Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 18.1.2013

Méregdrága víztisztító berendezések: egészség vagy átverés?

Egyfajta asztali szűrőberendezés

Az élelmiszerek biztonsága mellett a víz tisztasága az, amire leginkább oda szoktunk – vagy legalábbis szeretnénk – figyelni; a közhelyesen, de amúgy valóban életet jelentő folyadék nem megfelelő higiéniai körülmények között súlyos betegségeket is okozhat. Ennek elkerülésére egyre többen szereltetnek víztisztító berendezéseket a csapra, sokszor méregdrágán – de vajon megéri-e?

R. T.

A HVG 2009-ben végezte el a Magyarországon akkoriban forgalomban levő víztisztító berendezések tesztjét. Hivatalosan csak az Országos Környezetegészségügyi Intézet előzetes engedélyével lehet ilyen készülékeket árusítani, tehát ezek egyszer már le voltak tesztelve. A megismételt, immár több ideje használt termékek tesztje azt hozta ki, hogy amennyiben a készülékekben nem cserélik elég gyakran a szűrőt, a baktériumok jelenléte kimutatható, emellett nincs különösebb garancia arra nézve, hogy a berendezésekben, minden óvintézkedés ellenére, ne szaporodnának el használat után.

>>Milyen minőségű Kolozsvár és környékének csapvize? A TOTB vízelemzése

A vízszűrő berendezések többfajta technológiával működnek. Az egyik leggyakoribb a fordított ozmózist hasznosító készülék, amelynek működési elve, hogy egy féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentráció (víztisztítás esetén a szennyezett víz) oldatból az alacsonyabb koncentrációjú oldat (tisztított víz) felé áramlik az oldószer. Elterjedt még az aktív szénszűrős víztisztító is, ennek szűrőjén szénszemcsék találhatók, amelyek lekötik a klórt és a szerves anyagokat. A szűrőt azonban gyakran (6-12 havonta) kell cserélni, mert amikor a felület megtelik, már nem képes több anyagot lekötni.

A forgalomban lévő víztisztítók között van továbbá UV-lámpás is, bár ezt gyakran a fordított ozmózissal egybekötve használják. Az UV-sugárzás a baktériumokat, vírusokat, gombákat pusztítja ki. Létezik még úgynevezett szálas ultraszűrős rendszer is, amely szintén a baktériumok és szennyezések eltávolítására alkalmas, de ezt is inkább kombinációban alkalmazzák.


A fordított ozmózis működése

“Mielőtt egyik vagy másik csodát ígérő, méregdrága berendezésre adnánk le a voksunkat és pénzünket, jó lenne tisztázni magunkkkal, hogy mi nem tetszik a csapon érkező vízben: a szaga, színe, hordalékos, kemény, vasas vagy egyéb szennyeződés van benne, mint nitrát és társai” – mondta el a TOTB-nek Pál Zoltán, a BBTE Földrajz Karának adjunktusa. A szakember szerint, ha problémát észlelünk a vízzel, először mindenképpen professzionális vizsgálatra van szükség, és az eredmény függvényében döntsünk a víztisztítók mellett. Ez azért is fontos, mert ha ok nélkül szűrjük meg a vizet, kivonhatjuk belőle a szükséges oldott anyagokat, a steril víz pedig se nem oltja a szomjat, se nem segíti elő a szervezet működését. Tehát csak az azonosított probléma megoldására illő berendezést érdemes felszerelni – mondja a szakember.

A szemmel látható vagy érzékelhető elváltozások függvényében is el lehet dönteni, hogy milyen szűrőt kell használni. Ha finoman zavaros vagy hordalék van benne, akkor olyan szűrőhengerek kellenek, amelyek ezt felfogják. Ha szaga van, a poshadtság oka bakteriális is lehet, ennek megszüntetésére aktív szénszűrő vagy UV-szűrő szükséges. Kemény víz, vízkövesedés észlelésekor vízlágyítóra van szükség, az általános szennyezéstől pedig komplex technológiával, fordított ozmózisos szűrővel lehet megszabadulni – mondja Pál Zoltán.

