Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.11.2012

Olcsó napelem: a szilíciumot emberi hajjal helyettesítette egy nepáli tinédzser

Emberi hajjal helyettesítette a napelemek szilícium-összetevőjét egy nepáli tinédzser. Az így kialakított napelem-panelek darabja 9 volt áramot termel, és előállítása csupán darabonként 38 dollárba kerül Nepálban.

A témáról időközben kiderült, hogy egy 2009-es, nagy valószínűséggel átverés újra felbukkant változata. Köszönjük olvasónk jelzését, a tévedésért elnézést kérünk.

A 18 éves, Katmanduban tanuló Milan Karki rájött, hogy a hajszálak fényérzékeny melanin-tartalma energiakonverterként működik. Négy iskolatársával olyan panelt tervezett, amely képes feltölteni egy mobiltelefont, illetve egy estére elegendő világításhoz szükséges áramot tud termelni.

A diákok azt remélik, fejlesztésüket értékesítheti, és a panel sorozatgyártásba kerülhet. Karki szerint a találmány válasz lehet a fejlődő világ energiaproblémáira. Nepálban sok településen még nincs bevezetve a villany, és ahol van áramszolgáltatás, ott is a nap 16 órájában korlátozzák a használatát.

Karki példaképe Thomas Edison feltaláló és Stephen Hawking brit fizikus. Utóbbi könyvét olvasva, három évvel ezelőtt jött az ötlete, hogy a napelemekben emberi hajszálakat lehetne használni. „Először a saját otthonomban használható áramfejlesztőben gondolkodtam, aztán a szülőfaluméban, most már az elég világra gondolok. El kell kezdenünk a hosszú utat, hogy megmentsük a bolygót” – nyilatkozta a nepáli tinédzser.

Forrás: dvice.com, Daily Mail

Címkék: , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Akela
    Közzétéve: 30.11.2012, 1:57 pm

    Az hogy “9 Volt áram” az semmit nem mond és helytelen is. Az piezot-elektrikus öngyújtó 30.000 V “áramot termel”.

  2. A hozzászólás szerzője: Jankó
    Közzétéve: 30.11.2012, 2:28 pm

    Hogy kerül Transindex főoldalra ez a 2009-es hoax?

Szólj hozzá!