Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.11.2012

Hogy kapja el a valaha élt legnagyobb állat apró zsákmányát? Pörög rendesen a kék bálna


Fotó: brianorca/flickr.com

A világ legnagyobb állata, a kél bálna (Balaenoptera musculus) valóságos akrobatamutatványokkal fokozza zsákmányszerzése hatékonyságát – derítették ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Royal Society Biology Letters című folyóiratában tették közzé.

A kék bálna 30 méteres hosszával és 180 tonnás vagy ennél is nagyobb testtömegével a valaha létezett legnagyobb ismert állat. Szája a megnyúlt barázdákkal együtt képes 90 tonna táplálékot és vizet befogadni, ennek ellenére szűk torka miatt az állat képtelen labda méretű élőlénynél nagyobb “falatot” lenyelni. A kék bálna kizárólag lebegő világítórákokkal (krillekkel) táplálkozik: egy kifejlett egyed naponta 40 millió krillt fogyaszthat, ami körülbelül 3600 kilogramm táplálékot jelent.

A sűrű rajokban élő krillek kitűnő menekülési stratégiával rendelkeznek, a bálnáknak így ügyeskedniük kell, hogy megszerezzék a napi betevőt – írja a BBC.

Hogy kiderítsék, miként vadásznak a kék bálnák, a kutatók Kalifornia partjainál 22 egyedre mozgásérzékelőket rögzítettek, emellett kamerák segítségével is megfigyelték viselkedésüket. A tengerbiológusok azt észlelték, hogy az állatok fele élelemszerzés közben 360 forgást végez.

“Ahogy a kék bálna megközelít egy krillrajt, uszonyai és farokuszonya segítségével fordulni kezd. Körülbelül 180 foknál már a világítórákok alá kerül a teste, állkapcsa, ekkor kezd kinyílni a szája, és alulról nyelheti a krillektől hemzsegő vizet. Eközben folytatja a forgást ugyanabban az irányban, és 360 fokos fordulatot téve ismét vízszintes testhelyzetbe kerül, hogy kiválassza és megcélozza a következő krillrajt” – magyarázta a kutatásokat irányító Jeremy Goldbogen zoológus.

Mint hozzátette, efféle manővereket nem feltételeztek a hatalmas testű bálnákról, így a felfedezés meglepte a kutatókat, noha korábbi vizsgálatok során kiderült, hogy a kisebb testméretű, hosszúszárnyú – vagy púpos – bálna (Megaptera novaeangliae) uszonyai és farokuszonya segítségével szintén “tornamutatványokat” végez, bár csupán 180 fokos fordulatokat tesz.

Forrás: MTI

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!