Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.11.2012

Gyerekjáték? Aknakereső Afganisztánból, újrahasznosított anyagokból


Fotó © Massoud Hassani

Mine Kafon néven újrahasznosított anyagokból tervezett bombakereső szerkezetet Massoud Hassani afganisztáni származású dizájner. A fiatal tervezőt gyerekkori emlékei ihlették, amikor testvérével az aknásított területeken játszottak. Saját maguk készítették játékaikat hulladékokból, kedvence egy „szélenergiával működő, gördülő objektum” volt, amely – ahogy a hegyekből érkezett a szél – magától gurult előre, és néha elérte az aknás részeket is, ahová már nem mehettek utána.

20 évvel később a dizájner visszatért szülőfalujába, és újra elkészítette a játékokat – ez volt a záróprojektje az Eindhoveni Design Akadémián. A gördülő játékot hússzoros méretben alkotta újra, így a Mine Kafon névre keresztelt, szél hajtotta tárgy a saját súlyával képes felrobbantani az aknákat, ha “rájuk lép”.

Mine Kafon | Callum Cooper from Focus Forward Films on Vimeo.

A szerkezetbe GPS-adó is bele van építve, mozgását így követni lehet, így kirajzolódik egy biztonságos útvonal az aknamezőn. „Afganisztánban hivatalos adatok szerint 10 millió akna van a földeken. A valóságban ennél sokkal, de sokkal több. Minden felrobbantott akna egy megmentett életet jelent, és minden élet számít” – nyomatékosított Massoud Hassani.

A fiatal dizájner 2013 februárjában Párizsban tartja élete első kiállítását a projektről. Rá és a Mine Kafonra egy dokumentumfilm-készítő is felfigyelt, portréfilmet forgat róla. A Mine Kafon a New York-i MOMA kollekciójába kerül, 2013 márciusában kiálltást szerveznek a tervezőnek, aki jelenleg együttműködő partnereket – vállalatokat, alapítványokat és kormányokat – keres, hogy fejlesztése gyártásba kerülhessen.

Forrás: massoudhassani.blogspot.co.uk, Inhabitat

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!