Think Outside The Box

Transindex rovatok


The Caveman Project | 2.5.2010

Giani Walkertől, szeretettel

Megyek, és felváltva törnek rám jó és rossz gondolatok. Olvastam arról, hogyan kell őket kordában tartani, tanulmányoztam önismereti könyveket, pozitív események vonzását, tudom a jót irányítani, pusztán számolással és mély levegővel. No, de amióta Cavewoman vagyok, valami bennragad, valami rázza a teljes gőzzel haladó szekeremet.

Gianina Corondan

Akárhányszor megpróbálok pozitívan gondolkodni, valami mindig hirtelen belerobban az egzisztenciámba, és egyből megingatja szépen felépített állványzatomat, elindítja a lejtőn, hogy nem is bírom követni, és belepottyanok a negatívumba. Aztán megint a boldogság, hogy minden szép és jó, az étel finom, minden a helyén van a létben, és puff neki. Utána ismét harcolni kell az agyadon átvillanó butaságokkal, hogy nem jó ez az ország, hogy elvesztegeti a az értékes embereket, hogy valami alapból rosszul van kitalálva, aztán hogy semmiség, meggyőzöd magad, boldogan nevetsz és tapsolsz, nem is olyan rossz az élet, nézz csak Szomáliára – Kunderával együtt tűnődöm, vannak-e még problémák Szomáliában, mert minden lecsendesedett. Biztosan megoldották őket, most már más problémák jöttek divatba, tehát a világ jó, az idő csodás, készítjük a flekkent, szövődnek a baráti szálak, ébredezik a szerelem, gombóc a torkodban – aztán izé lesz a gombóc gondolata is. A lakásomban irtó hideg van, lezárták a fűtést, mostmár igazi barlang, ha akarom, ha nem, és ha csak belegondolok, hogy hideg vízzel kellene mosdanom, mint Magor, elmegy a kedvem az egész kéjvtől, barlangtól, lyuktól, vagy hogy nevezik még, s elmennék melegebb országokba, ahol egész nap süttetném magam.

Azután is elmennék, hogy eszembe jut: ezt a szabályt be se iktattam. Felső vagy alsó szomszédaimtól, tökmindegy, saját recept alapján készült miccsillat lengedezik be az ablakomon. Hmmm, érzem, hogy extra fokhagymás… Lehet, nem is fokhagyma, csak por, így szag alapján nem tudom megkülönböztetni, hogy a mennykő essen belé. Egy barátom, aki a húsiparban dolgozik, megfogadtatta velem, hogy soha de soha nem veszek miccshúst vagy bármi egyéb csomagolt húsfélét a vásárlómegnyúzó-meggyilkoló hipermarketekből, merthogy állítólag feltaláltak egy port, amiből vízben feloldva hús lesz. Csámcsogva eszed, de finom ez a fasírt. Csak próbáld megérteni, hogy mindez puszta szemfényvesztés. Ahogyan a bűvészekkel is megjárod, úgy tűnik, mintha lebegne, és tudod, hogy nem igaz, próbálsz rájönni a nyitjára, ne sikerül, beveszed a tündérmesét, a józan ész tiltakozása ellenére. Mi szépet meséljek még, ami minden jókedvemet elvette… A felső szomszédaimtól fantasztikus ajándékot kaptam frissiben, három perce csodálom ezt a nagy foltot a plafonon, és az alsó szomszéd fele csörgedező kis patakocskát. Megszűnnek a szomszédokat elválasztó korlátok, titkolózások, amikor beázásról van szó… így lezárták a vizet az egész tömbben, szépen illeszkedik minden a három héttel ezelőtt választott tízparancsolatomba.

Mindenki überboldog, úgy sejtem, hogy miattam hagyták folyni a vizet a felső lányok, én vonzottam kimondatlanul is, propaganda, plakátok, hisztéria nélkül az összes szomszédom kövesse próbálkozásaimat. Hol vagy, alkimista, hogy lásd, ahogyan az egész univerzum összefog ellenem, pedig az eszme komoly és jól megalapozott.

Egy új ismerősöm megkért, állítsak össze egy listát azokról a dolgokról, amiket meg akarok változtatni a projekt alatt, a céljaimról, a “NEM”-ekről. Megírtam, mivel szóba állnak velem, mindent akarnak tudni, nem tudok észrevétlen maradni ilyen tépetten, hátizsákosan, bebugyolálva napos időben, vagy szeles, esős napon csak egy kis majócskában elkékült bőrömön. Könnyen felismernek, és mivel nem kockáztathatom, hogy én legyek az új falu bolondja – nem másért, csak mindenki hozzám küldené a kutyáit megőrzésre –, elmagyaráztam mindent, elő van készítve az összefoglaló bárkinek, aki belémkötne. Elégedett vagyok, hogy sikerül kedvező színekben lefesteni ezt az élményegyveleget, egy más világba való kiruccanást, hogy nevezzem kis bohó projektünket, mert mindenki hirtelen kihúzza magát és bevallja, hogy ő is kipróbálná. Egzotikusnak, furcsának, vonzónak tűnik, nem tudom, talán tényleg van mit változtatni az ő házuk táján is. Vagy csak meg akarnak nyugtatni, nem akarnak bajt egy hirtelen dühkitörésből.