Romániában nincs adat arra nézve, hogy mennyire elterjedt ezeknek a szűrőberendezéseknek a használata, a piac viszont mindenféle árfekvésben és fajtában kínál készülékeket. Egyszerű szűrők, amelyeket elég a csapra rákötni, már 100-200 lejért kaphatók, a komplexebb, kagyló alá szerelhető készülékek már jóval drágábbak. A fordított ozmózis technológiáját hasznosítók gyártótól függően 500 és 1700 lej között mozognak, aktív szénszűrős berendezést 2000 lej körül lehet kapni, vízlágyítót pedig 6000 lejért is láttunk.

Fordított ozmózisos vízszűrő a kagyló alatt

Nem feltétlen a víztisztító berendezésekkel van tehát a probléma, hanem ezeknek a sokféleségével és gyakran a forgalmazásukkal is. “Némi kételyeim vannak az olyan berendezések, pl. csodamágnes-gyűrűkkel kapcsolatban, amelyekre házi bemutatókon égre-földre esküdöznek, hogy minden szennyezést megszüntetnek. Gyakran álprofesszionális módszerekkel ijesztgetik az embereket, mindenfélét ‘kicsapatnak’ a vízből, ami persze, hogy kicsapódik, mert a természetes vízben oldott anyagok vannak” – mondja Pál Zoltán.

Épp egy ilyen esetet leplezett le Dubajban – ahol a vízszűrés rendesen mániává vált – a GulfNews hírportál 2012 februárjában. Az újságírók bejelentkeztek ingyenes tesztelésre, majd a teszthez csapvíz helyett az egyik legdivatosabb palackozott vizet szolgáltatták. Az ügynök ugyanazt a gyomorforgató, barna löttyöt “állította” elő belőle, mint a csapvizekből, pedig előtte égre-földre esküdözött, hogy ha nincs lehetősége éppen a saját szűrt vizét inni, akkor ezt a márkát fogyasztja. A trükk egyszerű volt: az úgynevezett szennyezésmérő berendezés áramot vezetett a vízbe, az elektrolízis során pedig közönséges vas-hidroxid keletkezett, amelyet az ügynök “borzasztó szennyezésnek” kiáltott ki.

Címkék: , , , , ,

17 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Papai Alpar Laszlo
  Közzétéve: 18.1.2013, 3:58 pm

  Van ellenben termek ami nemcsak megszuri es 9.0 lugosito erteku alakitja a vizet ami utolso fazisaban asvanyi anyagokban gazdagitja is a vizet. Tudom,mert forgalmazom es hasznalom. Ara 465-1100 Ron………..es tesztelesekkor egyszeru Ph mero skalaval dolgozok,nem elektrolizissel. A viz asvanyi gazdagsagaert a gyarto felel tobb fuggetlen labor izsgalataval. 4 eve hogy hasznalom es vannak bizony pozitiv eredmenyei.

 2. A hozzászólás szerzője: Dózsa Sándor
  Közzétéve: 18.1.2013, 4:17 pm

  Örvendtem a fenti ismertetésnek, ugyanis egy “eladó” telefonon épp a minap akart beszervezni a csapvíz tisztítására, és alig tudtam lerázni magamról.Lehet másokat is megpróbálnak beszervezni Kolozsváron, jó lesz vigyáznia mindenkinek!

 3. A hozzászólás szerzője: ladyrab
  Közzétéve: 18.1.2013, 9:58 pm

  van példa azért pozitív esetre is. nekünk egy szuper víztisztító készülékünk van, ami lúgosít is, nem csak tisztít, és az ásványokat sem vonja ki belőle. én sokféle vizet kóstoltam és próbáltam hosszú távon is, de a tiszta ízű, bubimentes “élő” víz vált be. bár a készüléknek borsos ára volt, én azóta határozottan jobban érzem magam (pl. emésztésügyileg), szóval nekem mindenképp megérte.

 4. A hozzászólás szerzője: érmelléki
  Közzétéve: 19.1.2013, 4:51 pm

  na és mi a helyzet az arzénnal? Azt melyik módszerrel lehet kiszűrni? Az Érmelléken mindenütt arzénos az ivóvíz!!!

  • A hozzászólás szerzője: Adam
   Közzétéve: 20.1.2013, 2:33 pm

   Ez attol fogg, hogy milyen formaban van az arzen. Forditott ozmozissal ki lehet szedni de az eredmeny nem ivoviz lesz. Csak kivancsisagbol, honnan kerul az arzen az ivovizhalozatba?

