Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.11.2012

100 négyzetméter zöld tető elláthat árammal egy egész háztartást

Hogy a növények fotoszintéziskor áramot termelnek, nem újkeletű felfedezés, LED-es lámpákat, órákat vagy más kisebb szerkezeteket már sikerült növények által termelt energiával működtetni. Most azonban a Wageningeni Egyetem kutatói létrehozták a növényi és mikrobiális üzemanyagcellát (plant-microbial fuel cell), amely nagyobb hatékonysággal és nagyobb mennyiségben képes a növények által termelt elektromos áramot hasznosítani.

Az alkalmazási lehetőségek szélesek, első körben a fejlődő országok elszigetelt településein lehetne a lapos tetejű épületeket ellátni energiatermelő zöld borítással. Ám a szélesebb körű alkalmazás és a sorozatgyártás bevezetése már 2015 után várható. Jelenleg a kutatók 0,4 W áramot tudnak előállítani egy négyzetméternyi élő növényből, de folytatják a fejlesztést, és reményeik szerint sikerül elérni az egy négyzetméterenkénti 3,2 W-os teljesítményt.

Ez azt jelentené, egy száz négyzetméteres zöld tető biztosítani tudná egy átlagos háztartás éves áramfogyasztását (2800 kilowattórát). Az energiatermelő zöld tetőkhöz egyszerű fűféléket, de melegebb éghajlaton akár rizset is lehet használni.

A kutatók Plant-e néven vállalatot alapítottak, és már jövő évtől LED-lámpák, laptopok, mobiltelefonok áramfogyasztását fedező termékeket dobnak majd piacra. Az áramtermelő zöld tetők prototípusát a hollandiai Ökológiai Intézet tetejére szerelték fel.

Forrás: TreeHugger

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!