai kutatók a Marine Mammal Science folyóiratban.

Forrás: BBC

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!