 5. A hozzászólás szerzője: Adam
  Közzétéve: 20.1.2013, 7:17 am

  Jo kis cikk, tobb ivo es szennyvizzel foglalkozo temaju cikk is johetne. Annyit azert hozzatennek, hogy 2000 lejes aktiv szenes szuroket en kb 4 lejert szoktam vasarolni, ha ennel jelentosen tobbe kerul az mar atveres. Forditott ozmozist alkalmazo rendszert hulyeseg szereltetni amennyiben a vizet ivasra, fozesre akarjuk hasznalni mivel a forditott ozmozissal eloallitott viz NEM ivoviz! A kolozsvari szolgaltato altal biztositott viz amugy szerintem kifogastalan, persze ha csotores kovetkezik be olyankor a viz minosege romlik de ez nem allando ervenyu. Amit ajanlani tudok, hogy ha a csapvizet szeretnenk hasznalni ivovizkent akkor ne egybol a csap megengedese utan toltsuk meg poharunkat hanem hadjuk ugy fel, egy percet szabadon folyni a csapot. Valamint a poharba kitoltott vizet ne egybol hanem par perc “pihenes” utan igyuk meg. Ezt ugy a legkonyebb betartani ha elore feltoltunk palackokat vizzel es szukseg eseten azokabol toltjuk teli poharunkat.
  A cikkben szo esett az ivovizben talalhato bakteriumokrol is. Jo lenne egy cikk arrol, hogy mi is az ivoviz, kb. milyen az osszetetele esetleg milyen tisztitasi modszerek vannak, ebbol Kolozsvaron milyent hasznalnak stb.

 6. A hozzászólás szerzője: Feketebarany
  Közzétéve: 20.1.2013, 12:54 pm

  Kedves Zoltán!

  Valamennyire érthetõ a szkeptikus magatartásod. Én is gyanakvó vagyok a véleményed forrásával szemben, hiszen a Tusnad által szponzorizált publikációs felületen terjeszted nézetedet. Abban egyetértünk, hogy sokféle víztisztítót próbálnak eladni. A sokféleség nem véletlen, sokan próbálnak meggazdagodni minden aktuális témaból. A víztisztító fontossága nem elhanyagolható, ne vezessétek félre a tömeget. A csapon érkezõ víz tele van egyre veszélyesebb szennyezõanyagokkal és ne tévesszük szem elöl az elavult romania víztisztítási technológiát sem a több évtizedes régiséggel büszkélkedõ vízhálózatot. A víztisztító berendezés alapvetõ biztonságot ad otthonunkban es létezik olyan fordított ozmózis elvén mûködõ rendszer amiben van aktív szénszūrõ és ásványi anyag utánpotló patron is. Mindez ezer lej alatt. Arzent is eltávolítja es teljesen megszüntek az allergiás tüneteim mióta ezt iszom. A tanácsom az, hogy mindenkinek szüksége van tiszta vízre és jól nézze meg mivel állítja elõ. Palackozott vizet venni pedig elég nagy felelõtlenség. Köszönet a Tudnad szponzorizalásáért

 7. A hozzászólás szerzője: kesztió
  Közzétéve: 24.1.2013, 11:44 am

  Hormonok (ezekkel mind az ipari, mind a háztartási víztisztító berendezések nehezen boldogulnak)?

  • A hozzászólás szerzője: Feketebárány
   Közzétéve: 28.1.2013, 1:14 pm

   Kedves kesztió,

   igen, hormonok. Az ipari víztisztítók valóban nehezen bírkóznak meg vele, az itthoni rendszerek egyáltalán nincsenek felkészülve rá, hiszen nagyon finom membránnal lehet őket eltávolítani. Egy házi víztisztító membránja, ami reverz ozmózis elvén működik bizonyítottan eltávolítja azokat is. Általában minimum 5 membrán szorgoskodik egy ilyen berendezésben, mindegyiknek megvan a maga szerepe. Úgy látom a képen, van egy kutyád. Nekem is van. Talán érdekes lehet az a tény számodra is, hogy az én labradorom a tisztított vizet választja abban az esetben, ha sima csapvizet és tisztított vizet egyszerre kínálok neki.