Na szóval:

NEMet mondok
– a saját autónak, ha mégse tartanám be, akkor minden helyet el kell foglalni, illetve dugig tömve kell lennie. Hosszú távra csakis vonat vagy autóbusz. Városban bicikli, görkorcsolya, roller, vagy más mechanikus találmányokkal, amelyek nem fogyasztanak üzemanyagot. Semmi esetre sem ülni repülőre. A sebesség korát éljük – és akkor mi van.

– A tévének, még filmek esetében is. Helyettesítem könyvekkel, más szenvedélyekkel, amelyeket félretettem, merthogy majd eljön az idejük. Most eljött. Ha a film a szenvedélyed, keress mást, mindenkinek van valami egyéb; ha a film a munkád, akkor nem szóltam semmit.

– A mosógépnek, a gyümölcsfacsarónak, minden áramfogyasztó kütyünek, ami néha szeszélynek minősül, lásd a kenyérsütőt. Helyettesítem a hagyományos, nagymamák korát idéző kézi mosással, csavarással. Padlótisztítás: seprű, felmosórongy. Nagycsaládosoknak nem ajánlott. A program nem érvényes a hotelben vagy hatalmas terekben lakókra, ott használandóak a tudomány és technika vívmányai, máskülönben repülsz – és mint mondtam, a repülő nem megengedett.

– az esztelen víz, áram és egyéb fogyasztásnak. Bele kell gondolni kicsit.

– a Bukaresttől 500 km-nél távolabbról származó termékek vásárlásának. Előnyben kell részesíteni a hazait. Nem látszik, de mindnyájan jól járunk. Nem kell túlzásokba esni, meg lehet enni egy-egy csokit, még akkor is, ha a kakaófa nem itt nőtt. A narancsból és tenger gyümölcseiből elegem volt.

– az egyszer használatos termékeknek, a csomagoltaknak, konzerveknek, vákuumnak.

– a mű termékek fogyasztásának, amelyek körül nagy hűhót csapnak, mint például a védő(?) sampon, whitening-brightening-átverning fogkrém, mert miattuk havazott ennyit idén télen, bőrradír-krémek, külön nappali, éjszakai, tavaszi-őszi kenceficék, netes életmódtanácsok. Egészségesebb a háziszappan a ruháknak, a hajnak és a testnek, a szódabikarbonát és só a fogaknak, repceolaj a bőrápolásra, az ész a folytatáshoz. Kipróbáltam.

– a vásárlásnak, kivéve az ételt. Ruháid úgyis vannak, a telefonról nem is szólva, ami a kocsit illeti, ne halljak egy szót sem, te sem vagy hülyébb mint mások, hogy ne legyen, még egyet venni pedig tényleg badarság. Kész, van, más modell sem fog boldogítani, inkább utazz abból a pénzből. Persze vonattal. Ez egy elég nehéz szabály, beismerem, mivel olyan jó dolog új kanapét, új csillárt, új telefont, parfümöt venni. Én el szoktam ütni a posztkommunista mindentvásárlási lázamat azzal, hogy ajándékot adok, legalább örüljenek mások is. Ezt persze amikor már nem bírok magammal.

– annak az olcsó fortélynak, hogy csak otthon tartom be a szabályokat, és minden eltávozás alkalom a dőzsölésre. Nem, legtöbb, amit megtehetsz, hogy barátodnál lekapcsolsz egy-egy villanyt, elviszed egy tíz kilométeres kis sétára, veszel ajándékba egy takarékos izzót – őrültségnek hangzik, mi? igen, de nem az, nem tudhatod, amíg ne próbáltad, milyen örömet tud okozni. Bolondságaid, bár szilárdak és életed refrénjévé váltak, kicsavarják belőled az erőt, nem is látod, hogyan kerülget az unalom. Próbáld meg, tudsz-e valamin is változtatni, milyen vitákat gerjesztesz, visszabeszélő éned mindig talál valamilyen kifogást, embereid be akarnak utaltatni, de ne hagyd magad, számítsd ki előre a lépéseiket, aztán meggyőződnek ők is, hogy jó példát mutatsz. Jó, tétje van, mi is? – nem válaszolok, bebújok egy könyvbe, nem figyelek oda a talk-show-kra, a napi politikára, a telefonajánlatokra, de tudom, hogy Gogol egyszerre szomorú és szórakoztató.

No, legyen ki a tíz : nemet mondanék a neutronbombának is, de ezt csak az ismerői tehetnék meg.

A gyakori kérdésre, miszerint miért tenném ezt, miért kínoznám magam, azt válaszolom, hogy nem kell megtedd ha nem fog sikerülni, és ez szomorú, mert neked minden sikerül, ugye, te győztes típus vagy.

És szó sincs tortúráról, az egész puszta meditáció. Néha jól fog. Segít átmenni a vizsgákon.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!