   Egészséget

 8. A hozzászólás szerzője: csaga
  Közzétéve: 29.1.2013, 9:54 pm

  Én Brita-t használok, fogalmam sincs, hogy jobb lesz-e a csapvíz tőle de már meguntam az ásványvizet cipelni.

 9. A hozzászólás szerzője: Cleanwater.hu
  Közzétéve: 22.5.2013, 9:45 am

  A fordított ozmózis technológiát a NASA fejlesztette ki, és a 60-as évektől kezdve az amerikai hadsereg használta háborús övezetekben, vegyi és biológiai fegyverekkel szennyezett területen ivóvíz előállítására.

  Az eltelt 40 évben a technológia fejlődésével kedvezőbb lett az ára, ami lehetővé tette ennek az eredetileg haditechnikai célú eszköznek a lakossági felhasználását is háztartási víztisztító készülékként.

  Az ozmotikus vízszűrő működése a természetből jól ismert folyamat, az ozmózis elvén alapul. Az ozmózis folyamatában a membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagot. Addig hígul az oldat, ameddig kiegyenlítődik a két oldal ozmotikus nyomása. Ez pedig a háztartási felhasználásban is képes minőségi és tiszta vizet előállítani.

 10. A hozzászólás szerzője: Víztisztító GURU
  Közzétéve: 10.7.2013, 10:09 pm

  A vízszűrő kancsó is egy alternatívája a víztisztításra (inkább vízszűrésre), de inkább instant és esztétikus mintsem hatékony. Lebegőanyag és klórszűrést hajt végre javarészt. Természetesen itt is megtalálhatóak a gyártók marketinges MAXTRA és mindenféle hasonló szűrőbetétei. Fenetarthatóságuk rendkívül költséges, hiszen egy szűrőbetét 100-200 liter esetén 1700-2500.-Ft-ba kerül. Egy nagyobb főzés esetén ez jelentősen növeli a kiadásokat, valamint nagyon lassan tisztul le a szűrőbetéten a megszűrendő víz. Na persze hogy gravitációs víztisztító.

  A valódi víztisztítást mint az előttem szóló kolléga ecsetelte rendkívül hatásos. Én tartózkodom a NASA-s vonaltól ,mert ennek már negatív felhangja van, illetve tudomásom szerint régebbi a fordított ozmózis elvének a feltalálása, a NASA ,maximum csak továbbfejlesztette. Ez nem egy mágnesen vagy egyéb más csodákat ígérő víztisztítási eljárás és itt jegyezném meg, hogy a háztartási víztisztítástól nem is szabad csodákat várni, mert egy hétköznapi dolog. A mikrohullámú sütőt sem ismertük X évvel ezelőtt és lám mennyire elterjedt, pedig ismerhetőek a mikrohullámok káros hatásai és mégis szinte minden háztartásban jelen vannak.

  Hát igen, az ügynökök el akarnak adni. Sajnos miattuk van ott az ivóvíztisztító berendezések megítélése ahol jelenleg van. Ha víztisztítót hallanak az emberek már asszociálnak egy ügynökre, aki sok pénzt akar a zsebükből kiszedni. Ennél is van jobb! Amikor Józsi bácsi csinál egy webáruházat és feltölti víztisztító termékekkel beszerzési ár+5% ért. Nem ér el semmi mást mint gyors csődöt és utána a vásárlók meg körözik a szűrőbetéteket és alkatrészeket, mert ahol vásárolták a víztisztítót cég már nincs. Sok ilyen hívást kapunk!

 11. A hozzászólás szerzője: jokai_73
  Közzétéve: 18.5.2015, 1:43 pm

  Üdv Mindenkinek!

  PurePro víztisztítókkal van valakinek tapasztalata? Ilyenre gondolok egész pontosan: http://www.viztisztitomarket.hu/purepro-ro-105
  50-70e forint között szeretnék költeni maximum. UV lámpa hülyeség csapvíz tisztításánál vagy kell az is?

 12. A hozzászólás szerzője: Molnár Manó
  Közzétéve: 26.5.2015, 10:20 pm

  Üdvözlöm!

  Ezen a terméken gondolkozom

  http://www.tisztaviz-uzlethaz.hu/shop/product/1060/ro-102-a-mini-p-viztisztito-standard.html

  Van valakinek tapasztalata vagy véleménye?

Szólj hozzá!